Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!

Ultrafutóversenyt szervezni nagy kihívás. Oké, nem jó szót használok megint, inkbb pontosítsunk: irtó szívás.

Kell hozzá két-három-négy megedzett idegrendszerrel ellátott ember, és már az elején jó, ha tisztázod magadban, hogy ez nem egy olyan versenytípus, amire özönleni fognak az emberek, és dől a pénz az egyesületi kasszába.

Belenyúltunk

Szerény vágyakkal vetettük bele magunkat az I. Kisteleki 6 órás Kör(ö)ző szervezésébe, és egy 50 fős mezőny összefésülése volt a kitűzött cél. Végülis július 21-én, egy vélhetően kánikulai napra rakni egy 6 órás körözőversenyt, nem túl szerencsés konstelláció. Ha még hozzátesszük, hogy sikerült pont azt az egy napot kiválasztanunk, amikor a kváziszomszéd Békéscsabán sok egyéb között 6 és 12 órás versenyt hirdettek, akkor a szívás duplázódni látszik. Hovatovább ez a verseny megkapta a 12 órás Magyar bajnokság Ultrafutók Nemzetközi Szövetségének (IAU) Bronz fokozatát, míg mi azon küzdöttünk, hogy egyáltalán találjunk legalább 8-900 méternyi összefüggő futható felületet a városban.

Ok, mi is hitelesítettük a magunk módján a pályát, de azért lássuk be, ez nem volt túl hivatalos:

A békéscsabai megmérettetés végül elmaradt, mi pedig igyekeztük állni a sarat.

A szervezési folyamat rövid öszefoglalója

  • A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga.
  • Ha kicsi a helyed, kölcsönözz látványt a szomszédságból.
  • Mikor a vadmadár élelem híján van, előtte az egész világ. 
  • Az, aki nem tudja értékelni a kis dolgokat, soha nem fog véghezvinni nagyokat.
  • Az eltört kar tud dolgozni, de a megtört szív aligha.

 

 Vízből és jégből soha nem elég

Összesen 64 versenyző döntött úgy, hogy ezen a napon ezen a 985 méteres körön szeretné eltölteni az idejét. Közülük 45-en egyéniben, míg 19-en csapatban vállalták a körözést.

A verseny előtt-után folyamatos volt az esőzés, 21-én hajnalban azonban, amikor nekiláttunk a rajtközpont összerakásának, már sejtettük, hogy piszok melegünk lesz.

Szerencsére Laci, az egyesületi társam vagy 100 kg jeget csinált (igen, otthon, sufnituninggal). Némileg nehezményeztük ugyan, hogy a helyi vízmű úgy döntött véletlenül (khm..) épp ezen a napon szeretné javítani azt a közkutat, ami a tér közepén található. Fel is került rá a címke, hogy itt most karbantartás lészen, ezért a kút karját is leszereték. Végül elmaradt a karbantartás, a következő napokban viszont rejtélyes módon újra beüzemelték a kutat. A vendégszeretet jegyében persze nem engedhettük annyiban a dolgot, így megoldottuk "okosban". 

Erre szükség is volt, mert az első kör megtétele után vízért és jégért kiálltottak a résztvevők, és sokan úgy néztek ki alig 1 km megtétele után, mintha a verseny végén járnánk.

Munkában

Mivel ezen a napon a szpíkekedés volt a dolgom, így különös érzés volt látni, hogy akikkel korábban együtt futottam, hovatovább, hozzám jártak kezdők futására, most előttem köröztek 6 órán át, miközben igyekeztem lépést tartani a monitorról ömlő adatokkal. A frissítésemet ez esetben is a férjem végezte. Jót nevettem, amikor az ebéd apró falatokra felvágva érkezett a sátrunkhoz, hogy gyorsaban tudjam belapátolni.

Az egyesületünk tagjainak köszönhetően mind a pálya, mind pedig a frissítőasztal folyamatos felügyelet alatt volt, és az egyéni versenyzők frissítésében is tudtak segítkezni a lányok.

És ha már a segítségnél tartunk: az egyesületi munka mellett a verseny körül olyan segítő mag alakult ki, ami nagy erőt jelentett azokban a pillanatokban is, amikor úgy éreztük, nem megy tovább. Az, hogy a verseny napja előtti délután jöttek pályát takarítani, nádat vágni, hűtőt pakolni olyanok, akik másnap már ott köröztek 6 óra hosszat, az számunkra is megerősítést jelentett, hogy muszáj megugrani a tornyosuló akadályokat, és félretenni a növekvő feszültséget, ami a versenyszervezéssel járt.

Legek

A verseny legidegtépőbb várakozása: a befutóérmek elkészülte (a verseny előtt 3 nappal kérkeztek meg)

A verseny legkelendőbb itala: a kóla (72 liter fogyott)

A verseny legfoglalkoztatottabb segítője: Sipos Ádám, masszőr

 A verseny legidősebb résztvevője: Bozó Pál (79 éves)

 A verseny legtöbb köre: Vajdasági Expressz (2 fős) 89 kör

Eredmények

Három fős női váltó

1. CsigaBigék (52 kör)

2. Lajhár Team (52 kör)

3. Rozogák (49 kör)

Három fős férfi váltó

1. Drímteam (66 kör)

2. Hárman Párban (62 kör)

3. Flow (62 kör)

Két fős férfi váltó 

1. Vajdasági express (89 kör)

2. Móricz team (46 kör)

40 év alatti női

1. Kisháziné Zombori Erika (67 kör)

2. Kelemen Anett (58 kör)

3. Sija Éva (54 kör)

40 év feletti női

1. Kis Zita (62 kör)

2. Lajkó Mónika (55 kör)

3. Kovács Mária (51 kör)

40 év feletti férfi

1. Bognár Ákos (69 kör)

2. Révész Tamás (61 kör)

3. Görbe István (60 kör)

40 év alatti férfi

1. Kozma Zsolt (70 kör)

2. Nikola Babic (60 kör)

3. Bányai Máté (58 kör)

Különdíj a verseny legszebbkorú résztvevőjének

Bozó Pál

 

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megszavazták a bizalmat és eljöttek az I. Kisteleki 6 órás Kör(ö)zőre!

Köszönjük szponzorainknak, támogatóinknak és önkéntes segítőinknek a munkát és segítséget, ami nélkül ez a verseny nem jöhetett volna létre!

Köszönet a Futásról Nőknek Magazinnak a médiatámogatásért!