Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Szerintem te csaltál a versenyen! Mit tegyek?

Kényes kérdést fogok most feszegetni: mi a teendő akkor, ha úgy érzed, hogy egy sporttársad csal egy futóversenyen?
Az első ilyen élményem a BSZM-en volt, ahol NN (nagyon naiv) futóként alig hittem a szememnek, amikor azt láttam, hogy egy futó határozottan beül egy autóba, ami -úgy tűnt- mintha az ő szállítására érkezett volna. Persze lehet, hogy félreértettem, mert lehet,hogy nem is erről volt szó...mégis, valahogy rossz érzésem támadt.
Aztán az UTT-n történt ominózus eset után (amikor nyilvánossá is tették a csalással gyanúsított versenyző nevét), már nagyon kényelmetlenül éreztem magam. Szóval, te is fiam Brutus? Lehetséges egy ultrafutó versenyen ilyesmi? Egészen addig el sem tudtam képzelni. Persze olvasok, hallok érdekes dolgokat, de ezek csak inkább suttogások, "Azt mesélték, hogy"- történetek villamosozó, hajókázó futókról, utaztatott chipekről, máshová került rajtszámokról.
És most elmesélek én is egy történetet.
Tegyük fel, hogy egy versenyen az egyik versenytársadat csaláson kapod. Legalábbis te úgy gondolod, hogy itt határozottan valami nem helyénvaló dolog történt. 
Észreveszed például, hogy jelentősen lerövidíti az utat (egy körversenyen, ahol elég hamar feltűnik az ilyesmi), és mivel ezt többször is látod, így arra gondolsz, hogy valószínűleg nem véletlenről van szó. Néhány órányi futás után benne van a pakliban, hogy rossz irányba indulsz egy pihenő után, vagy eltéveszted a menetirányt. No, de többször is egymás után...?
Te mit tennél?
Szólnál a szervezőnek? Vagy inkább rászólnál az illetőre? És ha mások is látták a csalást, őket is rávennéd, hogy jelezzenek a szervező felé? 
Kifizetnéd-e az óvás díját csak azért, mert meg vagy győződve az igazadról? De ha nem fizeted ki, akkor tulajdonképp nem is történt semmi, hiszen hivatalosan nem emeltél kifogást?
De nézzük meg a másik oldalt! Milyen eszközök lehetnek a kezedben, ha ilyesmivel megvádolnak, de te tudod, hogy ártatlan vagy? Mindenki viseljen órát, és mentsen el mindent gondosan?
És végül: hogy érzik mindeközben magukat azok, akiknek az eredményét befolyásolhatja az, hogy egy versenytársuk esetleg csalt?
 
Nem, ne legyints! Talán pár éve magam sem hitem volna, de pillanatok alatt kerülhet bármelyikünk egy ilyen szituációba. És, ha őszinte vagyok, nem tudok egyértelmű válaszokat adni a kérdéseimre magam sem.

 Végezetül egy hasznos összefoglaló, némi versenyetikett futóknak, amit nem árt, ha valamennyien betartunk:

Ha nem szeretnél lemaradni legújabb posztjaimról, szeretettel várlak Facebook oldalamon!