Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Téli depi, viszlát!

Míg neked a december és január a tél, a havas táj, a Mikulás és a Karácsony, addig nekem az egyik legnehezebb időszak az életemben. Nem, nem a hideg vagy épp nyűgösebb téli alapozás kihívásai miatt. Hanem azért, mert ezekben a hónapokban mindig rám nyitja az ajtót egy kéretlen látogató, akit egész évben sikeresen távol tudok tartani: a depresszió.

 (Kép: https://nos.twnsnd.co/)

Szerencsére, a futással ez is megváltozott az életemben

Mint ahogy a korábbi pánikrohamok is szépen eltávolodtak tőlem. Igaz, ők azért sokáig igyekeztek meggyőzni még futás közben is, hogy összetartozunk.
Lehet, te is láttad azt a dokumentumfilmet, amiben olyan emberek készültek fel életük első maratonjára, akik komoly mentális problémákkal, lelki terhekkel kell együtt éljenek. A vágyott álom, a napokra-hetekre lebontott feladatok lépésről lépésre vezették őket a távoli célba, ahol elementáris erővel törtek fel a legmélyebb bugyrokban rejtező érzelmek. Megdöbbentő volt, holott szinte ugyanez játszódott le bennem is az évek során.
Ez lesz a hetedik tél, amit futással töltök
"Neked könnyű, te csak kimész és futod az ultrákat"- mondják mások, miközben fogalmuk sincs, mi minden játszódik le a fejemben, milyen vívódások, nehézségek, tragédiák vannak egy-egy ember történetében.
 
Nem hazudom azt, hogy thanosi csettintésre elmúlt minden negatív érzés bennem. Vannak rossz napok, néha hetek, és sokszor komoly erőfeszítésembe kerül, hogy este beöltözzek, a fejemre tegyem a lámpát és rójam a köröket, a napi feladatokat. De tudom, hogy egyszerűen nincs választásom. A futás nekem immár létkérdés, a testi-lelki egységem nélkülözhetetlen része, ami nélkül nehezen maradnék a számomra helyes úton.
A függő ember -legyen bármi, amitől függ: alkohol, kapcsolat, lelki vívódások - soha nem lesz teljesen szabad. De számomra a futás olyan, mint egy láthatatlan villanykapcsoló, ami segít jó helyen lámpákat gyújtani, és lekapcsolja ott a fényt, ahol jobb, ha sötétben maradnak a dolgok.
Ha nem szeretnél lemaradni legújabb posztjaimról, szeretettel várlak Facebook oldalamon!