Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Tippek az SMR henger használatához

Szeptemberben volt szerencsém elvégezni a Trigger Point Foam Rolling, azaz masszázshenger képzést, ahol megtanultam az eszköz profi használatát. Az amerikai  élsportolók már 2000 körül elkezdték használni az SMR hengert. Nálunk az utóbbi években válik egyre népszerűbbé az eszköz. Okkal! A Foam Rolling képzésen összefutottam Kozák Danuta olimpikon kajakossal is. Ugyanaz a szakember gárda tartotta az oktatást, akik a TRX bevezetését is megvalósították Magyarországon -azt a képzésüket is szerettem. Ebben a cikkben szeretném megmutatni neked, hogy melyek a leghasznosabb SMR masszírozási gyakorlatok futók számára. A GRID hengeren, amit én is használok, erősítő gyakorlatokat is lehet végezni! A cikk szakmai lektorálásában segítségemre volt Takács Kinga, volt profi gátfutó, az R-med Akadémia Trigger Point Master Trénere.

MIT SZABAD HENGERELNI?

SMR hengerrel csak az izmokat kezeld! Nem szabad használni az eszközt a test lágy részein, csontokon és ízületi pontokon.

 

HOGYAN HASZNÁLD PROFIN AZ ESZKÖZT?

 
Én mindenképp javaslom, hogy kérj meg egy szakembert, hogy tanítson meg az SMR henger használatára vagy végezd el a Trigger Point Performance Foam Rolling képzését.
A képzésen megtanulod, hogy:
- mely izomcsoportokat lehet és kell masszírozni,
- milyen kezdőpozíciót kell felvenned egy adott izomcsoport kezelésénél,
- hogyan kell végrehajtani a masszírozási gyakorlatot,
- milyen irányú mozdulatokat szabad végezni az egyes pozíciókban.
Innentől kezdve biztonságosan használhatod a hengert otthon is.
 

ÍGY SZABÁLYOZD A MASSZÍROZÁS ERŐSSÉGÉT

 
Amikor az izompólya gyulladt vagy sérült, akkor érzékeny a nyomásra. Gondolj arra, amikor izomlázas vagy. Sportolás során szinte mindig előfordulnak mikrosérülések. A masszírozás és hengerezés velejárója egy pici fájdalom. Szúró, nyilalló érzés esetén viszont azonnal abba kell hagyni a kezelést. A masszírozás erősségét a tested súlyával és kézi nyomással lehet szabályozni. Mindenkinek egyéni a fájdalomtűrő képessége. Minél nagyobb nyomást fejtesz ki az adott izomcsoportra, annál mélyebb rétegekben érsz el hatást. Az SMR hengerezés is csak annyira fáj, mint a kézi masszírozás.
 
 
Kézi nyomással, és a testsúly ráhelyezésével lehet szabályozni a masszírozás erősségét. A középső és jobb oldali képen a lábszár izmait masszírozom. A jobb oldali módon a legintenzívebb a lábszár izmainak (tibialis anterior) masszrozása.
ÍGY HENGERELD! A hengerezés az egész test karbantartására alkalmas. Háromféle módon lehet az izmokat átmozgatni a hengerrel (lásd a lenti képet).
 
MIKOR HASZNÁLD AZ SMR HENGERT? Az SMR egy olyan cucc, mint a TRX. Azt is viszem majdnem mindenhová magammal, hiszen bárhol lehet vele edzeni. A hengert tökéletesen be lehet építeni a futóedzésekbe. Én használom a bemelegítéshez és a futás utáni nyújtás során is. Napközben is az asztalom mellett van. Görgetem a talpam alatt és ha úgy tartja kedvem, lemasszírozom a derekam vagy ott, ahol éppen jólesik. A futáshoz visszatérve. A henger valóban lehetőséget nyújt arra, hogy fellazítsd az izmaidat edzés előtt. Mielőtt nem volt hengerem, egy rövid átmozgatás után bemelegítő futást végeztem olyan 15-20 percig, aztán muszáj volt nyújtanom. Nekem nagyon könnyen bekeményedik a vádlim, a combjaim. Mióta a hengert használom, a következőképpen néz ki nálam a bemelegítés: - áthengerelem a lábaimat, - megcsinálom a bemelegítő futás, - és indul az edzés. Ha bármikor úgy érezném, hogy itt-ott feszül, akkor megállok még nyújtani. Mióta hengerelek azért ez nem túl gyakori. Edzés után pedig a következőket teszem: - Mivel megszoktam az edzés végén a statikus nyújtás, azt meghagyom. Lenyújtom a combom, a hajlítóm a vádlim, majd rohanok be a szobába a hengerre. - Ismét a lábaimat hengerelem és ha van időm, akkor még a derekamat, hátamat és vállakat is megcsinálom. Az utóbbi években egyre több kutatásban számoltak be arról, hogy a henger edzés előtti és utáni alkalmazása kimondottan hatékony. Anthony D'Amico és Christopher Morin összehasonlították a 30 másodperces statikus nyújtás és a 90 másodperces hengerelés hatásait. Megállapították, hogy a hengerezés ugyanolyan jó hatással van az izomhossz beállítására és az ízületi mozgékonyság javítására, mint a statikus nyújtás. Az SMR hengert lehet önmagában is használni az edzés előtt és után, de a dinamikus és statikus nyújtások kiegészítőjeként is. A tanulmány részleteit itt olvashatod (angol nyelvű): http://www.fiteval.com/Site_1/Research_Study_files/Pilot%20Study%20addition-pdf.pdf NYÚJTÁS ÉS HENGEREZÉS - MI A KÜLÖNBSÉG? Amikor nyújtunk - akár statikusan, akár dinamikusan - , az ízületek, szalagok és izmok nyújtása történik. A salakanyagok nem távoznak a szövetekből. Eközben a hengerre helyezett nyomás és mozgatás segít a feszültségek feloldásában, az izomarány és izomhossz beállításában, elindítja a salakanyagok kiürülését, késlelteti az izomfáradást. Ez utóbbi nagyon jól jön egy versenyen!

Jó futást!   Györgyi