Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kelj fel a székből – mozdulj!

Eltelik a nap, és azon vesszük észre magunkat, hogy jóformán egész nap csak egy helyben ülünk

Így vess véget az egész napos ücsörgésnek.

Sok futó sztorija úgy kezdődik, hogy: sosem szerettem futni. Sőt, az is jellemző, hogy aki nem sportol, az gyakran mondogatja a sportoló ismerőseinek, „De jó neked, hogy  ennyi időd van...". Ideje másnak sincs sok, motivációból van több, ezért mozognak egyre többen. Persze tudjuk, hogy van az a munka, ami egész napos ülésre kényszerít (magam is küzdök vele), és bizonyára az sem lehet egyszerű, ha súlyfelesleggel küzdesz – nem mozogsz, már nincs is kedved –, ezért hol a tagadás, hol a kétségbeesés fázisába esel. Van olyan elmélet, mely szerint az állandó ülés legalább olyan káros, mintha valaki dohányozna. Ugye te sem szeretnéd a mozgásszegény életmódod miatt kockáztatni az egészségedet? Nagyon nehéz a több éves semmittevésből elindulni az aktív élet útján, és a szokásig rögzült ücsörgést csökkenteni, de nem lehetetlen. Pár apró, a mindennapi életbe beilleszthető ötletet ajánlunk, hogy elkezdd egy kicsit aktivizálni magad. Hosszú távon ebből még futás is lehet!


 1. Nyújts tévézés közben legalább 10 percet.  A nyújtás nem fárasztó, mégis felélénkül tőle a tested, felébred, akár Csipkerózsika álmából.

 2. Sétáld körbe a háztömböt reggel és este, vagy ebéd után a munkahelyed épületét. Már ez is több mozgás, mint amit eddig végeztél. Ha „sajnálod" csak a sétálgatásra az időt, akkor intézz el pár telefont gyaloglás közben.

 3. Igyál sok vizet! Vizet, ne cukros italt, ne kávét. Ne tedd ki a 2 literes palackot az asztalodra, vagy helyezd egy közeli polcra, hogy időről időre fel kelljen állnod újratölteni a poharat. A poharad se legyen nagyobb mint 2 dl, hogy gyorsan kiürüljön.

 4. Ha irodaházban dolgozol, hagyd figyelmen kívül a liftet. Lépcsőzz, amikor csak teheted. Lépcsőzz mindenhol, ahol csak lehet.

 5. Ha például bevásárló listát írsz, írd állva, járkálj közben. Nem kell mindent az asztal mellett ülve jegyzetelni.

 6. Ha telefonálsz, állj fel, és akár járkálhatsz is, és máris vége az üldögélésnek.

 7. Ha megoldható, válassz állítható munkaasztalt, ami mellett állva is lehet dolgozni.

 8. Otthon teregess ki, ne a szárítóba dobd a cuccokat. Már azzal a kis házimunkával, hogy állsz és teregetsz, többet mozogsz, mintha csak a szárítóba dobnád a cuccokat. Ha folyamatosan mosol, akkor két ücsörgés közt egy teregetés máris hosszabb ácsorgásra kényszerít.

 9. A mobilodat tartsd a lakásban egy adott helyen és ne a zsebedben. Ha hallod, hogy csörög a telefon, máris fel kell állnod, hogy odasétálj a készülékhez. Igen, hasonló tipp, mint a víz esetében.

 10. Az autómosást is lehet úgy csinálni, hogy nem az autóban ülve várod meg, míg végez az automata...

 11. Válassz kényelmes cipőket, hogy kedved legyen felállni és gyalogolni. A tűsarkú nem a legalkalmasabb egy sétára.

 12. Gondold át, hogy hány olyan helyzet van még az életedben, amikor ülés helyett akár állhatsz is.

 13. Kezdd el ezt a gyalogló programot, ha úgy érzed, hogy több mozgás is belefér az életedbe. Egy dolgot jegyezz meg az egészséged érdekében: a lényeg, hogy mozgásban maradj!