Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

10 tipp, hogy megtaláld a futás és a magánélet közti egyensúlyt

A futásra nem mindig egyszerű megtalálni az időt a hétköznapokban, de tudatos és alapos tervezéssel sikerülhet! (Fotó: blas)

Tervezés és következetesség.

„Futni? Én? Arra nekem nincs időm...!” – talán te is hallottad vagy használtad már ezt a kifogást. Kismillió indok elhangzik, ha arról van szó, hogy aktívabban is el lehetne tölteni a hétköznapokat, de az időhiány mind közül a leggyakoribb. Tény, hogy a családdal, a munkával kapcsolatos elfoglaltságok közé nem mindig egyszerű bezsúfolni a sportot is, de egy kis tervezéssel nem lehetetlen!

 

Kiegyensúlyozottan élni azt is jelenti, hogy tudod, mi a fontos neked, és ezeket képes vagy rangsorolni. Tényleg szükséged van arra a 40 percre a TV előtt ücsörögve, vagy helyette ki is mehetnél futni egyet? Mennyire nélkülözhető a szundi funkció felkelés előtt, lehet, hogy helyette kezdhetnéd a napod futással? Egy egyébként is túlzsúfolt napirendbe nem egyszerű beiktatni a futást, de ha kellőképpen eltökélt vagy, és egyszer találsz rá időt, később könnyebb lesz.

Íme néhány tipp, hogy sikeres legyél a tervezésben!

 

 1. Teremtsd meg az egyensúlyt!

  Vedd számba, hogy mi a fontos számodra, priorizálj, majd döntsd el, mikre szeretnél időt szakítani. A kötelező és nem kötelező feladatok legyenek egyensúlyban.


 2. Ragaszkodj a futóidődhöz

  Légy ésszerű és következetes az edzésidő betervezésével kapcsolatban, és ragaszkodj az tervekhez. Ne hagyd ki a futást, ha nincs rá nyomós okod! Akkorra próbáld időzíteni, amikor nem áll fenn a veszély, hogy jelentősen le kell rövidíteni, vagy valami mást kell helyette csinálni. Ha tologatod, sokkal nagyobb az esélye, hogy csak loholsz magad után, és a végén el sem indulsz.


 3. Szervezettség

  Ne félj kreatívnak lenni, ha arról van szó, hogyan osztod be a saját idődet. Például függessz ki egy naptárt egy jól látható helyre, így az egész család nyomon tudja követni, hogy mikor mi a program. Tartsd egy adott fiókban a futócuccaidat, így könnyebb kikapkodni őket, amikor indulni kell, főleg akkor, ha hajnalban mész.

 4. Légy fegyelmezett!

  Legyen pontos időbeosztásod, tervezd meg a heted. Legyél azzal is tisztában, hogy az élet, a munkahely és a gyerekek néha felülírhatják a tervet, ezért fő a rugalmasság.


 5. Rugalmasság

  Ne borulj ki, ha nem tudod tartani az eltervezetteket, írd felül, és lépj tovább. Az sem a világ vége, ha néhanapján nem sikerül lefutni az aznapi adagot, és kimarad egy edzés. Biztosan be tudod ütemezni egy másik napra.


 6. Bűntudat nélkül

  Ne érezd magad rosszul, hogy énidőre van szükséged. A magadra fordított minőségi idő egyáltalán nem számít elvesztegetettnek, ráadásul nem csak te, de a család is profitál belőle, ha jobban érzed magad a bőrödben.

 7. Rangsorolj!

  Gondold végig, hogy mi az, ami tényleg sokat jelent neked, és igyekezz rá időt szakítani. Ami nem annyira fontos, és nem is kötelezettség, arra ne fecséreld az időd.


 8. Fuss kora reggel vagy este!

  Tudd le az aznapi futást korán reggel, mielőtt felébredne a ház népe. A mozgás nem csak az anyagcsererét pörgeti fel, de teljesen felfrissülve vághatsz neki a napnak. Ha pici gyereked van, vond be a párodat is, hogy arra az időre vegye át a gyerekfelügyeletet. A másik lehetőség, hogy rögtön munkaidő után futsz, még azelőtt, hogy beszippantanának az otthoni teendők. Fuss haza a munkából, vagy mielőtt hazaérnél, iktasd be a futóedzést is. Meglátod, új erőre kapsz tőle!

 9. Ne halogasd!

  Mi sem egyszerűbb annál, mint egy betervezett edzést elnapolni, rengeteg ürügyet lehet rá találni. Öltözz fel, és indulj el!


 10. 30 perc is számít

  Könnyű azt mondani, hogy nincs értelme kimenni fél órára futni. Ám ha okosan állítod össze az edzéstervet, és vannak rövidebb, intenzív futásaid is, az a harminc perc sokat fog jelenteni. Legyenek ilyenek is a tarsolyodban!

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.co.uk