Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit tehetsz, ha megállt a fogyás?

Istock | Sok fogyókúrázó eljut arra a pontra, hogy nem csökken tovább a súlya, hiába kitartó a diétában és a sportban

Lehetséges okok a stagnálás hátterében.

Előfordulhat, hogy bár mindent megteszel a fogyás érdekében, azaz egészségesen étkezel, odafigyelsz a bevitt kalóriák számára és rendszeresen edzel, a kezdeti súlycsökkenés megállni látszik. A legfontosabb, hogy ne add fel! Teljesen természetes, hogy a súlyvesztés egy idő után lelassul, majd stagnál. Ha megérted, mi áll a folyamat hátterében, tudni fogod, mivel lehet ismét beindítani – már ha valóban szükséges tovább fogynod –, hogy ne kudarcélménnyel záruljon a fogyókúra.

 

 

Miért stagnálhat a testsúlyod?

Sok fogyókúrázó eljut arra a pontra, hogy nem csökken tovább a súlya, hiába diétázik kitartóan és végez rendszeres testmozgást. 

Az első hetekben gyorsan mennek le a kilók, amelynek egyik oka, hogy a megszokottnál kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe. A szervezet ezért a tartalékaihoz nyúl, és az izmokban, valamint a májban raktározott glikogént kezdi lebontani. A glikogén hidratált formában található ezekben a „raktárakban”, lebontása során a megkötött víz távozik a szervezetből. Az első időszakban gyakorlatilag elsősorban a kiürült víz miatt csökken a súlyod, és ez a folyamat rövid ideig tart.

Azt is fontos tudni, hogy fogyással nem csak a zsírszövetek mennyisége csökken, de izmot is veszítesz. Az izomzat viszont részt vesz a kalóriák elégetésében, tehát ha csökken az izomsejtek száma, nem tudsz annyi kalóriát elégetni, mint korábban, a fogyókúra előtt.

A lassuló anyagcsere lelassítja súlycsökkenést, még akkor is, ha semmit nem változtatsz az addig eredményesnek tűnő diétádon. A fogyás alapesetben akkor áll le teljesen, ha ugyanannyi kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Ahhoz, hogy újra beinduljon a súlycsökkenés, több mozgásra lesz szükséged, vagy a kalóriabevitelt kell csökkenteni. Ha nem változtatsz semmin, akkor tartani tudod az addig elért súlyodat, de nem várható további súlyvesztés.

 

 

Mit tehetsz?

Tedd fel magadnak a kérdést: Elégedett vagy-e az eddig elért eredménnyel, vagy szeretnél többet fogyni? Ha az utóbbi mellett döntesz, változtatni szükséges a fogyókúrás programodon.

Táplálkozás

Nézd vissza az táplálkozási naplódban, hogy miből és mennyit ettél, valamint mennyit mozogtál. Győződj meg róla, hogy következetesen tartottad magad az étrendedhez, és nem sűrűn szegted meg nagyobb adagok elfogyasztásával vagy kevesebb mozgással. A kutatások szerint a folyamatosan ingadozó kalóriaszám szintén eredményezheti a fogyás leállását.

Ha az étkezési szokásaid átvizsgálása során úgy érzed, hogy a napi kalóriabeviteled meghaladja a szükségletedet, esetleg túl sokat nassolsz, próbáld csökkenteni az energiabeviteledet, de mindenképp fokozatosan, szélsőségektől mentesen, az adottságaidhoz és edzésterhelésedhez igazítva! Arról, hogy mennyi energiára lehet szükséged, ebben és ebben a cikkünkben olvashatsz.

Az is átlendíthet a holtponton, ha az étkezések gyakoriságán változtatsz. Fontos, hogy a napi kalóriamennyiségedet ne folyamatosan eszegetve vidd be, teljen el minimum 2-3 óra az egyes étkezések között. Az édesített italokat is érdemes kerülni!

Sport

Gondold újra az edzéstervedet. A szakemberek szerint átlagosan napi 30 perc mozgás az ajánlott, szinte minden egyes nap. Ha a fogyás is célod, akkor emelni kell a sportra fordított időt, vagy növelni a mozgás intenzitását. Súlyzós edzések beiktatásával növelni tudod az izomtömeget, és végeredményben több kalóriát égethetsz el.

Legyél aktívabb a hétköznapokban is. Például tedd le az autót, és sétálj többet, esetleg tölts több időt a kerti munkával. Mindegy, hogy mit csinálsz, az a lényeg, hogy többet mozogj, így több kalóriát fogsz égetni.

 

 

Ne hagyd magad eltántorítani a céljaidtól!

Ha semmiképpen sem tudod elérni az kijelölt célsúlyt, konzultálj a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal, a szakemberek tanácsai segíthetnek a továbblépésben. Ha ez energiabeviteledet már csökkentetted a számodra optimális mértékben, és nem tudsz több időt fordítani a sportra sem, érdemes felülvizsgálni a céljaidat! Legyél büszke az eddig elért eredményekre, és fogadd el, hogy talán túl sokat követelsz a szervezetedtől.

Már így is nagyon sokat tettél a saját egészséged érdekében, hiszen egészségesebben étkezel és rendszeresen mozogsz. Ha túlsúlyos vagy, a legkisebb súlycsökkenés is javítja az általános egészségi állapotodat.

A lényeg, hogy semmiképpen se térj vissza a korábbi étkezési szokásaidhoz, amik a hízáshoz vezettek! Ha megteszed, valószínűleg a kilók is gyorsan visszaszaladnak. Örülj minden kis sikernek, és dolgozz tovább, hogy még fittebb lehess!

 

A cikket lektorálta: Csanaky Lilla, táplálkozástudományi szakember
Forrás: www.mayoclinic.org