Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Segíteni most is lehet! Véradás a koronavírus-járvány idején

Jelenleg vérhiány van, a szakemberek szerint a COVID-19 miatt sokkal kevesebb a véradó, mint általában. Ha tehetitek, menjetek el vért adni

Ami miatt érdemes elmenni otthonról.

Néhány nappal ezelőtt vérre menő kommentháborúba keveredtem arról, hogy öncélú celebkedésnek számít-e, ha kiposztolom, hogy vért adtam. Szerintem ez pont az a téma, amiről érdemes posztolni, mert vérre mindig szükség van. Világjárvány idején is. Jelenleg vérhiány van, a szakemberek szerint a COVID-19 miatt sokkal kevesebb a véradó, mint általában. Ha tehetitek, menjetek el vért adni, mert azon kívül, hogy jót tenni jó, egyéb pozitív hatásokkal is számolhattok.

 

A véredben van a véradás!

Minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt jelentkezhet véradónak. A férfiak akár ötször, a nők pedig maximum háromszor adhatnak vért egy évben. Két teljes véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Minden véradást orvosi vizsgálat előz meg, és a vizsgálatot végző orvos dönti el, hogy alkalmas vagy-e donornak vagy sem. Kizáró ok lehet többek között az alacsony hemoglobinszint, a herpesz, vagy a nőknél a menstruáció. Véradáskor 450 ml és még három kémcsőnyi vért vesznek le, utóbbit az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz. Ideális esetben nagyjából 10 perc az egész folyamat.

 

Pozitív élettani és lélekemelő hatások

Egy kutatás rávilágított, hogy azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente vért adtak, jelentősen – 88 százalékkal –csökkent a szívinfarktus és a stroke kockázata, sőt, a Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmány szerint daganatos betegségek kockázatát is csökkentheti.

A fentiek mellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy jót tenni jó. Ha vért adsz, életet menthetsz. Egyébként is fontos, hogy pozitív élmények érjenek minket, de a jelenlegi helyzetben minden apró örömbe utolsó szalmaszálként kapaszkodunk, hogy enyhítse a mindennapok nehézségeit. Amikor a múlt héten vért adtam, ott a helyszínen lecsaptak rá (AB-, a legritkább vércsoport), hogy pont erre lenne szükség egy szívműtéthez. Másnap érkezett is az SMS, hogy felhasználták a műtéthez. Hát bevallom, madarat lehetett volna velem fogatni, nagyon jó érzés volt.

 

A vért alaposan megvizsgálják, mielőtt felhasználják, így ha a véredet felhasználják, az azt jelenti, hogy egészséges vagy, nincs fertőző betegséged (feltehetőleg én sem vagyok koronavírusos, de fontos leszögezni, hogy a helyszínen NEM végeznek koronavírus tesztet! Azt, hogy egészséges vagyok, csak én következtettem ki vaslogikával abból, hogy fel tudták használni a vérem a műtéthez).

 

Véradás és sport

Számíts arra, hogy véradás után néhány napig nem érdemes, és nem is ajánlott megerőltető edzéseket végezni. A pulzusod magasabb lehet a szokásosnál, fáradékonyabb lehetsz. Adj egy kis időt a testednek véradás után, hogy visszaálljon a rendes kerékvágásba.

Tájékozódj!

A vírushelyzet miatt kevesebb a véradó, de ugyanúgy van lehetőség vért adni. Az aktuális helyszínekről az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán tudsz tájékozódni.

És ha valamiről, akkor erről érdemes posztolni, mert más is kedvet kaphat! (De ezt lehetőleg ne olyan fotóval tedd, ahol a vénádból kiáll a tű, mert az sokakat inkább elriaszt, mint motivál.)

Hajrá!