Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Makai Vikiék a célban

A Makai házaspár futva teljesítette a Mária Maraton útvonalát Mariazell és Csíksomlyó között.

Maki Viktória (2015 év ultrafutója) és férje Makai Laci még június 16-án indult el Mariazellből, hogy futva teljesítse az 1300 kilométeres Mária utat egészen Csíksomlyóig. A házaspár legtöbbször együtt, de időnkét felváltva teljesítette a klasszikus zarándok út vonalát, így is több mint 1000 kilométert futva fejenként.

Amikor Makai Vikiék június 16-án elindultak Marizellből, csak azt tudtuk, hogy nagyjából napi egy maratont fognak futni átlagosan. Természetesen a napi etapokat az útvonal adottságai határozták meg, így voltak a maratonnál jóval hosszabb és rövidebb távú napjaik.

Amikor a táv harmadánál, 460 km-nél beszámoltunk arról, hogy merre jár a házaspár, úgy nézett ki, hogy a leghosszabb szakaszuk a Tokaj-Máriapócs távolság lesz a maga 66,7 kilométerével, de a célhoz közeledve, a hegyekben lezajlott esőzések miatt az utolsó előtti napjuk lett a leghosszabb: 71 km. Annyira felázott a hivatalos útvonal, hogy a bokáig süppedő sárban képtelenek lettek volna haladni, ezért aszfalton kellett teljesíteniük a Nyárádszereda - Székelyudvarhely szakaszt. 

a táv hosszabb lett végül

Mivel a párnak többször is változtatnia kellett a tervezett szakaszokon az időjárás miatt, ketten együtt végül 1420 kilomért futottak 30 nap alatt, ami napi 47,3 kilométert jelentett. Ebből az 1420 kilométerből Viki több mint 1100-at teljesített, de Laci kilométerei nem sokban maradnak el a Vikiétől.

Futógondolatok a Mária úton by Makai Viki 

- "Ha kitartóan keresed az erőd, a végét sosem találod meg."
- "Hogy fogok visszállni a hétköznapi 10-15 kilométerekre?"
- "Ha már élsz, szedd össze magad, légy hálás és hasznos."
- "Megtanultunk különbséget tenni bíztató dudaszó, és haragos dudaszó között."

 

Bár az elmúlt pár napban Viki arról számolt be fb oldalán, hogy egyre erősödik benne a honvágy és mentálisan kezdenek fáradni, fizikai problémáik a folytonos futás ellenére nem voltak."Nincs izomláz és nincs kidörzsölődés, ami elég klassz. " - írta.

Vikit és Lacit végig egy kerékpáros, kísérte, aki szeretettel és odaadással segítette a futókat az út teljes szakaszán. Minden elismerésünk, hiszen futó tempóban végigbiciklizni 1420 kilométert nem könnyű feladat! 

 

 

 

Lelki feltöltődés

Vikiék célja az volt, hogy népszerűsítsék a futózarándoklat műfaját, valamint ismertebbé tegyék a futók körében is a Mária utat.  Az út során érintett kegyhelyeken, valamint a futás során is lehetőség nyílt az elcsendesedésre, és a fizikai kihívás mellett a lelki feltöltődésre. A Makai házaspárhoz útközben sok futó is becsatlakozott a résztávokra. Budapesten Kokó kísérte Vikiéket, míg Esztergomból a háromszoros Ultrabalaton bajnok, Maráz Zsuzsi tartott a párral. Az ultrafutó házaspár útjráról a Mária Maraton Facebook oldalán további részleteket is megtalálsz. 

Gratulálunk ehhez a különleges utazáshoz!