Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csökkentsük együtt az egyszer használatos műanyagokat a futóéletünkben is!

Spot_the_trash_switzerland | Még a legcsodásabb tájakon, akár a svájci hegyekben eldugottnak hitt ösvényein is találni szemetet, műanyag palackot.

Mindenkin múlik.

Remek dolog, amikor kampányokat hoznak létre a környezet védelme, most jelesül a zéró egyszer használatos műanyag használata érdekében. Bizonyára hozzád is eljutott már a „műanyagmentes július” kampány híre, melynek célja, hogy rávegyék az embereket, gondolják át miként tudnák az egyszer használatos műanyagok mennyiségét csökkenteni az életükben.

 

Tudtad?

Az egyszer használatos műanyagok a megtermelt műanyagok felét teszik ki. 

Sok kicsi sokra megy

Ugyanakkor a környezettudatos és takarékos szemléletmódnak az év egészében jelen kell lenni az életünkben, ha tartósan szeretnénk hozzájárulni a bolygó védelméhez. Talán a te fejedben is megfordul az a gondolat, hogy „mit számít az én egyéni életmódom, hiszen ott vannak a gyárak....”. Nos, a helyzet az, hogy minden egyes ember hozzájárulása számít abban, hogy lakóterületeket és vizeinket elárasztó műanyag szemét mennyiségét jelentősen csökkentsük.

Nőként sok időt töltünk a gyermekeinkkel, sokszor emlegetjük, mennyire fontos a példamutatás a gyermekek számára. Nincs ez másként az élet egyéb területein sem. A takarékos, környezetbarát szokásokat is mi tudjuk átadni a kicsiknek - nem beszélve arról, hogy felnőttként mi sem járunk sokkal előttük...

 

Legyen része a mindennapjainknak!

Remek dolog, hogy egyre több cég kapcsolja össze a környezetvédelmi tudatformálás ügyét a futással és a sportolással. Az elmúlt évek nagy „slágere” volt a plogging, megjelentek az óceáni hulladékból készített alapanyagok, melyeket futócipőkbe integráltak, a London Marathonon már algás kapszulában adták az izotóniás italt, és említhetjük az Adidas „Run for the oceans” kampányát is. Mi mégis arra biztatunk, hogy ezek az aktivitások ne csak kampányszerűen kerüljenek be az életedbe, hanem igyekezz úgy átalakítani a napi szokásaidat, hogy azzal fenntarthatóan járulj hozzá akár a műanyagfelhasználás csökkentésének ügyéhez is.

Bár most az egyszer használatos műanyag van fókuszban, mégis azt javasoljuk, hogy a teljes életedet világítsd át, gondolt át, milyen módon tudod csökkenteni az általad okozott környezeti terhelést: kiindulva a feleslegesen megvásárolt ruházaton vagy élelmiszereken keresztül, a közlekedésed optimalizálásán át, a háztartási vagy kerti hulladék otthoni kezeléséig bezárólag.

 egys

Mit tehetsz?

Futóként, sportolóként így csökkentsd az egyszer használatos műanyagokat az életedben:

  1. Ha edzőterembe mész, vigyél utántölthető üveg- vagy fémkulacsot. Ne vásárold meg a hűtőből a sportitalokat. Keverj magadnak otthon saját izotóniás italt, a recepteket itt találod.
  2. Az izzadt ruháidat egy verseny vagy egy edzés után ne műanyag zacskóba tedd, hanem használj textilzsákot. Ellenőrizd, hogy mindig legyen textilzsák az edzőtáskádban.
  3. A saras terepcipődet csapd össze, hogy lepotyogjon belőle a sár, majd tedd bele például egy kosárba, és úgy szállítsd az autóban. Nem kell feltétlen nejlont használni az autó tisztasága érdekében.
  4. A legtöbb felesleges nejlont a vásárlások során használjuk fel. Nem mondunk újat azzal, hogy legyen nálad mindig egy textiltáska, abba tedd a megvett termékeket. Ha elfelejtettél magaddal vinni, akkor válaszd a papírból vagy lebomló anyagokból készülő tasikat.
  5. Gyűjtsd szelektíven a műanyagokat. Kicsit macerásnak tűnhet, de a felvágottak vagy a nyers húsok becsomagolására használt műanyagokat is tedd bele a szelektívbe. Mosd át egy picit, hogy ne büdösödjön be a leadásig a csomagolás. A műanyag palackokat taposd össze vagy használj nyomógépet, úgy tedd a szelektívbe.
  6. Vegyél részt plogging futásokon, de saját magad is elindulhatsz azzal a céllal, hogy „Ma összeszedem az utamba kerülő hulladékokat!”. Fontos, hogy az így összegyűjtött szemetet is végül a szelektív gyűjtőbe, válogatva tedd bele.
  7. Ha versenyre vagy szimplán egy edzésre mész, legyen nálad pohár. Így nem kell egyszer használatos poharakba kérned a frissítést, és egy futóedzést is megszervezhetsz úgy, hogy akár egy büfében, akár kutakból frissítesz.
  8. Ha egy futóversenyen egyszer használatos pohárban adják a frissítőt, akkor a poharat dobd a gyűjtőbe, hogy a szél ne vigye azt messzire, amit később a szervezők a takarításnál már nem vehetnek észre.  Vannak akik elvből bojkottálják az olyan versenyeket, ahol egyszer használatos poharakat használnak még. 
  9. Ha az erdőben járva ott felejtett jelölőszalagot látsz, akkor azt szedd össze, és vidd haza a szelektív gyűjtőbe. (Ha épp túra vagy verseny van, akkor persze ne tedd, mert összezavarod a mezőny. :) ) 
  10. Mindezeket a szokásokat vezesd be a családod sportos életébe is. A gyereknek is tedd kulacsba a frissítést, beszéld meg vele, hogy az izzadt tesicuccát tegye textilzsákba, hogy használja a szelektívet. Rövid időn belül meglátod, hogy csökkenni fog a műanyagzacsik és -flakonok mennyisége az életetekben.

Tudtad?

Az EU betiltotta bizonyos egyszer használatos műanyagok forgalmazását. 2019 májusában az Európai Unió konkrét intézkedéseket vezetett be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

 

A fantáziádra és tájékozottságodra van bízva, hogy milyen más módon tudsz még hozzájárulni az egyszer használatos műanyagok csökkentéséhez. Ha vannak ötleteid, amik mások számára is hasznosak lehetnek, kérjük oszd meg velünk!

Természetesen nem tudunk visszabújni a barlangba, és az életünket nagy mértékben áthatja a műanyagok használata. A műanyag sem egy abszolút rossz dolog, de meg kell tanulnunk azok megfelelő használatát, és hulladék kezelését. Amire biztosan nincs szükség, és pár új szokás bevezetésével kikerülhetők, azok az egyszer használatos műanyagok. A világ fejlődik, kísérd figyelemmel, hogy milyen új környezetbarát és alternatív lehetőségek nyílnak meg az egyszer használatos műanyagok helyett.