Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Mennyire futsz hatékonyan?

A bringásoknál már teljesen természetes dolog, hogy a teljesítménymérést nem csak a pulzusmérés jelenti, még amatőr szinten sem. Mérik a pedálfordulatot, a pedálnyomást és még ki tudja mi mindent. Ezeknek az adatoknak az összessége nyújt teljes képet arról, hogy X sportoló mekkora erővel, meddig és milyen fordulaton tudja tekerni a bringát? Az eredmények kiértékelése után aztán megtanulja a sportoló, hogy milyen értékek mentén ajánlott teljesítenie mondjuk egy hegyi maratont vagy egy ironman verseny 180 kilométeres szakaszát, ha azt a bizonyos eredményt szeretné elérni. Mi futók, szinte kizárólag csak a pulzusmérést alkalmazzuk a szív- és keringési rendszer teljesítményének méréséhez. A pulzus fontos indikátor, de változékony paraméter (betegség, étkezés, alvás, stressz stb. ).  Most kitaláltak egy olyan teljesítménymérő kütyüt, ami a futómozgás teljesítményét és hatékonyságát mutatja  meg edzés és verseny közben.  Hasonló segítséget ad majd a futóknak, mint a bringások teljesítménymérő eszközei - állítják a hozzáértők. A kütyü neve: Stryd. Lássuk mi is ez pontosan!
 
 
 
 
 
 
 
MIT MOND A STRYD EGY FUTÓNAK? A Stryd fejlesztői abból indultak ki, hogy a futókat mindig is foglalkoztatta, hogy miként lehetne a mozgás mechanikájuk hatékonyabb - tehát hogyan lehetnének gyorsabbak, a lehető legkisebb elfáradás árán.  Jelenleg a futásban a lépéshossz és a pulzusmérés a két leggyakrabban mért paraméter. "Ezek az indikátorok azonban nem mutatnak rá, hogy mekkora enegiát használ fel valaki a futás során, mennyire hatékony az, ahogyan fut" - mondja a Stryd fejlesztője. Sőt, a pulzusértékek késéssel reagálnak az egyes erőkifejtésekre. (Csinálj egy sprintet. Amikor megállsz láthatod, hogy már javában állsz, amikor a pulzusod még mindig felfelé  pörög.) A Stryd a pillanatnyi ("real time") erőkifejtés helyzetét mutatja, és egy számmal fejezi ki a mozgás hatékonyságát. A mérnökök úgy gondolkodtak, hogy a futás során a láb úgy működik, mint egy rugós szerkezet. Amikor a futó lába találkozik a talajjal, a sebessége lassul. Elrugaszkodáskor a futó mind vertikálisan, mind horizontálisan gyorsulni kezd és egy pillanatig a levegőbe kerül. Még a másik láb a talajhoz ér, folytatódik a lassulás. Minél nagyobb a lassulás, annál nagyobb erőt kell kifejteni a gyorsuláshoz. A törzs mozgása pedig összefüggésben áll a lábak mozgásával. A futóteljesítmény meghatározásához használt algoritmus fejlesztésénél, a mérnök csapat számításba vette a levegőben töltött időt, a földön töltött időt, a földre érkezés szögét és sok más értéket. HOGYAN MŰKÖDIK? Egy kis érzékelőt kell a futónadrágra csiptetni és a Stryd rendszerrel máris nyomon követheted az energia felhasználást futás közben Android/IOS okos telefon app-al vagy sport órával. A szerkezet számos adatot követ mozgás közben, beleértve a lépésszámot, és több biomechanikai ingert, miközben a sebesség és a távolság is követhető egy sport órán. A Stryd wattban méri a futóteljesítményt, közvetlenül mutatja, hogy milyen keményen fut valaki. Monstanáig nem volt eszköz arra, hogy a futóteljesítmény mobil módon mérhető legyen, kivéve a kifinomult futógépeken, melyek csak laborokban volt elérhető. Az eszköz a futó súlyához képes méri a sebességbeli változást, az emelkedéssel együtt pedig képes kiszámolni az energia mennyiségét, amit újra meg újra felhasználunk minden egyes futó lépés felgyorsításánál. Mozgás érzékelőket használ, emelkedés érzékelőket és egy sor komplex algoritmust. A Running Competitor magazin szekesztője és DC Rainmaker a legnagyobb kütyü tesztelő blogger, futó-triatlonos srác is elismerően nyilatkozott az új eszközről. Az egyik tesztelő kipróbálta, hogy miként változott az energiafelhasználása a különféle futócipők (minimalista, maximál) használata közben. A Stryd eredményei összehasonlíthatóak  más futók értékeivel, szemben mondjuk a pulzusszámmal.
 
Az eszköz fejlesztése még nem fejeződött be, mert a labor eredményekkel összevetve, egyelőre 10%-os hibahatárt állapítottak meg, ami sok. A fejlesztésben és a pontosításban biomechanikai szakemberek, mérnökök és edzők vesznek részt. MIT JELENT EZ A FUTÓK SZÁMÁRA? A futók rövidesen egy olyan eszköz birtokába juthatnak, amely intenzitási zónákat határoz meg - a watt számokat alapul véve - ,  csakúgy, mint ahogyan a szívritmus zónáknál megszokhattuk. A kifejtett erőfeszítéshez tartozó számot látva, sokkal pontosabban sikerül majd meghatározni, egy előírt edzés vagy verseny futósebességét. A pulzusmérésről vélhetően nem fogunk leszokni, hisz a pulzusmérő továbbra is fontos információkkal szolgál a szívünk állapotáról edzés és verseny közben.
A Stryd májusban kerül piacra az USÁ-ban, 150 USD áron (40 000 Ft körül). Szerintem terepen, hegyi körülmények között jól jöhet egy ilyen cucc. Talán könnyebben tudja majd kontrollálni magát az ember, ha látja a pillanatnyi erőkifejtés mértékét, egyszerűbbé válhat az optimális futósebesség eltalálása. NEKED HOGY TETSZIK A STRYD ELSŐ HALLÁSRA? Jó futást! Györgyi A Stryd hivatalos oldala: www.styd.com