Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hol van a komfortzónánk határa?

Wim Hof

@blueheartswim Instagram

A belső erő aktiválásáról Wim Hof módszerével.

Ha Win Hofról esetleg még nem hallottál, a nevéhez fűződő módszerről talán már igen. Egy rendkívül érdekes metódusról van szó, amelyet egyre többen gyakorolnak. De vajon miben rejlik a különlegessége? K. Tengeri Dalma írásából kiderül. A cikkben olvasható módszereket, mint érdekesség tesszük közzé.

A világszerte Jégemberként ismert holland férfi egyetlen rövidnadrágban és mezítláb, 2 óra 15 perc alatt fut félmaratont az Északi-sarkkörön túl – hóban és jégen. Rövidnadrágban, két nap alatt mássza meg a Kilimandzsárót, és egy csepp víz elfogyasztása nélkül fut maratoni távot a 40 fokos Namíbiai-sivatagban. Ez csak néhány a huszonhat őrületes Guinness világrekord közül, amelyet Wim Hof extrém sportoló állított fel. Szupererejének titka egy különleges légzéstechnika, amelyre egy saját módszert dolgozott ki. Állítása szerint a belső erő mindannyiunkban ott rejtőzik, csak fel kell éleszteni.

 

Kilépni a komfortzónából

A most 60 éves Wim Hof szerint az emberiség már nem él harmóniában a természettel, ezért az ember elveszítette a kapcsolatot a saját belső energiájával. A fűtött és hűtött lakások, a ruhák használata évszázadok alatt oda vezettek, hogy szervezet alkalmazkodási képessége visszafejlődött. A testet nem érik olyan közvetlen hatások, amelyek a mélyebb fiziológiai rétegeket stimulálnák, azokat a rétegeket, amelyek felelősek a túlélésért és az alapvető működésért.

Wim Hof azt mondja, hogy aki kilép az állandó komfortzónájából, és aktivizálni tudja belső erőt, az a tudatával lesz képes hatni a testében zajló folyamatokra. Ennek birtokában a szervezet alkalmazkodhat bármilyen stresszhatáshoz, legyen az külső vagy belső. Könnyebben elviseli az ember a hideget vagy a meleget, megtanulja kezelni a stresszes helyzeteket, könnyebben felveszi a küzdelmet a szorongással, a depresszióval és számtalan más betegséggel.

Hof hosszú évtizedek alatt egy három pillérből álló módszert dolgozott ki, amelyek mindegyike nagyon fontos a siker érdekében: légzőgyakorlat, hidegterápia és a legfontosabb: az eltökéltség.

 

Wim Hof-légzés

A Wim Hof-légzés olyan tudatos, mély hasi légzés, amelynek gyakorlása egyfajta kontrollált hiperventillációt eredményez. A légzőgyakorlat megfelelő idejű végzése során adrenalin szabadul fel a testben, növekszik a vér lúgossága, a szervezetben hő termelődik. Az adrenalin hatására erősebbnek, éberebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat. A légzőgyakorlattal bizonyítottan befolyásolni lehet az immunrendszer működését, illetve felkészíti a szervezetet arra, hogy megbirkózzon az extrém hideggel, amely Wim Hof módszerének második pillérére.

A légzőgyakorlat mindig biztonságos környezetben, csak fekvő vagy stabil ülő testhelyzetben végezhető. A gyakorlat három ciklusból áll.

• Az első ciklus során harmincszor mély belégzést végzünk, belégzéskor éreznünk kell, ahogy a hasfalunk kidomborodik és a bordák megemelkednek. Kilégzéskor a rekeszizmok elernyesztésével engedjük ki a levegőt, nem pedig aktív kifújással.

• A harmincas sorozat után mély levegőt veszünk, majd teljes kilégzést végzünk, és addig nem lélegzünk újra, amíg nem érezzük rá az ösztönös késztetést. Percekig képesek leszünk lélegzetvétel nélkül maradni, érdemes időmérő eszközzel mérni az időt, hogy lássuk a fejlődést.

• A harmadik ciklusban, amikor már muszáj levegőt vennünk, megtöltjük a tüdőnket, és 10-15 másodpercig benn tartjuk, a végén kiengedjük. A három ciklus egy körnek számít, ebből 2-3-at javasolt elvégezni egymás után. A gyakorlat befejeztével ne ugorjunk fel, jólesik egy kicsit fekve maradni, és önmagunkra figyelni.

A harminc belégzés végzése során természetes, ha egy ponton túl bizsergő érzést tapasztalunk az arcunkon és a végtagjainkban. Ennek oka, hogy a vérben az ilyenkor fellépő széndioxidszint-csökkenés az erek szűküléséhez vezet. Kellő gyakorlással az eleinte furcsának ható érzés megszűnik. Wim Hof hivatalos weboldalán számos videó segíti a módszer iránt érdeklődőket arra, hogy a gyakorlatot helyes technikával végezze el.

 

Mindenkiben ott van a „belső erő”?

Wim Hof sok tudományos kísérletnek vetette alá magát, hogy kimutatható eredményekkel támassza alá a módszer hatékonyságát, és bebizonyítsa, hogy nem ő rendelkezik különleges képességekkel, hanem bárkiben ott van – ahogy ő hívja – a belső erő. 2014-ben egy kis számú csoportnak tanította meg módszerét, akiknek az intenzív kurzus után endotoxint fecskendeztek be. Az ellenőrzött körülmények között végzett kísérlet bebizonyította, hogy pusztán a légzésgyakorlatok elvégzésével minden egyes tanítványa képes volt megküzdeni az influenzához hasonló tüneteket okozó mérgező anyaggal, és a módszert nem ismerő kontrollcsoporthoz képest csak elenyésző tünetet produkáltak.

 

Hidegterápia

A Wim Hof módszer második pillére a hidegterápia, amely jelenthet hideg vizes zuhanyt otthon, de az az igazi, ha kellően alacsony hőmérsékletű vízben tud az ember nyakig elmerülni. A mester maga például többször is megdöntötte a világrekordot, legutóbb 2013-ban, amikor 113 percet töltött egy jéggel teli kádban. Hof határozottan állítja, hogy „napi egy hideg zuhany a doktort távol tartja”.

A titok pedig abban rejlik, hogy a hidegterápia a keringési rendszer egészét edzi, amely döbbenetes, de mintegy 125 ezer kilométer hosszan hálózza be az emberi testet. A hidegexpozícióval az érfalak simaizomszövetét edzük, kellő gyakorlás után megnő az érfalak rugalmassága, így a szív is könnyebben végzi a munkáját. Varga Zsolt János, a Wim Hof módszer egyik hivatalos oktatója szerint az érrendszer hideggel vagy hideg-meleg kombinációjával történő rendszeres edzése, valamint a tudatos légzés napi szintű gyakorlása optimalizálja a keringési rendszer működését. Mindezek hatására pozitívan változnak a futás közbeni légzési szokások, és hosszú távon a pulzusszám is csökkenhet.

„Nem gondolkodsz, csak érzel”

„A hideg a tanítónk – hangoztatja számtalan oktatóvideóban és interjúban Hof. – A jeges vízben nem gondolkodsz, csak érzel, meg kell tanulni elengedni, és csak a légzésre figyelni.”

 

A fent már ismertetett légzőgyakorlat elvégzése után jöhet a hideg zuhany, a test a felszabaduló adrenalin hatására sokkal könnyebben alkalmazkodik majd az elsőre szokatlan hidegérzethez. Wim Hof kihangsúlyozza, hogy fő a fokozatosság, és az első kísérletek során langyos vízzel kezdjünk. Amikor úgy érezzük, fejben is készen állunk, egy mély belégzés után kíméletlenül csavarjuk el a vízcsapot. Először csak a lábfejünkre irányítsuk a hideg vízsugarat, majd a karokra, végül a teljes testünkkel álljunk a zuhany alá. Az ideális a maximum 16 fokos víz, amelyet később lehet csökkenteni, és az a jó, ha már legalább 2 percet képesek vagyunk alatta eltölteni.

A hidegtűrés kulcsa a koncentrált légzés. A tapasztalat az, hogy első néhány alkalommal nehéz leküzdeni a test egészére kiterjedő reszketést, de megfelelő koncentrációval és egyenletes légzéssel sikerülni fog. A módszer rendszeres gyakorlásával egyre könnyebb lesz, a vacogás megszűnik, a vizet kevésbé érezzük hidegnek, és olyan felfrissülésben lesz részünk, mint talán soha előtte. Energikusak és ellenállóbbak leszünk.

A hideg a test saját fiziológiai folyamatait stimulálja oly módon, amely a mai modern életvitel mellett már alig elképzelhető. Egészen egyszerűen újraindítja magát az ember, amely végeredményeként ismét feléled a benne szunnyadó belső energia.

Az igazán gyakorlottak már nem langyos vízzel kezdenek, és a hideg zuhanyos rutin megszerzése után hideg vagy jeges vízbe merülnek.

 

Elkötelezettség

Wim Hof szerint a módszer legfontosabb pillére a harmadik: az elkötelezettség és a kitartó gyakorlás. Világszerte workshopokat tart, és kidolgozott egy online kurzust is, ahol az alapokon túl komplexen ismerteti a módszerét, meditációs technikákat és erőnléti gyakorlatokat is tanít a jelentkezőknek. Itthon létezik külön Facebook-csoport a módszer követői számára.

 

A módszer hatása a futóteljesítményre

Varga Zsolt János oktató szerint a módszer legnagyobb pozitívuma az, hogy az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt kisebb valószínűséggel üti ki az embert egy-egy megfázás, influenza, vagy egyéb légúti megbetegedés. Ha mégis megtörténik a baj, sokkal rövidebb idő alatt felépül belőle, így nem kell aggódnia amiatt sem, hogy hosszú hetekre kiesik az edzésből. A szakértő azt mondja, hogy a módszer életmódszerű gyakorlása hatékonyan segít felkészülni az extrém körülményekre. Megnő a hidegtűrő képesség, és az ember sokkal nagyobb kedvvel húz futócipőt zimankóban is. A stressztűrő képesség megnövekedése pedig ahhoz járul hozzá, hogy a futó sikeresen teljesítsen egy-egy legyőzhetetlennek tűnő távot, és könnyebben oldja meg a futás közben felmerülő váratlan helyzeteket.

Varga Zsolt János szintén fut, tavaly kezdett ismét aktívan foglalkozni a sportággal. Azóta a Wim Hof módszert alkalmazva több próbatételt is kitűzött maga elé: április óta minden hónapban lefutott egy maratoni távot, decemberben pedig eldöntötte, hogy 30 napon keresztül minden egyes nap 20 km-t teljesít – eddig sikerrel.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a hidegterápia hozzájárul-e a gyorsabb regenerációhoz, a Wim Hof módszert ilyen szempontból tudományosan még nem vizsgálták. Ám Varga Zsolt János szerint nagyon sok sportoló számol be pozitív tapasztalatokról, ezért mindenképpen érdemes vele kísérletezni.

Az oktató azt javasolja, hogy a módszer iránt érdeklődők a futóedzést megelőzően végezzenek el 2-3 kör légzőgyakorlatot, de ne azonnal a gyakorlat után induljanak el futni. Aki pedig éppen versenyre indul, és a versenydrukk leküzdése is a cél, végezzen még hosszabb légzőgyakorlatot.

Fontos!

várandósság ideje alatt, illetve epilepsziás betegként nem ajánlott a módszer gyakorlása. Szív- és érrendszeri panaszok, valamint egyéb fennálló betegségek esetén kérjük ki szakorvos véleményét.