Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így nyertem vissza a formámat a terhesség után

Máthé Dóra gyűjteményéből

#tisztelematestem

Abban a pillanatban, ahogy meglátsz egy futót, talán te is elkezdesz gondolkodni: ki ő, szépen/csúnyán fut, mire készülhet, gyors/lassú? Ezek a gondolatok elkezdtek zavarni, amikor nem sokkal a várandósságom után újra megpróbáltam mozogni, hogy visszaszerezzem azt a teljesítőképességet és testet, ami a terhességem előtt az enyém volt. Én egy keményen küzdő kismamának címkéztem magam, míg mások csak egy zsíros testet láttak – legalábbis így gondoltam. Zavart, hogy látnak, zavart, hogy ők nem látják az előzményeimet (kifogásaimat?), és közben elkezdtem elengedni a másokra aggatott jelzőimet. Ha láttam egy testesebb futót, már arra gondoltam, hogy vajon mi lehet az ő története, és nem első ránézésre ítéltem meg őt. Mások elfogadása is segített abban, hogy elkezdjem magamat is elfogadni, ha kell, egy kicsit vaskosabban.

 

Időt adtam a testemnek a szülés után, nem siettettem a fogyást

Elsődlegesen azt gondolom, hogy a testnek meg kell érnie a visszarendeződésre. Ezt rengeteg minden befolyásolja, már írtam erről egyszer. Nálam a szoptatás volt a vízválasztó. Akár fejen is állhattam, egyszerűen nem ment le semmi, míg a fiamat aktívan tápláltam. Mígnem valahol 8 hónap után a kicsi elkezdett több szilárdat enni, és kevesebb anyatejre lett szüksége. Innentől kezdve pedig látványosan elkezdtem formálódni. Ez nem feltétlenül a kilók leadását jelentette, inkább szálkásodtam, a felesleges vizet már nem tartotta meg a szervezetem, és tudott fókuszálni az izomépítésre is. Így elkezdődött a változás, ami tök jól esett, energikusabbnak éreztem magam, ez pedig önbizalmat adott a továbbiakhoz.

Fontosnak tartottam, hogy a szülés során szerzett sebeim meggyógyuljanak, a szétnyílt hasizmom regenerálódjon

Nem így terveztem, de császármetszéssel jött világra a babám, és mivel ez nem a természetes módja egy gyerek megszületésének, vannak bizonyos következményei. A császármetszéskor egy nagyjából 10 centis vágást ejtenek a has alsó részén, ennek következményeit talán mindenki el tudja képzelni. Többféle szövetet vágnak át a beavatkozás során, kezdve a bőr- és zsírszövetektől egészen a méhfalig. Bár sokan felépültek a császármetszés után akár mindenféle plusz idő- és energiaráfordítás nélkül, ez mégsem egy általános jelenség. Az átvágott szövetek a regeneráció során hajlamosak összenőni, ami gátolhatja a felépülést, akár a hasizom összezáródását is. A hegmasszázs ezeket az összenövéseket tudja meggátolni vagy feloldani. Én magam is végeztem ezt a masszázst, amelynek az a lényege, hogy a műtét után sokaknál előforduló hasűri vagy szöveti összenövéseket elkerüljük. Ez az eljárás is sokat segített a hasizmaim záródásában. Ajánlott még gyógytornász segítségét is kérni a nyitott hasizom gyors regenerációjához. A lényeg, hogy amíg a sebeim és a hasizmom nem rendeződött, a futást és bármilyen komoly edzést nem erőltettem.

Egy kisgyermek is segít újragondolni mindazt, amit az egészséges életmódról gondolunk

A fiam, Kornél igazi nagyevő. Ami ízlik neki, abból rengeteget tud enni. Ennek ellenére egyébként nem túl vaskos termet (úgy tűnik, babaként még tudjuk a kívánt alak megőrzésének titkát, aztán szépen el is felejtjük). Az ő környezetében nem lehet enni úgy, hogy ő abból ne kérne, és abszolút nem átverhető egy száraz pufival. Mivel az ő kis szervezetét nem szeretném napi szinten sütivel és édességgel terhelni, bizony nekem is le kellett mondanom a nassolásról. Szerintem szülőként a példamutatás is feladatunk, és személy szerint fontosnak tartottam, hogy ne váljak zugevővé, ne nassoljak akkor, amikor a gyerek alszik, és éjszakai zabálásokba se fogjak bele. Úgy gondoltam, nem lenne fair, hogy én finomságokat eszem, ő meg nem kap belőle. Ugyanez a helyzet a nagy étkezésekkel is: csak olyasmit eszem meg én is, amit neki is nyugodt szívvel adok, mert úgyis kérni fog belőle, úgyis az fogja érdekelni, ami az én tányéromon van. Így tulajdonképpen a saját étkezésemet is megreformáltam, sok gyümölcsöt, rizst és házi készítésű ételt fogyasztok.

 

Babakocsis futás, az én sosem vágyott örömöm

Nem akartam babakocsival futni, mert azt gondoltam, hogy jó lesz a futással kicsit eltávolodni minden otthoni dologtól. Aztán úgy alakult, hogy a heti futásmennyiségemet nem sikerült családilag beütemezni, ezért kitaláltam, hogy akkor heti egy futást fogok babakocsival megtenni. És ekkor megtört az ellenállásom. Az egy futásból kettő lett, a kettőből három és így tovább. Nagyon megszerettem, és több szempontból is igen hasznos ahhoz, hogy az ember visszanyerje a fittségét. Mi a futást alvásidőre időzítjük, tekintve, hogy a fiam nem kifejezetten jó alvó, tehát ez nagyon értékes idő, és ha addig élek is, én fel nem keltem a gyereket. Kornél éberen alszik, ha megállunk a babakocsival, felkel. Én biza addig futok vele, ameddig alszik! Így történik hát, hogy 10-18 kilométereket futok egy-egy alkalommal, ami nem kevés. Másfelől észrevettem, hogy azt az igazi stresszmentes futást számomra ez a mozgásforma adja meg. Hiába megyek el futni egyedül, és tudom, hogy a fiam jó kezekben van, dolgozik bennem egy nyugtalanító érzés, hogy „Mi van, ha szüksége van rám?” Pedig amúgy nem vagyok paramami, tényleg nem! Viszont a babakocsis futásnál végig nyugodt vagyok, a futással nem kell sietni, és a gyereket is végig látom magam előtt, így nincs miért aggódni.

Tiszteld a tested!

Még bőven a terhesség előtt együtt futottam Makai Vikivel, akitől megkérdeztem, hogy mit gondol: a meleg, nyári időben levehetem-e a pólómat futáshoz vagy „szemet sértő” az alakom? Mire Viki bölcsen azt válaszolta: „Ne az alapján ítéled meg a tested, hogy én mit gondolok róla, hanem az alapján, amit megtesz érted”. Azt gondolom, örök érvényű ez a gondolat, és nagyon bevésődött, bár több idő kellett ahhoz, hogy azonosulni tudjak vele. A testem sok megpróbáltatást átvészelt, ezért végtelenül hálás leszek mindig, és ismerve magamat, még sok terhet fogok ráhelyezni az elkövetkező évek során. Ez persze nem azt jelenti, hogy elfogadomvahogy van, hanem azt, hogy #tisztelematestem, és megteszek mindent, hogy egészséges és fitt legyen nagyon-nagyon sokáig!