Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Reggeli tipp futóknak – gyümölcsös zabpehely

Tele hassal nem jó futni. De éhesen sem! Szerintem. Igazság szerint én nem vagyok reggeli futó. Reggel még alszom, lassan indul a verkli. Legkorábban délelőtt 10 órától vagyok képes bármilyen komolyabb edzésre. Persze azért vannak kivételek, de éves szinten is elég a két kezem, hogy meg tudjam mutatni a reggeli futásaim számát. De hogy jön ide ez a reggeli szöveg? Hát úgy, hogy arra gondoltam, bemutatok egy olyan reggelit, ami szuper jól feltölt futás előtt vagy után. Könnyű, és amennyiben fogyási céllal futsz, úgy sem ártasz magadnak. Ha meg teljesítménymániás vagy, akkor is elég energiát fog adni.

Tehát futó gasztro bloggerkedem most. Erős ez a jelző ahhoz a tál müzlihez képest, amit most prezentálni tervezek.:) Fő az önbizalom. Annyi önjelölt van már(sok jó is), miért ne lehetnék én is egy a sok közül. Hozzáteszem, hogy rapszodikus viszonyban állok a konyhával. Hol szenvedélyesen kötődünk egymáshoz, hol csak púp a hátamon minden amit ott kell művelni.

De egy dolog kétségtelen. ENNI JÓ DOLOG!

futasrol_noknek_reggeliA futás előnyei között, számomra dobogós helyen áll az, hogy heti 40km felett azért nagyobb lelkiismeretfurdalás nélkül megengedhetek magamnak egy-két fekete listás ételt. Alapvetően fekete csokival kényeztetem magam. Természetesen azért odafigyelek az étkezésre. Sok finomságot átkonvertáltam már az egészséges étkezés irányelvei szerint. Van sok fincsi keksz receptem, imádom a házi  hamburgeremet, szuper fagyikat csinálok, tudok kényeztető finomságokat komponálni (már amikor kedvem van...hrmm...).

Alapszabályként a kevés cukor, kevés finomított szénhidrát elvét követem, illetve az utóbbi időben tudatosan odafigyelek a napi ötszöri zöldség és gyümölcs adag bevitelére. Ez igazából fontos is, hiszen heti 40-50km között (+háztartás, család, miegymás -ami szintén felér legalább 30km-rel..) már nem lehet üres kalóriákat enni, mert kimerül a szervezet és csak egy nagy kínlódás lesz az egész futás. Amúgy nincs semmi extrém divat diéta amit követnék. Persze vannak olyan könyvek, és konzultációk amik sokat segítettek, a tudomány jelenlegi állása szerint egészségesnek címkézett étkezés kialakításában. Írom mindezt, miközben majszolok egy elveszettnek hitt tábla fekete(!)csokit. Na, megérte ma rendet rakni a konyhaszekrényben...:) Holnap jön a 26km, tehát ezt engedélyeztem magamnak.:)

Jöjjön már a recept! Annyit tudok szövegelni. Volt, hogy futás előtt 45 perccel ettem meg ezt a reggelit és nem okozott semmiféle emésztési problémát. Persze ahány ember, annyiféle. Te ismered magad. Döntsd el, neked mi a jó. Az biztos, hogy ettől nem fogsz hízni és jó szénhidrátokkal fogod magad feltölteni. Tehát, íme a:

GYÜMÖLCSÖS, JOGHURTOS ZABPEHELY

Hozzávalók:

- natúr vagy mazsolás cukormentes zabpehely

- 1 csapott ek. zabkorpa

- 1,5 dl natúr joghurt

- Idény gyümölcsök ízlés szerint, javaslom az almát, banánt, körtét, epret, áfonyát

- 3dl űrtartalmú müzlis tányér

Nem nagy dolog összerakni ezt a reggelit. A lényeg a méret. Az adag ne legyen púpos, hanem maximum a tányér szintjéig érjen.

Félig töltsd tele a tányért zabpehellyel. Tegyél hozzá egy csapott evőkanál zabkorpát.  Kockázz bele 1-2 almát(vagy bármilyen más gyümölcsöt, ami neked szimpi).. A mennyiséget a tányér teteje úgyis meghatározza. Ne legyen púpos az adag!!

Önts rá a tetejére 1-1,5 dl natúr joghurtot. Ha ez nagyon natúr az ízlésednek, akkor csurgasd meg egy pici mézzel, vagy önts rá 2-3 evőkanál befőtt levet.

Ez így már biztosan ehető mindenki számára.

1,5-2dl vizet igyál meg utána. Várj 45-60 percet és indulhatsz futni vagy fogyaszd futás utáni feltöltő fogásként.

Ennyi.

Jó futást!

Györgyi