Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kezdők, figyelem: már napi 30 perc gyaloglás is rengeteg előnnyel jár!

Istock | Ha nem szeretsz futni, vagy egyéb okok miatt nem futhatsz, a gyaloglás még mindig egy lehetőség. Nem is hinnéd, hogy milyen kemény sport!

Ha még nem megy a futás, sétálj!

Már bizonyára sok helyen hallottál, olvastál róla, hogy az inatkív életmódnak milyen káros következményei vannak az egészségi állapotra nézve. Ha mostanában döntöttél úgy, hogy a rendszeres mozgást a mindennapjaid részévé teszed, esetleg egy hosszabb kihagyás után térsz vissza újra az aktív életmódhoz, vagy az edzéstervedben lévő pihenőnapon is szívesen mozognál, iktasd be a gyaloglást!

 

Sétára fel, avagy a láb mindig kéznél van!

Egy ausztrál tanulmány szerint a legalább közepes tempójú vagy annál szaporább gyaloglás (tehát nem az andalgós séta) jelentősen segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát!

„A tempós gyaloglás remek megoldás akkor, ha nincs túl sok időnk vagy nem túl sétabarát a környezet, de mégis szeretnénk egy kis kardióedzést végezni” – mondta el Emmanuel Stamatakis professzor, a kutatás vezetője, aki azt is hozzátette, hogy míg a nem és a testtömegindex nem látszott befolyásolni a kapott eredményeket, a séta sebessége igen – éppen ezért hasznos lehet meghatározni, hogy mi jelenti a tempós gyaloglást!

 

„A lendületes tempó általában 5-7 km/órás sebességet jelent, de valójában ez az egyén általános fittségi állapotától függ – magyarázza a professzor. – Általánosságban az mutatja a gyors gyaloglást, ha olyan tempóban sétálunk, amelynek fenntartásáért már kell némi erőfeszítést tennünk, kissé kifulladunk, megizzadunk.”

Stamakis szerint a tanulmányuk eredményei alapján feltételezhető tehát, hogy a gyaloglási tempó növelése egy egyszerű módja lehet annak, hogy az emberek javítsanak a szívük egészségén, és csökkentsék a korai halálozás kockázatát.

 

Mennyi az annyi?

A WHO állásfoglalása szerint egy átlagos felnőtt embernek (18-64 év) hetente legalább 150-300 perc mérsékelt intenzitású testmozgás vagy 75-150 perc magasabb intenzitású testmozgás, illetve ezek tetszőleges kombinációja javasolt.

A napi 30 perc tempós gyaloglás már 210 percet jelent hetente, tehát ezzel abszolút teljesíthető az Egészségügyi Világszervezet ajánlása.

 

Előnyök

• A gyaloglás jótékonyan hat a keringési rendszerre, ezért különösen fontos beiktatnia mindazoknak, akik ülőmunkát végeznek.

• Pluszkilók esetén segít elérni az optimális testsúlyt (természetesen a megfelelő étrend mellett), hiszen úgy mozgunk a zsírégető tartományban, hogy nem tesszük ki nagy terhelésnek az ízületeket.

• A gyaloglóedzés szuper „belépő” a futás – pontosabban először a kocogás – világába kezdőként, hiszen miközben hétről-hétre fokozatosan javul az alap-állóképesség, az izmok, az ízületek is felkészülnek a későbbi komolyabb terhelésre.

• A rendszeres séta a csontok egészségének megőrzését is elősegíti, valamint egy 2016-os japán kutatás szerint a napi legalább 30 perces gyaloglás 50%-kal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

 

Ha kezdő vagy, gyaloglással indulj!

Sajnos sok futni vágyó kezdő rögtön futómozgással próbálkozik: ezekben az esetekben gyakran előfordul, hogy a túl gyors tempó miatt hamar elfárad az illető, nem jön a sikerélmény, elvész a motiváció, sőt, súlyosabb esetben a mozgásszervrendszert ért hirtelen sokk miatt sérülés is fellép.

• Ha futni szeretnél, de eddig mozgásszegény életmódot folytattál, akkor mindenképp gyaloglással (vagy akár kipróbálhatod a nordic walkingot is!) vágj bele a testmozgásba – túlsúly esetén ez kiemelten fontos szabály!

• Ha eleinte még nem is megy a teljes 30 perc, nyugodtan kezd rövidebb gyaloglóedzésekkel, 15 perces sétákkal. Ahogy hétről hétre fejlődsz, elkezdheted variálni a gyalogláson belül a mérsékelt és az intenzívebb szakaszokat.

• Kerül a túl hosszú lépéseket, gyalogolj a magad természetes módján – javasolja a neves edző, Jeff Galloway. Ha gyaloglás közben fájdalmat érzel a térdedben, a csípődben, a lábadban vagy a lábfejedben, próbáld meg kicsit lerövidíteni a lépéshosszodat, és megnézni, hogy így elmúlik-e a fájdalom. Ha a probléma tartós, mindenképpen keresd fel az orvosod vagy egy gyógytornászt!

• Ne próbáld utánozni a profi gyaloglókat, mert a gyaloglásnak, mint sportágnak megvan a maga egyedi technikája, ami nem hasonlít a hétköznapi, átlagos sétához, és nincs is rá szükséged.

 

Túl a 30 percen

Amikor már könnyedén tudsz gyalogolni 30 percet, növelheted az időtartamot, és játszhatsz többet a tempós szakaszokkal. Íme, egy egyszerűen követhető terv:

Hétfő: 10 perc könnyű tempójú gyaloglás; 8-12 x (30 másodperc lendületes tempójú gyaloglás, 2 perc könnyű gyaloglás); 10 perc könnyű gyaloglás levezetésként

Kedd: kb. 4-5 km gyaloglás könnyű tempóban

Szerda: pihenőnap

Csütörtök: 10 perc könnyű gyaloglás; 3-4 x (8 perc lendületes tempójú gyaloglás, 2 perc könnyű gyaloglás); 10 perc könnyű gyaloglás levezetésként

Péntek: 4-5 km gyaloglás könnyű tempóban

Szombat: 10 perc könnyű gyaloglás, 20-30 perc lendületes tempójú gyaloglás, 10 perc könnyű gyaloglás levezetésként

Vasárnap: 10 km mérsékelt tempójú gyaloglás/túrázás

 

A cikkhez felhasznált források: sciencedaily.com, verywellfit.com, womansrunning.com