Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nem megy a futás? – Egy jó alvás segíthet!

Istock

Az alvás az életünk elengedhetetlen eleme.

Elegendő éjszakai pihenés nélkül szervezetünk nem lesz képes a hatékonyan edzésre, mivel nincs módja regenerálódni és megújulni.

Furcsa időszakot élünk. Bár a koronavírus teremtette home-office-életmód lehetővé tenné, hogy többet pihenjünk és aludjunk, a valóságban ennek pont az ellenkezője történik. Egymástól eltérő nemzetközi vizsgálatok egyaránt azt igazolták, hogy az emberek nagy részére alvás szempontjából inkább rossz hatással van a pandémia. Az első hullám alatt végzett kutatások eredményei szerint a járvány okozta korlátozások és karantén idején később fekszünk, nyugtalanabbul alszunk és jelentősen romlott az alvásminőségünk is.

Alvás nélkül nem megy!

Szakemberek szerint a felnőttek számára napi 7-9 óra alvás számít elegendőnek, ez gondoskodik hosszútávon szervezetünk egészségéről. Miközben alszunk, szervezetünk kipiheni magát, immunrendszerünk pedig erősödik. Az alvás az az időszak, amikor testünkben több kémiai és fiziológiai megújulási folyamat zajlik – és e folyamatok közül sok az edzés alatt igénybe vett izmainkban megy végbe. Hiába a tudatos, egészséges táplálkozás és a rendszeres edzések, ha hiányzik a megfelelő minőségű és hosszúságú alvás, nem fogunk fejlődni a futásban. Sajnos, ez a mostani időszak nem kedvez azoknak, akiknek egyébként is nehézségük van az alvással.

A stressz bélyege az álmokon

A koronavírus alvásminőségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatócsoportok több ország intézményeiben gyűjtötték tapasztalataikat. A kutatók szerint a megnövekedett stressz élénkebbé teszi álmainkat, többször emlékezünk rájuk, ami gyakori ébredéseket is előidéz. Egy másik elmélet szerint a monoton, unalmas és impulzus-szegény napok miatt az agy a tudatalattiban „keres” témákat, így sokszor egészen szürreális képeket hívhat elő.

Gyakori, hogy amikor ágyba kerülünk, nem vagyunk elég álmosak, így küzdünk az elalvással, ami rontja az alvás minőségét is. A helyzet még rosszabb azoknál, akik eleve szorongósabbak, nekik az izoláció és a bezártság csak súlyosbítja az alvászavart. A világjárvány okozta bizonytalanság, stressz és aggodalom egyértelműen rossz hatással van a pihenésünkre. Nekik már elaludni is nehéz, éjszaka pedig többször felriadhatnak, aztán hosszan forgolódhatnak álmatlanul, miközben nyomasztó gondolataikon rágódnak. Egyébként azt, hogy világszinten mekkora a probléma, jelzi, hogy az alvási rendellenességekre felírt receptek száma globálisan majdnem 15 százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban.  

 

Keresd meg a saját megoldásodat!

Ha alvászavar nálad is tartósan fennáll, érdemes alvásszakértő segítségét igénybe venned. Ha viszont először magad szeretnéd kézbe venni a dolgot, először kezd az alapvető szabályokkal: kerüld a koffeint és a nehéz ételeket a koraesti óráktól kezdve, és a ne bámuld semmilyen kütyük képernyőjének kék fényét elalvás előtt. Fontos még a megfelelő szobahőmérséklet és az elme lecsendesítése is, de akár egy nyugtató kamillatea is segíthet álomba szenderülni. Próbálj meg mindig a nap azonos időszakában lefeküdni és felkelni. Este készülj rá az alvásra, és ehhez adj időt magadnak! Ha este 11-ig dolgozol, ne csodálkozz azon, hogy utána idő kell az elalváshoz. A szervezetet nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a teljes pörgésből egyből átkapcsoljon. Ha pedig nem jön az álom a szemedre, akkor jusson eszedbe ez a buddhista mondás! Három megoldás van minden problémára: elfogadni, változtatni, vagy elengedni. Ha nem tudod elfogadni, változtass. Ha nem tudsz rajta változtatni, akkor engedd el.

 

 

Forrás: www.fitforfun.de