Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A vírushelyzet mellékhatása: a súlygyarapodás

@JulieK via Twenty20 | Nassolás, stresszevés, unaloműzés, a kilók meg csak úgy szaladnak fel

Mit tehetsz ellene?

Most, a járvány harmadik hulláma alatt ismét nagyon sok időt töltünk otthon. Dolgozunk, főzünk, menedzseljük a gyerekek napját, közben pedig azt vesszük észre, hogy nem sikerül begombolni a farmerünk gombját. Hogy kúsztak fel ezek a karanténkilók, csak mi jártunk így, vagy mások is? És hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

 

A járványhelyzet megváltoztatta az életmódunkat

Már egy éve éljük a koronavírus miatti korlátozások közé szorított életünket. Bár a szabadban futni továbbra is lehet, de az edzőtermek bezártak, sokan sütnek-főznek otthon. Egy amerikai felmérés szerint a járvány időszakában a megkérdezettek 46 százaléka gyakrabban süt, 54 százalékuk pedig gyakrabban főz, mint a járványhelyzet előtt. Nem csoda hát, hogy még a legaktívabb és az étrendjükre leginkább figyelők számára is extra kihívásokkal jár az alakjuk, izomzatuk, fittségük megőrzése.

Egy, a pandémia alatti életmódváltozásokat vizsgáló kutatásban  (8000 megkérdezett 50 országból) a válaszadók 22 százaléka tapasztalt 3-5 kilogrammos súlygyarapodást a karanténlét alatt. A többletkilókat kiváltó legfőbb ok, hogy megváltozott a napi rutinunk. Sokaknak átalakultak az étkezési szokásai, több lett a stresszevő, kevesebb a fizikai aktivitás, gyakoribb a vacsora utáni nassolás és az alvászavar is.

 

Az említett felmérés szerint a megkérdezettek 20 százaléka mondta, hogy a járvánnyal, a bezártsággal járó stressz olyan erős volt számukra, hogy az már zavart okozott a mindennapi tevékenységeikben. A külvilágból érkező információk különböző válaszreakciókat váltanak ki bennünk.

Ha visszatekintünk az elmúlt évünkre, azt látjuk, hogy ezalatt az időszak alatt rengeteg negatív érzelmi hullámot éltünk meg: szorongást, bizonytalanság szülte feszültséget, félelmet, kilátástalanságot stb. Vannak olyanok, akiknek a nehéz életszakaszokra a megküzdési stratégiájuk az evés. Nekik a rágás, a finom ízek azonnali örömforrásként szolgálnak. De azoknak sem könnyebb, akik család nélkül élnek, hiszen az egyedüllét és az unalom egyaránt rossz étkezési tanácsadók, amik szintén gyakoribb nassolásra, csipegetésre sarkallnak, mert elterelik a figyelmet és tennivalót is adnak. 

A felmérésben résztvevők 44 százaléka arról számolt be, hogy az alvásuk is romlott a világjárvány idején. A szokásosnál körülbelül egy órával később feküdtek le, és nagyjából egy órával később ébredtek fel, mint korábban. Az emberek csupán 10 százaléka mondta, hogy az alvása javult a világjárvány kezdete óta.

 

Ha felismered, hogy milyen életmódbeli szokásaid változtak meg a járvány alatt, akkor van rá mód, hogy visszatérj egy egészségesebb napi rutinhoz.

 

MIT TEHETSZ?

Tervezz! Bye-bye korona-háj

Mégis mit tehetünk, hogy felvegyük a harcot a plusz kilókkal? Van néhány szempont, amiket figyelembe véve jó eséllyel érhetünk el pozitív változást. Az egyik ilyen, hogy igyekezzünk előre rögzített időpontokban étkezni. Otthon, az ingerszegény környezetben sokszor összefolyik az idő, ezért könnyű beleesni abba a hibába, hogy túl gyakran eszünk keveset, akár csak egy-egy „jutalomfalatot” vagy „unalomsnacket”. Így a napi 4-5 étkezés akár 10-12-re is nőhet. Ezekkel a falatozások kalóriatöbblethez vezethetnek, ami a lecsökkent mozgásmennyiséggel együtt súlygyarapodást okozhat. Érdemes ezért a fix időpontokat rögzíteni, és azokhoz igazítani az étkezéseket. Szerkesztőségünkben van, aki digitális táplálkozási naplót kezdett vezetni a járvány időszakban (sok ilyen letölthető app létezik, mint például a Yazio vagy a Kalóriabázis), hogy kontrollálja a bevitt kalóriák mennyiségét. 

 

 

Ivás, ivás, ivás!

Futóként tudjuk, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ez a kulcs az egészséges életmódnál is. Figyeljünk oda, hogy eleget igyunk, legalább napi 2 liter folyadékot (a táplálkozási naplók többnyire a folyadékfogyasztást is segítenek ellenőrizni). A legjobb folyadék a sima víz, de emellett persze alkalmanként ihatunk cukormentes teákat, szörpöket is. A gyümölcslevek, szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztását felejtsük el, hiszen ezek literenként akár 400-500 kalóriát tartalmaznak, és általában tele vannak cukorral és adalékanyagokkal.

 

 

Ne radikális változtatással kezdjünk

Ha a többhetes stresszevés után úgy döntünk, hogy változtatunk, kis lépésekkel induljunk el. Ha egyik napról a másikra próbálunk felhagyni minden korábbi szokásunkkal, nagyobb a valószínűsége a kudarcnak. A drasztikus változtatások és az éhezés helyett adjunk magunknak időt, és hetente iktassunk be egy-egy új, egészségesebb szokást. Csinálhatunk magunknak heti kihívásokat is, amikor egy héten keresztül valamilyen egészséges próbatételt emelünk fókuszba. Például kitűzzük a napi vízmennyiséget és naplózzuk azt, vagy minden főétkezés mellé fogyasztunk friss zöldséget, vagy egy hétig kizárólag természetes alapanyagú édességet nassolunk.

 

Rend a lelke mindennek

És végül néhány apróság, ami szintén segíthet a kilók elleni harcban. Kapcsoljunk ki mindent, amíg eszünk. Ne nézzünk tévét, ne nyomogassuk a telefonunkat, azaz ne tereljük el a figyelmünket az evésről, mert az a túlevés melegágya. A konyhapultról pakoljunk el minden csábító nassolnivalót, ne kísértsenek karnyújtásnyi távolságra az egészségtelen, cukros ételek. Ha nincsenek szem előtt, kevesebbet fogunk enni belőlük. És persze aludjunk többet! A kialvatlanság miatt ugyanis nőhet a szénhidrátéhség, ezért figyeljünk arra, hogy a napi 7-8 óra alvás meglegyen.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: nytimes.com