Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Coaching a futásban, avagy segítő a pálya szélén

Istock | A futás nem csak a fizikai edzésről szól, igen intenzív az önismereti és lelki része is - jól jön a segítség ezen a téren is

Önismeret, futás, célok.

Nekünk, futóknak, a coach szóról gyakran a futóedző ugrik be. Amikor egy ismerősöm megtudja, hogy coach vagyok, mégsem vagyok futóedző, rendszerint megkérdezi, mi is az. Van aki tudja, hogy mit csinál egy coach, így rögtön megosztja velem, mi az, ami foglalkoztatja, és tanácsot kér. Mások elmesélik, hogy a munkahelyükön coachingra küldték őket. Mivel ez egy fiatal szakma, van némi kavarodás a fejekben a coaching kapcsán, és hogy jön mindez a futáshoz?

 

 

A coach támogat, hogy megtaláld a célod és az odavezető utat.

Amikor futóként célt keresel vagy van egy célod, de bizonytalan vagy, hogy valósítsd meg, jól jöhet egy coach szeme és füle! A coaching tulajdonképpen egy beszélgetés-sorozat, két személyes találkozás között plusz otthoni feladatokkal. Pont úgy, mint egy pszichológusnál. A coaching azonban rövidebb, rendszerint pár hetes-hónapos, és a megoldásra, a továbblépésre fókuszál. A coach kérdez és megért, visszakérdez, pontosít és összefoglal, tanácsadás helyett támogat a haladásban, de az eredményt nem érheti el helyetted. A következő idézet jól megvilágítja ezt: „A coach feladata: segíteni másoknak, hogy segíthessenek önmagukon.” (Mick Cope)[C1] 

 

 

A coaching olyan, mint egy közös futás.

A jó futótárs – és a jó coach – tartja a tempód. Együtt, egymás mellett, egy irányba haladtok, miközben néha szárnyaltok, és lelkesen beszélgettek, máskor hallgattok, sőt, még az is lehet, hogy lassítotok vagy úgy döntötök, hogy egy picit megálltok frissíteni. Majd eljön az idő, amikor megbeszélitek, hogy a közös futás véget ért – te pedig tovább futsz… A coaching akkor igazán hatásos, ha az eredménye tartós! A coachod számára az a legnagyobb siker, amikor arról hall, hogy egymagad is futócipőt húzol és megvalósítod a futócéljaid.

 

Álmodj, tervezz, fuss! könyv - vásárlás

Ahogyan futsz, úgy élsz.

Futás közben egyedül vagy a gondolataiddal, így könnyebben észreveszel olyan gondolatsorokat és érzéseket, amelyek bizonyos helyzetekben ismétlődnek. Azután feltűnhet, hogy ezek máskor is felbukkannak, csak talán nehezebb őket megfigyelni. Ahogyan elmélyül a kapcsolatod a coachoddal a futócélod keresése kapcsán, neki is egyre bátrabban mondod ki a gondolataid és mutatod meg az érzéseid. Ezek nagyon is meghatározzák, milyen célba vágod a fejszéd, hogyan állsz neki, és mi történik menet közben! Lehet, hogy saját magad akadályozod abban, hogy elérd, amire képes lennél, mert nem hiszel magadban. Vagy talán bátran választasz nehéz versenyeket, olyanokat, amelyek még túl nagy falatnak bizonyulnak, és kudarcnak éled meg a futást vagy abba is hagyod. A coaching támogat abban, hogy megértsd magad, változtass magadon, és végül a megfelelő célt válaszd. Közben a futás mellett az életedet jobbító felismeréseket is szerzel!

A coachingot magadnak választod. 

Azaz, hiába unszol egy barátod, vagy a párod, hogy menj coachingra, mert már századszor kezdesz el futni, de mindig abbahagyod. A főnököd sem küldhet coachingra a beleegyezésed nélkül. Amikor először meglátogatod a coachot, akit választottál, gyakran még bizonytalan vagy a választásodban. A coach sem tudja pontosan, miért érkeztél, neki is kérdések lesznek a fejében. Az első alkalom mindkét fél részéről tapogatózás, kicsit megismeritek egymást, felméritek, tudtok-e együtt dolgozni, és csak ezután beszélitek meg a részleteket.

 

És mi van az edzéstervvel? Ha már választottál magadnak futócélt, kereshetsz hozzá edzőt, vagy edzéstervet. A coaching a futócél kitűzése mellett abban is támogat, hogy eldöntsd, hogyan lesz edzésterved és hogyan valósítod meg. Az edzőnek komoly szaktudása van az edzésterv felépítéséhez. Az viszont nem szükséges, hogy a coachod részleteiben értsen a futáshoz, bár gyorsíthatja a folyamatot, ha ő is futó, mert könnyebben rád hangolódik, és megtalálja a megfelelő kérdéseket. Ilyenkor megeshet, hogy kis időre kilép a coach szerepből. Ha például megosztod vele, hogy nulla sportmúlttal egy hónap alatt akarsz felkészülni félmaratonra, mondhatja azt: „Érdekes helyzetbe hoztál. Most coachként vagyok melletted, és azt a célt keressük, ami motiváló számodra. Ha mint tapasztalt futót kérdeznél, azt mondanám, hogy a félmaraton még korai lenne.” Noha a coach nem ad tanácsot, ilyenkor mégis lehet, hogy érdemes elgondolkoznod a szavain…   

Mire jó mégis ez az egész? Felnőttként, család, tanulás, munka, és más feladatok mellett futunk. Bár mindenkinek más-más céljai és lehetőségei vannak a futásban, közös bennünk, hogy a futás, így vagy úgy, örömet ad. A futás a hobbink, a szenvedélyünk, ami összeköt. Ha nem érzed benne az örömet, akkor talán egy idő múlva végleg vagy átmenetileg szögre akasztod a futócipőt. A coaching segít visszatalálni ahhoz a boldog futóhoz, aki voltál – vagy ahhoz, aki lenni szeretnél!

 [C1]Kiemelhető