Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Ha először futod a félmaratont

Istock - Juanmonino

Az első félmaraton élménye meghatározó.

Már javában elindult a visszaszámlálás, hiszen hamarosan eldördül a rajtpisztoly. Életed első félmaratonját futod a hétvégén? Biztosan tele vagy izgalommal, örömmel és kétségekkel. Egy hosszú út állomásához érkeztél. A félmaraton mindenképpen hatalmas mérföldkő egy futó életében. Egy olyan élmény, amit el fogsz mesélni olyan alkalmakkor, amikor megkérdezik tőled, hogy milyen eredményeidre vagy büszke az életedben. Egy hétköznapi futó számára óriási eredmény egy ekkora táv leküzdése, és te napokon belül ott fogsz állni a rajtvonal mögött.

Kedves leendő félmaratonista!

A verseny előtti éjszaka tele lehetsz drukkal, nem tudsz másra gondolni, mint hogy hamarosan kiderül minden. Először kóstolsz bele a félmaraton kilométereibe, feketén-fehéren megtudod, hogy meg tudsz-e felelni a saját magad által meghatározott elvárásoknak, eleget edzettél-e, egyszóval sok mindent meg fogsz tudni önmagadról. Olyan dolgokat, amelyeket eddig esetleg csak sejtettél, most bebizonyosodnak vagy megcáfolódnak.

Lehet, hogy egyedül leszel, és az is, hogy a helyszínen neked szurkolnak majd a családtagjaid, a barátaid.  Ők azért jönnek, hogy veled legyenek jóban, rosszban, hiszen ők voltak azok, akik végigkísérték és segítették a háttérből a felkészülésedet. Ha magányos harcos vagy, és szeretnél teljesen egyedül lenni a nagy napon, az is teljesen rendben van. Ezen a napon a saját igényeidet helyezd előtérbe, teremts meg minden körülményt, hogy a lehető legjobban érezd magad a verseny alatt, hisz egy óriási csata és élmény vár rád.

Fontos, hogy a versenyen elsősorban magadnak, és a saját tempódban fuss! 

Amikor eldördül a rajtpisztoly és átléped a rajtvonalat, az egy hihetetlen élmény, ne szégyelld az örömkönnyeket, hidd el nem leszel egyedül. A 21 kilométer alatt sok-sok szurkoló buzdít majd az útvonal mentén, akiknek eszébe fog jutni, hogy "ez az ember aki itt fut, hosszú hónapokig készült erre a próbatételre." Ki tudja, talán téged látva nyer valaki motivációt a futásra, a nézelődő emberek közül.

Egy amatőr futó számára, főleg az első félmaratonon, nincs az az eredmény, ami rossz lehet. Ha megcsinálod a félmaratont, te már győztes leszel.

A verseny előtti éjszaka, lehet, hogy nehezen tudsz majd elaludni. Emiatt semmiképpen se aggódj. Ha pont aznap este nem tudsz időben elaludni, és éjfélkor idegesen nézed az órát, hogy "már ennyi az idő, és én még mindig nem alszom", ne aggódj!

Reggel jön majd az adrenalin és minden simán fog menni.

Ruha, rajtszám, chip, innivaló, ennivaló legyen előkészítve, hogy a verseny reggelén ne kelljen kapkodnod.

Egy nappal a félmaraton előtt a következőkre figyelj:

  1. Könnyű, de tápláló ételeket fogyassz.
  2. Nagyjából 6 óráig edd meg a napi adagod 90%-át, hogy legyen időd az emésztésre is. Felesleges a versenyen magadban cipelni a kaját, ki fog kívánkozni...
  3. Új kajával már ne próbálkozz, csak olyat egyél, amit már számtalanszor. Ne csábulj el habos, krémes, nagyon rostos, nehéz húsételek felé.
  4. Figyelj a hidratálásra, iszogass iso italt is a víz mellett.  2,5-3l folyadékot mindenképp fogyassz el a verseny előtti napon.
  5. Még futhatsz egy könnyű 3-5 kilométert, ha jólesik.
  6. Ne stresszelj, ne pörögd túl a napot.
  7. Nézz rá még egyszer a versenykiírásra, hol lehet parkolni, hány órakor lesz a rajt, van-e esetleg valami változás.
  8. Vedd meg a reggelinek valót, hogy a verseny reggelén ne kelljen kapkodnod.
  9. Készítsd ki a cuccaidat este!

Élvezd a versenyt, tedd oda magad, használd a frissítő állomásokat. A családból pedig kérj meg valakit, hogy a befutó pillanatát örökítse meg. Hiszen mivel fogsz büszkélkedni később? 

Emlékszem, hogy amikor 2005-ben először lefutottam le a félmaratont, úgy éreztem magam, mint egy világbajnok. A kisebbik fiam akkor volt 8 hónapos, a nagy pedig 4 éves. Úgy éreztem magam mint egy HŐS! Az én első félmaratonom

Elhittem magamról valamit, és megcsináltam. Persze láttam én, hogy kis hazánkban is több ezren odaállnak a félmaraton rajtjához, de azért az is tudatosult, hogy több millióan pedig nem. Úgy éreztem, hogy valami különleges dolgot hajtottam végre.

Ezért az élményért csajok, megéri a küzdelem!

Jó futást!

Györgyi