Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Köhögés télen, futás közben

Veled is előfordult már, hogy télen, futás közben vagy után köhögni kezdtél? Nálam előfordult már. Azt vettem észre, hogy amikor igazán hideg van és tempósan futok, akkor erősödik fel a köhögési inger, majd amikor megállok, akkor még erőteljesebben kezdek köhögni. Nagyjából 1 órán belül rendeződik minden, megszűnik de legalábbis csillapodik a légcső irritáció. Az okoknak néztem most utána. Megfigyelték, hogy vannak olyan futók, akik télen rendszeresen köhögnek edzés közben vagy után, de nyáron vagy enyhébb időben semmi gondjuk sincs. A hideg levegő, különösképpen a száraz hideg levegő, váltja ki ezt a reakciót, - írja a webbeteg.hu. A köhögésnek számos oka lehet, ezért mindig orvos mondja ki, hogy mi áll a háttérben, hiszen számos betegség produkál asztmatikus tüneteket. snorkelNem asztmás futóknál is gyakori ugyanakkor, hogy a téli futások alatt vagy után köhögnek. A köhögési rohamok hátterében az áll, hogy a száraz, hideg levegő szárítja a légutakat, mely aztán hörgőgörcsöt okoz. A probléma nem csak a futókat érinti, de a télen, szabadtéri uszodában edző úszókat és triatlonosokat is. Én sokkal erőteljesebben érzem a problémát, ha snorkellel(pipával) úszom, hiszen ilyenkor még a medence vize sem tudja párásítani a belélegzett levegőt.  

TIPPEK

Ha hajlamos vagy a köhögésre, akkor télen, hidegben,  mindenképp érdemes eltakarni az orrodat és a szádat egy csősállal. A sál és a szád közt képződő meleg és párás levegő, javítani fogja a belélegzett hideg levegő hőmérsékletét és páratartalmát.

[blog_extra_tipp kep="/wp-content/uploads/2016/01/air-trim-web-e1453375562918.gif" kep_szelesseg="150" cim= "Air Trim - ha érzékeny vagy a hideg levegőre" leiras="A sífutók minden olyat csinálnak, ami maximálisan igénybe veszi a légzőszerveket - főleg télen! Nagy intenzitással futnak, emelkedőre kapaszkodnak, zihálnak, akármilyen hideg a levegő. Az Air Trim nevezetű maszkot  Svédországban fejlesztették ki, kimondottan téli, szabadtéri sportokat űző emberek számára. A maszkot ajánlják azoknak, akik érzékenyek a hidegre, hideggel kapcsolatos asztmatikus problémáik vannak vagy hidegben szabadtéren dolgoznak. A maszk lehetőséget biztosít arra, hogy szájon v. orron keresztül lélegezz edzés közben. A fotón látható hölgy 1,5 órát síelt. A maszk végén, jégcsapként lecsapódó pára mennyisége jelzi, hogy már ennyi idő alatt milyen sok folyadékot veszít a szervezet, akár egy téli edzés alkalmával is!  "]

Mindenképp fokozatosan szoktasd hozzá  a szervezetedet a hideghez. Fuss rövidebbeket és lassabban. Szintén megoldás lehet, ha nagy hidegekben visszaveszel a tempóból. Lassú tempóban nem kapkodó a légzés, kevésbé intenzív, kisebb a belélegzett levegő mennyisége. Segíthet abban, hogy elkerüld a köhögést. Melegíts be és az edzés végén fokozatosan vezess le.  A bemelegítés és a levezetés a légzőszervek számára is fontos télen, mert a fokozatosság segíti a tüdőt az egyik aktivitási szintből a másikra átállni - írja a webbeteg.hu. Ha valaki hajlamos a köhögésre, netán asztmás, akkor a hirtelen ütemváltásokkal könnyebben előidézheti a köhögési vagy asztmás rohamot. Próbáld meg rugalmasan kezelni az edzéstervedet és ha igen hideg napok következnek, akkor próbád meg úgy szervezni, hogy a napnak abban az időszakában menj futni, amikor a legmagasabb a hőmérséklet odakint. Résztávos, tempós futásokat vigyél most futópadra. Ha futás közben rád tör egy köhögési roham, nehézlégzést vagy egyéb légzési problémákat tapasztalsz, inkább hagyd abba az edzést. Ha ezek a tünetek rendszeresen előfordulnak, akkor mindenképp konzultálj orvossal és egy időre inkább vonulj vissza az edzőterem futópadjára. Figyelj a folyadék pótlásra a téli futások idején is, és használj olyan ivókulacsot v. hátizsákot, amiben melegen de legalábbis iható hőmérsékleten tudod tartani az innivalódat! telenmelegitalt A téli futásnak számos előnye van, de van akiknek nagyobb körültekintéssel kell nekivágni az edzésnek mínuszokban. Ezzel nincs semmi gond. Élvezd a téli futást, de csináld okosan!   Jó futást! Györgyi   A fenti cikket a saját tapasztalataim, és az alábbi írások alapján készítettem:

webbeteg.hu - Futás asztmával
popsugar.com - If you run outside in the winter, you need one of these
airtrim - AirTrim heat moisture exchange masks
RW - Why do I cough after cold runs?