Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás örök újrakezdőinek: így győzd le a kifogásokat!

Legyen az életed része a testmozgás.

Néhány napja volt az Elhízás Világnapja, és ennek kapcsán újra fókuszba került az a szomorú tény, hogy hazánkban az elhízás továbbra is népbetegség. Egy WHO-felmérés szerint a magyar lakosság több mint 38 százaléka nem végez elegendő testmozgást. Sajnos a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás hazánkat az elmúlt években Európa legelhízottabb nemzetévé* tette.

Vajon miért lehet az, hogy egyesek teljesen rákattannak a sportolásra, és szinte elvonási tüneteik lesznek, ha nem mehetnek? És mi a helyzet az örökös újrakezdőkkel, akik tudják, hogy kell(ene), de valami mindig közbejön? Mi gátolja meg őket abban, hogy megtegyék az első (futó)lépést? Sorra vesszük a leggyakoribb kifogásokat, és segítünk legyőzni ezeket.

 

„Nem tudok futni, mert egyből kifulladok”

Lassíts! A hatékony zsírégetéshez alacsony pulzusszám szükséges, ha nagyon kapkodod a levegőt, az azt jelenti, hogy túl gyorsan, vagyis túl magas pulzussal futsz. A megfelelő tempó meghatározásához segít a beszéd-teszt: ha anélkül tudsz beszélgetni kocogás közben, hogy kapkodnád a levegőt, akkor a zsírégető zónában vagy, és jó a tempó.

Arról, hogy hogyan határozd meg a számodra megfelelő sebességet, a Találd meg a futótempód című cikkünkben olvashatsz!

 

„Nincs időm sportolni”

Kezdd kis lépésekkel! Mozgólépcső vagy lift helyett lépcsőzz, a bevásárlóközpontban parkolj a bejárattól minél messzebb, szállj le egy megállóval előbb és sétálj. Esetleg járj bringával dolgozni; így nemcsak mozogsz, de a környezetért is teszel, ráadásul időt is spórolsz, hiszen elfelejtheted a dugóban araszolást.

 

„Sportolni unalmas”

Hallgass zenét, hangoskönyvet vagy podcastot. Fogd fel úgy, hogy az új hobbid, a kocogás lesz az énidőd. Ha majd már lehet, akkor keress egy csapatot, másokkal együtt edzeni motiváló, és segíthet elindulni az úton.

 

„Nem szeretek futni!”

Találd meg az igazit! A futás manapság nagyon divatos, de sok minden mást is kipróbálhatsz. Túrázás, online jóga vagy erősítés, bringázás, nordic walking... Biztos, hogy te is megtalálod a neked megfelelő mozgásformát!

 

*OECD Obesity Update 2017