Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 menstruációs probléma, amivel fontos orvoshoz fordulni

Istock | Van az a fájdalom, ami már nem „csak” kellemetlen, de közel elviselhetetlen – ilyenkor irány a doki!

Amikor a havibaj tényleg baj.

Vannak olyan tünetek a menstruációs ciklus során a vérzéssel kapcsolatban, amelyektől nem kell megijedni, és bár okoznak némi kellemetlenséget, a futást sem akadályozzák (ráadásul talán te is tapasztaltad már, hogy ilyenkor a sport fájdalomcsillapító hatású). Például plusz/mínusz 1-2 nap eltérés esetén nem muszáj egyből az orvoshoz rohanni. Vagy ha néha csúszik pár napot a vérzésed, esetleg néhány nappal korábban jön meg a vártnál, akkor sem kell rögtön megrémülni. A menstruáció egy folyamat, amit nagyban befolyásol, hogy éppen milyen élethelyzetben vagy. A stressz, a szexuális aktivitás változása vagy az aktuális fizikai állapotod bizony befolyásolhatja, és ez teljesen normális! Azonban ha az alábbi tüneteket gyakran vagy minden hónapban tapasztalod, akkor mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat!

 

A vérzés nagyon erős, esetleg az átlagosnál tovább tart

Hypermenorrhoea annak a menstruációs zavarnak a neve, amikor a vérzés rendkívül erős. A szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű, több mint 80 ml vér távozik ilyenkor a szervezetből, de a legnagyobb gond az, hogy a beteg nem is mindig érzi feltétlenül problémásnak a helyzetet. Előfordul, hogy csak úgy derül ki a nőgyógyász számára a probléma, hogy a páciens a panaszmentessége mellett elszólja magát, hogy óránként cserél tampont.

Egy átlagos menstruáció alatt kb. 2-3 evőkanálnyi vér távozik a női szervezetből a 3-5 napos vérzés során. A túl erős vagy hosszan tartó vérzés nem csupán azért baj, mert kényelmetlenséget okoz a nőknek, de hosszútávon vérszegénység is kialakulhat a betegnél. A vérszegénység pedig fáradtsághoz, gyengeséghez vezet, mivel a szervezetben kevesebb oxigént szállító vörösvérsejt termelődik.

Bővebb, elhúzódó vérzést okozhat a méhnyálkahártya túltengés (hyperplasia endometrii), amelynek több fokozata van. Rosszindulatú elváltozás alakulhat ki belőle, és feltétlenül orvosi ellátást igényel!

A túl bő vérzés jelezhet olyan egészségi problémákat is, mint a mióma (jóindulatú méhizom daganat), a méhben növekvő polipok vagy a méhnyakon növekvő polipok. De utalhat például a PCOS nevű hormonális betegségre is. A probléma okát feltárni tehát nem egyszerű feladat, éppen ezért fontos, hogy mielőbb konzultálj a nőgyógyászoddal.

Ha a menstruáció annyira fájdalmas, hogy nem tudod elhagyni az ágyat

Talán egyértelmű, hogy nem lehet normális, hogy ameddig más a vérzése alatt is dolgozik, sportol, te képtelen vagy akár felülni is az ágyban. Persze egyéni eltérések lehetnek, és a fájdalmat sem ugyanúgy kezeli mindenki. De ilyen szélsőséges esetben mindenképpen keresd fel orvosod. Első körben valószínűleg nem szteroidos gyulladáscsökkentőkkel fogtok próbálkozni, ami blokkolni fogja a méh folyamatos, erős összehúzódását. Az adagok emelésére lehet szükség, ha ezután is magzatpózban fekszel az ágyadban a menzesz során, mert annyira fáj a hasad.

A súlyos görcsöknek több kiváltó oka is lehet. Az egyik ezek közül az endometriózis, vagyis az az állapot, amikor a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik. Akár adenomiózisra, az endometriózis egyik formájára is utalhat az erős fájdalmakkal járó vérzés.

 

Tarts szünetet, ha kell...

„Aki extrém módon nehezen éli meg a menstruáció előtti és alatti napokat, annak akár azt is mondanám, hogy tartson szünetet a sportban” – mondta el egy korábbi cikkünkben Dr. Siklós Nóra nőgyógyász.

 

Sosem tudod pontosan, hogy mikor fog megjönni

Persze, ahogy már említettük, nem akkor van baj, ha 1-2 napot csúszik a vérzés, vagy eltérő, hogy néha este, néha pedig inkább reggel jelentkezik a menstruáció. Akkor kóros a bizonytalan vérzés, ha egy hétre sem tudod leszűkíteni a következő várható vérzés idejét, annyira más időközönként jelentkezik. A rendszertelen menstruáció az egyik leggyakoribb tünete a túlzott stressznek, de persze egészségi problémákra is utalhat.

A rendszertelen menstruáció hátterében állhat pajzsmirigyprobléma is állhat. Mivel ez egy hormonális betegség, akár túl-, akár alulműködésről beszélünk, jelentősen befolyásolja a ciklusod.

De a tünet hátterében állhat a petefészek működésének zavara is, valamint a korábban felsorolt mióma és PCOS szintén okozhat rendszertelen vérzést.

 

Egyáltalán nem jelentkezik a menstruációd...

...és nem azért, mert kisbabát vársz! Bár igaz, hogy előfordulhat egy-egy olyan hónap, amikor a stressz, a kimerültség vagy egy betegség miatt kimarad a vérzés, ha ez rendszeresen előfordul, fontos utánajárni a miérteknek. Már csak azért is, mert így kizárható a PCOS, az ételallergia, a változókor és a terhesség (mert ugyebár az is vérzéskimaradást okoz!). Ha rendszeresen menstruálsz, aztán hirtelen, egyik hónapról a másikra teljesen eltűnik a vérzésed, akkor mindenképpen konzultálnod kell az orvosoddal. Ha három hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik a vérzés, akkor amenorrhearól beszélünk. Különösen figyelj oda erre, ha rendszeresen nagy terhelésnek teszed ki a szervezeted, hiszen a túledzettség, pontosabban a vele gyakran együtt járó súlyvesztés jele is lehet a vérzéskimaradás! Szintén oka lehet egy komoly betegség, a fokozott, túlzott mértékű stressz, valamint a táplálkozási zavarok, például az anorexia vagy a bulimia.

 

 

Barnás vagy pirosas pöttyök két menstruáció között

Vannak olyan esetek, amikor a jelenség teljesen normálisnak mondható. Például új fogamzásgátló tabletta szedése mellett vagy terhesség esetén előfordulhatnak ezek az apró „pöttyözgetések”. Ha viszont az életedben semmi komolyabb változás nincs, mégis foltok jelentkeznek két vérzés között, fontos, hogy az orvosod tudjon róla.

Akár kismedencei gyulladásra is utalhat a vérezgetés, vagy bakteriális fertőzés előjele is lehet. A kismedencei megbetegedés erős derékfájdalom mellett akár meddőséggel is járhat, amennyiben nem kezelik megfelelően! Ritkább esetekben a méhnyakrák előjele is lehet a ciklus közbeni vérzés. Ne hagyd figyelmen kívül a pettyező vérzést!

 

Erős hangulatingadozások a menstruáció előtt

Amikor az ösztrogén és progeszteron szintje csökken a szervezetben a menstruáció előtt, előfordulhat, hogy jelentkezik az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS). Ez önmagában nem baj, és nem igényel orvosi kezelést. A legtöbb nő ilyenkor kissé levert, kedvetlen, édesség után sóvárog a hormonok „munkája” miatt.

Akkor jelent problémát a PMS, ha már dühöt, haragot, erős szorongást, sőt, súlyos hangulatingadozást, alvászavart, émelygést, fejfájást észlel magán az illető, olyannyira, hogy még a munkáját is alig tudja ellátni. Ilyenkor beszélünk premenstruációs dysphoriaról. A betegség jele, hogy a vérzést megelőző időszakban egyre erősebben érzi a nő az előbb említett komoly tüneteket, röviddel a ciklusa kezdete előtt pedig a legerősebben. Mivel egy pszichés eredetű problémáról van szó, nem a nőgyógyász, hanem a pszichiáter lesz a beteg segítségére.

 

Migrén a vérzés alatt vagy előtt

Előfordul, hogy olyanoknál is kialakul migrén vagy görcsös fejfájás a vérzést megelőzően vagy közben, akiknél azelőtt sosem. De a felmérések szerint a legtöbb esetben a migrénes kórtörténettel rendelkező embereknél jelentkezik a leggyakrabban ez a fajta panasz. Mivel kapcsolódik a menstruációhoz, a kutatók szerint az ösztrogénszint ingadozásával állhat összefüggésben a probléma. Ha migrénre hajlamos vagy, érdemes egy kicsit „készülni” a ciklus utolsó napjaira, vagyis betárazni száraz keksszel, nyugodt napokat adni magadnak, és nem utolsósorban fejfájás-csillapító gyógyszerekből is mindig jó, ha van otthon. Emellett kipróbálhatod a relaxációt, a masszázst, valamint hosszútávon enyhítheti a panaszok erősségét, ha rendszeresen sportolsz.

 

A fent említett tünetek utalhatnak bizonyos betegségek meglétére, de cikkünk nem helyettesíti az orvosi konzultációt, vizsgálatot! Ne feledd: a menstruációs problémákról nem szégyen beszélni, és bármilyen változást észlelsz magadon, mindenképpen tájékoztasd róla a nőgyógyászodat. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a szervezet működése során minden összefügg mindennel, azaz a legapróbb változás is döntő jelentőségű lehet. 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: self.com