Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Illetlenség-e temetőben futni?

A halálhoz való viszonyunk nagymértékben befolyásolja az élethez való hozzáállásunkat- vallotta Polcz Alaine tanatológus. Míg azonban a halált továbbra is tabuként kezeljük, és nem beszélünk róla, sőt, egyenesen rettegünk tőle, addig az élet teljességének megélése is lehetetlenné válik. Vajon illik-e túllépni azon a szemléleten, hogy a temetők a csendes emlékezés helyszínei, ahol csak meghatározott dolgokat lehet tenni?

Néhány hete röppent fel a hír, hogy a Fiumei úti sírkertben hivatalos futóutvonalat jelölnek ki. Mivel a futók eddig is bejártak az 56 hektáros park ösvényeire, állítólag csak annyi változna, hogy ezentúl kijelölt útvonalon tehetnék ezt meg. A futópálya az előzetes tervek szerint a temető szélén lenne kijelölve, távol a sírhelyektől és a ravatalozótól. Csakhogy ez az ötlet sokaknak nem tetszett, ezért a szeptember közepére tervezett átadást egyelőre elhalasztották.

Különös. A szomszéd Ausztriában, a bécsi központi temetőben ezzel szemben már cseppet sem szokatlan a futók és nordic walkingosok látványa, és Európa több nagyvárosában is megnyitották a temetőket a nagyközönség, így a futók előtt is. S hogy miért? A cél az, hogy ezeket az emlékhelyeket még szorosabban bekapcsolják a nagyvárosok vérkeringésébe.
Nálunk azonban úgy tűnik, illetlenségnek, kegyeletsértésnek tartják a temetők megnyitását, pedig régebben ezek a helyek a hétköznapi élet szerves részei voltak, amit nemcsak halottak napján kerestek fel az emberek.
A párizsi Aprószentek temetője például nyilvános sétatér és közkedvelt találkahely volt, ahol még boltok is működtek, és mulatságokat is tartottak az emberek, ezzel téve tanúbizonyságot, hogy az élők és holtak világa nem választható el egymástól.
Azt gondolom, hogy ahol az élet szerves részeként tekintenek a halálra, ott nem szeparálják el ennyire a temetőket az élők világától, és ezek a helyek egyszerre funkcionálhatnának az emlékezés és a hétköznapi élet tereként. Kérdés, hogy nálunk ez mikor valósulhat meg.
Ti milyen különleges helyszíneken futtok szívesen? Dóri a vízparti futás adta élményekről írt ebben a cikkében:
Ha szeretnéd követni írásaimat, csatlakozz Facebook oldalamhoz!