Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás 5 szuper előnye, amiért érdemes újra meg újra futócipőt húzni

jacoblund | A futás segít megőrizni a testi, lelki és mentális egészségünket, meg úgy általában: futni egyszerűen jó

Az állóképességen és a fogyáson túl...

Ha rendszeresen futsz, akkor már bizonyára tapasztaltad, hogy a kitartó edzésnek köszönhetően javul az állóképességed, sőt, a fogyási céljaidban is támogat a futás, ha ügyesen összehangolod a táplálkozással. De a fittség megszerzése és a kilók lefaragása mellett a futásnak, sőt, már a tempós gyaloglásnak is rengeteg további előnye van, íme közülük néhány.

 

1. Hasítasz a munkahelyeden

De legalábbis produktívabb leszel – erre jutott egy kutatás. A tudósok dolgozókat vizsgáltak, és arra jutottak, hogy edzésnapokon az alanyok sokkal boldogabbak voltak, és hatékonyabban is munkálkodtak. Viszont a jobb hangulatuk és a teljesítmény javulása nem volt megfigyelhető a nem sportolós napjaikon.

Sőt: gyorsabban tanulsz és dolgozod fel az információkat, ha rendszeresen edzel! Nem meglepő módon erre is készült egy kutatás, amelynek során a különféle rekreációs tevékenységek hatását vizsgáltál a tanulási folyamat során. Az a csoport, amelynek tagjai futottak, jobban teljesítettek, mint a többi csoport tagjai. Éljen!

 

2. Alszol, mint egy baba

Persze ez sok mindentől függ, mert mondjuk egy késő esti kemény résztávos edzéstől vagy egy malomkerék nagyságú pizza elfogyasztásától nem feltétlenül lesz békés és nyugodt az álmod... De például a Johns Hopkins egyetem kutatói a vizsgálataik alapján arra az eredményre jutottak, hogy „a testmozgás valóban segít gyorsabban elaludni, és javítja az alvás minőségét”.

Visszatérve a résztávozásra, a tudomány mai állása – valamint egy 23 kutatás eredményeit összegző metaanalízis – szerint a kemény intervall edzések tényleg nem ajánlottak a lefekvést megelőző órákban, de az ennél alacsonyabb intenzitású esti testmozgás valóban hozzájárul a könnyebb elalváshoz és a jó alvásminőséghez.

 

3. Magabiztosabbá tesz

Teljesen természetes jelenség, hogy ahogyan szépen az életed részévé válik a sport, egyre jobban érzed magad a bőrödben, tehát az önbizalomhiány ellen az egyik legjobb gyógymód kétségkívül a testmozgás. Egyszerűen már attól erősebbnek érzed magad, hogy elindulsz és végigtolod az edzést.

A tudományos vizsgálatok egyöntetűen arról számolnak be, hogy a testmozgás javítja az önbizalmat és erősíti a testképet. Ráadásul ez nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is igaz, ezért is nagyon fontos, hogy már gyerekkorban a mindennapok része legyen a fizikai aktivitás.

 

4. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás az egészségünk legnagyobb ellensége – egy átfogó kutatás szerint még a dohányzást is megelőzi.

A futás és más mérsékelt/közepes intenzitású testmozgás viszont bizonyítottan, gyógyszermentesen csökkenti a magas vérnyomást – sőt, vannak már olyan kutatások is, amelyek arra jutottak, hogy nem csak a mérsékelt, egyenletes tempójú aerob tevékenység van jó hatással a vérnyomásra! Egy 2019-es, Journal of Science and Medicine in Sportban publikált metaanalízis kifejezetten a magas intenzitású interval tréning (HIIT) fontosságát emeli ki a vérnyomás normál értékének elérésében.

 

5. Jót tesz a szemnek

Első olvasásra meglepőnek tűnhet, de a futás és a gyaloglás segít a szem egészségének megőrzésében is, legalábbis egy 2013-as kutatás eredményei erre mutatnak. A vizsgálat szerint azoknál, akik naponta legalább 5 mérföldet (8,05 km) gyalogolnak vagy futnak, 41%-kal kisebb a szürke hályog kialakulásának kockázata. Ennek a pontos okát még határozták meg a tudósok. De feltehetően az állhat a háttérben, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, amelyek pedig mind rizikófaktorai a szürke hályognak és egyéb más szembetegségeknek is.

 

 

A cikkhez felhasznált források: podiumrunner.com, runsociety.com, runrepeat.com