Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Maradj energikus! Tippek a délutáni fáradtság ellen

Istock | Miért olyan gyakori jelenség a délutáni ólmos fáradtság?

Gyakran elálmosodsz kora délután?

Sokaknak lehet ismerős az a helyzet, amikor kora délután, 2-3 óra körül jön a fáradtság: majd leragad a szemük, és legszívesebben az asztalra dőlve szunyókálnánk pár órát. De sajnos a hétköznapokban ezt nem tehetjük meg. Vajon miért olyan gyakori jelenség a délutáni ólmos fáradtság, és mi rá a megoldás?

 

A délutáni fáradtság lehetséges okai

Csökkenő energiaszint, lankadó figyelem, koncentrációs nehézségek – általában ezt érezheted, amikor kora délután rád tör az álmosság. Aki pedig hajnalban kel, hogy még munka előtt sportoljon, még nagyobb valószínűséggel küzd a délutáni fáradtság problémájával.

Több oka is lehet, hogy kora délután lecsökken az energiaszint:

  • A cirkadián ritmus alapján éjjel 2.00 és 4.00 óra között, valamint napközben 13.00 és 15.00 között érezheti magát az ember a legálmosabbnak.
  • Nem alszol eleget.
  • Egészségtelen étkezési szokásaid vannak, például túl nehéz ételeket fogyasztasz ebédre.
  • Dehidratáció vagy hiperhidráció lép fel: mozgalmas napokon, esetleg reggeli edzések után fordulhat elő, hogy túl keveset vagy túl sokat iszol.
  • Túl sok stressz ér a hétköznapokban.
  • Lappangó anyagcsere-rendellenesség, amely mögött állhat többek között cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy PCOS.

 

 

Mit tehetsz ellene?

A cirkadián ritmus adott és nem tudjuk befolyásolni, de akadnak olyan tényezők, amelyeket igen.

A legfontosabb az alvás mennyisége és minősége! Ha alvászavarokkal küzdesz, érdemes kipróbálni egy alváskövető alkalmazást, hogy jobban megértsd az alvási szokásaidat. Az alvás az étvágyat is befolyásolja, ezért nagyon fontos, hogy kipihent legyél.

Jó megoldás lehet meginni egy pohár meleg italt azokban az órákban, amikor jellemzően megérkezik az álmosság érzése. A meleg folyadék belülről is felmelegíti a szervezetet, vagyis nem engedi, hogy a cirkadián ritmus szerint csökkenésnek induljon a testhőmérséklet. Az ivás a dehidratáció kialakulásának lehetőségét is csökkenti, bár az ideális az lenne, ha egész nap odafigyelnél a megfelelő folyadékbevitelre, és nem koffeintartalmú italokkal próbálnád felpörgetni magad. Mindig legyen víz az íróasztalodon vagy a kezed ügyében, főleg akkor, ha reggel edzettél. El sem tudod képzelni, hogy milyen sokat segíthet a megfelelő hidratáltság a délutáni álmosság leküzdésében!

A könnyű testmozgás és a szabad levegő szintén jó módszer annak érdekében, hogy megelőzd az energiaszint csökkenését és a délutáni fáradtságot. Lehetőség szerint menj ki a szabadba ebéd után, és sétálj egyet (az sem baj, ha mindössze csak 10 perced van rá). Ez is segíthet abban, hogy jobban tudj koncentrálni a nap hátralevő részében.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.com