Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Van megoldás a fokozott izzadásra!

nebojsa_ki | Nem kell, hogy a túlzott izzadás megkeserítse a hétköznapjainkat, manapság már igazán hatékony megoldások léteznek a probléma megoldására!

Milyen kezelés segíthet?

Futók vagyunk, megszoktuk, hogy az izzadtság az edzéseink természetes velejárója. Az idei kánikula azonban igazán nagy kihívás elé állított bennünket, már a hajnali órákban is meleg van és a késő esti órákban is forró még a levegő. Hogyan vehetjük fel mégis a harcot zavaró verítékcseppekkel?

 

A verejtékezés a szervezetünk teljesen normális és szükséges funkciója, melynek elsődleges szerepe, hogy a verejték elpárologtatása révén hűtse szervezetünket, biztosítva annak állandó, normál hőmérsékletét. Emellett az izzadás fontos eleme testünk védelmi rendszerének, a verejtékezés által a bőrfelszínre jutó anyagok a fertőzések bőrön át való bejutását gátolja. Harmadik, szintén fontos szerepe, hogy részt vesz testünk só- és vízháztartásának szabályozásában. Ráadásul az izzadás során mérgek is távoznak szervezetünkből.

Tehát izzadni kifejezetten hasznos, a gond akkor kezdődik, ha indokolatlanul sokat izzadunk, gyakran „folyik rólunk a víz”, és ha verejtékünk csíp, sőt, kellemetlen szagú is.

 

Küzdelem a foltokkal

És erről máris eszembe jut egy futótársam, akinek az izzadtsággal folytatott küzdelme az egyik központi problémája az életében. Nem elég, hogy a mindennapi stresszhelyzetekben is azonnal izzadni kezd, a futásban sincs több szerencséje, lehet nyár vagy tél, róla rögtön szakadni kezd a víz, ahogy elindul mozogni. A leghidegebb téli napokon is, ahogy belevág az edzésbe, beindul a verejtékezés. Hatalmas izzadtságfoltok jelennek meg a hónalján, és persze a zimankós időben rögtön fázni kezd ott, ahol vizes a ruhája. „Melegem, van és mégis fázom...” – mondogatja ilyenkor, és vagyonokat költ jól lélegző, technikai futóruházatra. Persze annak még soha nem járt utána, hogy vajon mi okozhatja nála a kóros mértékű izzadást.

 

Mi segíthet a túlzott mértékű izzadás esetén?

Amennyiben hasonló nehézségek merülnek fel, jó tudni, hogy milyen szakembert érdemes felkeresni a problémával. A fokozott izzadás kivizsgálásával és kezelésével elsősorban bőrgyógyász szakorvosok és plasztikai sebészek foglalkoznak. Több terápiás módszer is létezik, amellyel mérsékelhetők, megszüntethetők a tünetek, azonban a kezelés megkezdése előtt fontos kideríteni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat. Legtöbbször belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás előzi meg a javasolt kezelést.

A túlzott mértékű vagy kellemetlen szagú izzadás kezelésére otthoni és orvosi megoldások is léteznek. Az izzadásgátló készítmények jó illatúak, de hátrányuk, hogy naponta – akár többször is – alkalmaznunk kell őket a kívánt hatás folyamatos fenntartásához, emellett bőrgyulladást is okozhatnak gyakori, hosszabb használatot követően. Az izzadás elleni harcban botoxkezeléshez is folyamodhatunk, de sajnos ennek a módszernek az eredménye is ideiglenes, csupán 6-7 hónapig tart, így a tartós hatás érdekében rendszeresen ismételni kell. Igényelhetünk sebészeti beavatkozást is, ami ugyan tartós hatású, de akár komolyabb szövődményekkel -hegesedés, sejtelhalás- járhat, és a műtét utáni lábadozási idő is hosszú, legalább két hét.

 

Tartós megoldás rövid idő alatt

Szerencsére már létezik olyan rádiófrekvenciás izzadásgátló eljárás, amivel gyors és tartós megoldást érhetünk el. Az ONIX ApoCleaner rádiófrekvenciás kezelés előnye az előbb felsorolt lehetőségekkel szemben az, hogy a szervezet regenerációs képességének függvényében akár végleges, de mindenképpen hosszú évekig tartó eredményt nyújt. Az eljárás kifejezetten biztonságos, és a kezelést követő lábadozási idő is rövid, jellemzően mindössze 3-5 nap. Ráadásul bizonyított, hogy már egyetlen kezelés hatására is jelentősen mérséklődik a verejtékezés, sőt az esetek mintegy 97%-ában már az első kezeléssel sikerül kielégítő izzadáscsökkenést elérni. Persze egyéni adottságoktól függően szükség lehet további egy vagy maximum két kezelésre.

 

Mi történik a kezelésen?

A kezelést minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg, melynek során pontos meghatározzák a problémát, illetve a szakorvos ellenőrzi a kezelendő területet, hogy lát-e ott valamilyen kezelést kizáró okot. Ha minden rendben van, akkor sor kerülhet az eljárásra.

Először is a kezelőorvos szőrteleníti és fertőtleníti a bőrt, majd egy toll segítségével kijelöli a kezelni kívánt bőrfelületet. Szükség esetén jód-keményítő próbával pontosan meghatározza, hogy hol izzad a páciens a legjobban. Újabb sterilizálás után a műtéti terület fájdalomcsillapító kezelésben részesül, mely lehet krém vagy a bőr alá fecskendezett helyi érzéstelenítő oldat. Az érzéstelenítő eloszlása és felszívódása után (kb. 5-15 perc) kezdődhet a kezelés. A rádiófrekvenciás kezelés befejezését követően ismét fertőtlenítik a kezelt területet, majd steril gézt helyeznek rá 24 órás időtartamra. A kezelés hónaljanként mindössze mintegy fél órát vesz igénybe. Ezután csupán arra kell figyeli, hogy 24 óráig ne érje víz a kezelt testfelületet, 7 napig pedig ajánlott kerülni az intenzív testmozgást, a forró szaunát és az alkoholos italok fogyasztását.