Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Pulzusmérés a futásban 3. – Mit tud a pulzusmérő óra?

 
Aki itt van velem a blogban és olvassa a Pulzusmérés a futásban cikkeket, láthatta, hogy én egy RC3 GPS-es órával futok. Most szeretném  bemutatni, hogy miként működik egy pulzusmérő óra, általában.
Demonstrálni természetesen a saját órámon keresztül tudok, így elnézést az egyéb márka híveitől. Azt is szeretném megmutatni, hogy nekem miért tetszik ez az óra. Nos, nem elsősorban az esztétikumra gondolok, bár az is tökéletesen megteszi. Sokkal inkább arra a nagyon fontos funkcióra, ami a saját edzészóna meghatározására vonatkozik, mely összekapcsolódik a egyéni szívfrekvencia  változás beméréssel. Az én órám pedig tudja ezt!
 
Korábban már megbeszéltük azt, hogy miként lehet a fejlődést nyomon követni a Fitnesz teszt segítségével. Valamint megnéztünk olyan alapfogalmakat, mint pulzus, pulzusszám, nyugalmi - megnyugvási, terhelési, pulzus,  HRV. Ezeket mind fontos tudni ahhoz, hogy jól megértsd ennek, és általában a pulzusmérő óráknak a működését.
Készítettem egy videót is, melyben megmutatom, milyen alapmenüből áll egy pulzusméró óra és  hogyan kell elvégezni egy állapotfelmérési fitnesz tesztet Polar órával. Nézz bele!
 
 
 
 
MITŐL LESZ A TIÉD A PULZUSMÉRŐ ÓRÁD?
Ha befektetsz egy pulzusmérő órába, akkor a használat előtt mindenképpen be kell táplálnod az órába a saját adataidat.
- nemed
- testsúlyod
- születési időt
- testmagasságodat Az alap órákba ezeket az adatokat rögzítheted. Ezekből az adatokból tud az óra olyan alapinformációkat kiszámolni, mint maximális pulzus vagy kalóriafelhasználás. Azon órák, melyek komolyabb analitikával vannak felszerelve, további információkat kérnek, hogy még árnyaltabb képet adjanak az TE SAJÁT EDZÉSEDRŐL ÉS TERHELHETŐSÉGEDRŐL.
- ha van információd, a saját maximális pulzusodról, akkor egy jobb órába, azt is beírhatod - rögzíteni lehet az aktivitási szintedet, azaz, hogy egy héten hányszor edzel - beállíthatod, hogy a pulzust %-ban vagy bpm-ben szeretnéd-e látni - beállíthatod, hogy kívánsz-e a saját zónák alapján edzeni Ezek a legfontosabbak. Természetesen további beállítási lehetőségek is vannak. De egyelőre legyen elég ennyi.
 
A POLAR óráknál az R (running, azaz futóórát jelent) a C (cycling, azaz bringás órág jelent), az FT (fitnesz órát jelent). A betűkombinációk pedig az összetett, többfunkciós órákat jelölik. Az én RC3-as GPS órám, tehát futós és bringás óra GPS-szel.
 
 
MI A SAJÁT ZÓNÁS EDZÉS - OWN ZONE VAGY ZONE OPTIMIZER FUNKCIÓ?
Ma már köztudott, és igazából ha valaki belegondol, a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy nem egy kaptafára működünk. Minden ember szervezete másként másként reagál a terhelésre. Ezért ugyanaz az edzés más hatással bír A és B futóra. Illetve ezt úgy is mondhatnám, hogy A amatőr futónak a saját adottságaival és céljaival nem biztos, hogy B elit sportoló programját kellene követni. Téves tehát,  a különböző standard képleteket egy az egyben magunkra vonatkoztatunk.
A legtöbb óra a Carvonen egyenlettel (220-életkor) dolgozik. Ez így önmagában azonban nem veszi figyelembe az egyéni eltéréseket.
 
Nekem az tetszik az órámban,  hogy figyelembe veszi a testem jelzéseimet, a szívfrekvencia változásaimat,  azaz az RR csúcsaim változékonysága alapján tudja meghatározni, hogy a Carvonen egyenlethez mért standard edzészónáim, az adott napon hová is esnek. Egy adott edzészóna akár 10-15 bpm-et is csúszhat a fáradtság vagy például lappangó betegség esetén.
Ezt a funkciót OWN ZONE vagy az újabbak esetén ZONE OPTIMIZER névvel illeti a gyártó.  Én nagyon hasznosnak találom ezt a funkciót.
 
 
MILYEN EDZÉZÓNÁK VANNAK? 
VALÓBAN TOTYOGÓS A PK (pulzuskontrollos) EDZÉS?
A különböző intenzitású edzések eltérő hatást gyakorolnak a szervezetre. Ahogy növekszik a terhelés, a szívfrekvencia úgy lesz egyre szaporább. Ezért a szívfrekvencia változása kiváló vissszajelzést ad arról, hogy milyen mértékű terhelés éri a szervezete az edzés alatt.
 
Íme emlékeztetőül az 5 edzészóna, mely megegyezik a zónabemérést végző pulzusmérő órákban rögzített zónaértékekkel.
 
 
Edzéscéljainktól, edzettségi állapotunktól, biológiai adottságainktól és még jó pár dologtól függ, hogy egy adott edzészónához milyen tempó tartozik a számunkra.
Amennyiben valaki az aerob kapacitását szeretné fejleszteni, úgy a max. pulzusa 70%-a körül fog futkosni. Ez van akinek 5 perces kilométereket fog jelenteni még másnak csak gyors gyaloglást. De türelem, ami ma még gyaloglás, az holnap már kocogás lesz.
 
MIÉRT NEM JÓ A TÚL INTENZÍV EDZÉS?
Mert felesleges. Ha nem akarsz világcsúcsot döngetni, mert sem alkatilag sem időben nem érsz rá ennyi edzésmunkára, akkor felesleges szétszakítani magad. A céljaidnak megfelelő edzést adj a szervezetednek. Ha maratonra edzel, akkor maradj tiszta aerob, azaz közepes intenzitású zónában. Ráadásul ez a zóna nagyon jól fejleszthető. Tehát ha sokat teszel ebbe a 60-70% körüli zónába, akkor valószínűleg egyre alacsonyabb pulzusmértéken leszel képes adott tempóban futni. Ez a képesség viszont lassan fejlődik, az eredmény években mérhető. Amatőr futóknak ez az aerob zóna való. Ezt biztosan élvezni és bírni is fogod.
Ha valaki egy kicsit is többre vágyik és szeretné érteni, hogy mi zajlik a testében egy edzés alkalmával, bizony elkerülhetetlen, hogy az edzéselméletbe is kirándulást tegyen. Bár hiszem, hogy aki rákattant a futásra és céljai vannak, annak sokkal inkább izgalmas kutatkodás ez, mintsem kényszer.
 
KINEK ÉRDEMES PULZUSMÉRŐ ÓRÁVAL FUTNI?
- Aki megérti, hogy a pulzusmérés nem gát, hanem egy hasznos eszköz, mely segítségével sokkal könnyebb meghatározni az adott edzés intenzitását.
- Aki szeretne hosszútávon sportolni, elkerülni a sérülést és a kiégést.
- Aki megérti, hogy a pulzusmérés lehetőséget ad a biztonságos, hatékony és egyéni terhelhetőségi szint aktuális meghatározására. (HRV, fitnesz teszt, Own zone, Zone optimizer).
- Aki szeretné élvezni az edzést és nem akar szenvedni.
 
 
Legközelebb ismét hozok egy videót melyben bemutatom, hogy miként is kell elvégezni a saját zóna bemérést edzés előtt.
Addig is jó olvasgatást!
 
Jó futást!
 
 
Györgyi
 
TOVÁBBI ÉRDEKES TARTALMAK