Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Bemelegítés futás előtt

Kezdjük in medias res, avagy ilyen volt az én bemelegítésem, amikor kezdő futó voltam. Készítettem egy filmet arról, én milyen bemelegítést csináltam, amikor az aerobik és a futás egyformán hangsúlyos volt az életemben (lásd oldalsó sáv - videó link). Ez a bemelegítés tökéletes egy hétköznapi kocogáshoz, de a hosszabb távoknál is megteszi. Ha már a futás adja az edzéseid nagyobb részét, akkor a bemelegítés dinamikus része legyen a bemelegítő futás, egy kis futóiskolával kiegészítve és végezhetsz pár alap gimansztikai gyakorlatot is.

Hajlamos vagy a bemelegítést kihagyni vagy nagyon rövidre venni?

Tudom én, ha megvan az elhatározás a futásra, akkor a lelkes sportoló mielőbb a tettek mezejére kíván lépni. Elindul, fut amennyit bír, másnap itt fáj, ott fáj és nem is húz többé futócipőt, mert leginkább a kényelmetlenségekre fog emlékezni a futás kapcsán. Pedig egy alapos bemelegítéssel, sok kellemetlenség megelőzhető. Persze van még jó pár tényező, amivel el lehet szúrni egy futóedzést..(rossz cipő, rossz futótechnika, fáradtság, túl gyors tempó, betegség, helytelen étkezés, dehidratáltság, kilométer és tempó éhség, stb.stb.). Kértétek, én ültem rajta, futkároztam helyette, de végre megszületett. Íme egy írás a futás előtti bemelegítésről. Ha súlyzózni készülnél, más jellegű bemelegítést javasolnék:). Na, nem akarom túlmisztifikálni és túlságosan tudományosan megközelíteni ezt az amúgy teljesen egyszerű dolgot. A nagy megmondó szerepében sem szeretnék tetszelegni. Nyilván ezer meg ezer szakirodalom, weboldal és szakértő meg "szakértő" foglalkozik a témával. Az alapelvek figyelembe vételével, megmutatom nálam milyen bemelegítő gyakorlatsor vált be futás előtt. Az egész tényleg nem egy "rocket science".

Milyen a jó bemelegítés úgy általában?

[blog_extra_related kep="/wp-content/uploads/2012/08/futasrol_noknek_bemelegites.jpg" kep_szelesseg="50" link="http://blog.futasrolnoknek.hu/video/#/videos/5" gomb_felirat="Bemelegítés csajoknak futás előtt"] A sport egyik csodás velejárója, hogy az ember egyre jobban megismeri a teste jelzéseit. Ezek a jelzések aztán idővel üzenetekké válnak, amiből a sportoló megtanul olvasni. Ha rendszeresen edzel, tudod hogy mire gondolok. Éppen ezért testi érzetek szintjén is megfogalmazható, hogy mit kell érezni egy alapos bemelegítés után. Egy jó bemelegítést követően, érezhetően olyan készenléti állapotba kerül a test, amivel könnyedén rá lehet kanyarodni az edzésre. Ha a 35-öt már betöltötted, akkor biztosan megfigyelted, hogy bemelegítés nélkül merevebbek az ízületeid, feszesebbek az izmaid, és az alap energiaszinted már nem olyan magas mint pár éve. Ezért kell egy kis katalizátor. Ez a bemelegítés, amivel az előbb felsorolt "tünetek" köddé válnak. A jó bemelegítés után nem kell megállnod futás közben, hogy ismét lenyújtsd magad, nem érzel ólmos merevséget az izmaidban. Ha mégis úgy alakulna, hogy a futásod első 10-15 percében bármely izmod kényelmetlenül feszül, nyugodtan állj meg egy nyújtásra.  

Mi a bemelegítés "tudományosan"?

A bemelegítés során felkészítjük a szervezetet az edzésre. (Ez egy kicsit szárazabb rész, úgyhogy akár ugorhatsz is egyet) A bemelegítés következtében a testünkben a következő folyamatok zajlanak: - szépen fokozatosan növekszik a pulzusérték, szaporább lesz a szívverés, - kitágulnak a hajszálerek hogy a vér minél több oxigént tudjon szállítani az izmoknak, - aktívabb állapotba kerül a mozgató szervrendszer, a keringési szervrendszer, a légzőszervrendszer és az idegrendszer, - az ízületi folyadéktermelés fokozódik, - az izmok hőmérséklete emelkedik, - az ideg-izom kapcsolatok felfrissülnek, - fokozódik a koncentráció és a ráhangolódás Mit hagytam ki? De nem is akarok a szakzsargonok és tudományos definíciók erdejében kóvályogni. Maradjunk meg mi itt, a közérthetőség szintjén. Rengeteg cikk foglalkozik a bemelegítés biológiai és biomechanikai jelentőségével, csak google-izd le!

Mire érdemes odafigyelni a bemelegítés során?

- Egy futó bemelegítése tartson legalább 10 percig de akár 20 perc is lehet. Tarson legalább addig, amíg úgy nem érzed, hogy felfrissült, startra kész vagy. Aki rendszeresen fut, és ismeri a teste jelzéseit, az tudni fogja mikor vált zöldre a lámpa. - A fokozatosság elvét tartsd be. Egyszerű gyakorlattól haladj a bonyolultabb felé. Alacsonyabb intenzitásútól a magasabb felé. - Haladj a bemelegítő gyakorlatokkal a lábaktól a fej felé. Végezz gyakorlatokat a test minden síkjában. - Mivel futásról van szó a finom kocogás nem csak hogy megengedett, de szükséges is a bemelegítés során. - A bemelegítésed második harmadától kezdve intenzívebb bemelegítő gyakorlatokat is elővehetsz. Ha inkább a gimnasztikai gyakorlatok (mint a tesi órán) a szimpatikusak, akkor fokozd a karmunkát és a szív síkja felett is dolgozz. Én alapvetően a bemelegítő futásra építem a bemelegítésem intenzitásának fokozását. Ha jól esik, repülővágtákat is beleteszek a bemelegítő futásba. Ezek rövid de laza sprinteket jelentenek. - "Hideg" bemelegítetlen izmokat soha nem szabad nyújtani, mert mikroszakadásokat vagy rostszakadásokat okozhat. - A bemelegítés során elsősorban dinamikus nyújtásokat végezz. És akkor most ellentmondok egy kicsit magamnak. Ugyanis tapasztalataim szerint, a 15 perces bemelegítés után(!) szinte könyörögnek az izmok egy rövid statikus nyújtásért - nálam legalábbis. Ezért én 5-10mp-es rövid statikus nyújtásokat is végzek a vádlira, combra, derékra. Aztán kezdem az "igazi" futást. Mióta SMR-t is használok a bemelegítés során, sokkal lazábbak az izmaim futás közben.

Jegyzetek az én bemelegítésemről szóló filmhez

1. Lazító gyakorlatok

A filmen csak a legfontosabb mozdulatokat vettem fel. Bokakörzés, térdkörzés, csípőkörzés, törzskörzés, törzshajlítás, vállkörzés. Nyugodtan hozzátehetsz még fejkörzést is, ha jól esik. Ezeket a gyakorlatokat csináld kb.15mp-ig.

2. Dinamikus bemelegítés, dinamikus nyújtások

Ebben a részben, emelkedik az izmok hőmérséklete. Rövid, kontrollált mozdulatokkal végezzük a nyújtásokat. Felkészülünk a bemelegítő futásra. Leginkább a tesiórás, gimnasztikai gyakorlatokat kedvelem futás előtt. Viszont sok nőnek bejön ez aerobic-os bemelegítés. Tudod, mikor megy a hinta és jön-megy a kar és a láb. Bár aerobic edző vagyok, mégis idegenkedem futás előtt ezektől a mozdulatoktól. Amikor ezt kihagyom (legtöbbször igen), akkor hosszabb a bemelegítő futásom, amit futóiskolával egészítek ki.

3. Bemelegítő futás

Erre azért van szükség, mert mégis csak futni készülünk. A laza kocogás alatt ráhangolódnak az izmok és az idegrendszer is a futás mozdulataira. Szóval, ezt soha ne hagyd ki! Lehet, hogy még csak keveset bírsz futni, és úgy érzed, hogy az általam javasolt 8 perces bemelegítő futás szinte a teljes edzéseddel ér fel. Ekkor csinálj hosszabb részt a dinamikus aerobic-os bemelegítésből és legyen rövidebb a bemelegítő futásod. Az is fontos, hogy a bemelegítő futásod legyen laza és lassabb, mint a tervezett futótempód.

4. Rövid statikus nyújtás

Futáshoz nekem kevés a dinamikus nyújtás. Ezért azt javaslom, hogy ha a bemelegítés során legalább 10-15 percet mozogtál, nyugodtan alkalmazd a film végén található statikus nyújtásokat, ha úgy érzed, hogy neked jólesik. Mostanában az a "trend", hogy nem ajánlák a statikus nyújtást. Szerintem ez teljesen egyéni. Nekem muszáj nyújtani a főbb izomcsoportokat, mert sokkal lazább izomzattal tudok futni és így elkerülöm az ólmos láb érzetét és a merev mozgást. A statikus nyújtás a bemelegíté során legyen rövid nagyjából 10mp/izomcsoport. A pozíciód ne legyen diszkomfortos, semmiképpen se "szakítsd szét" magad. Ezután lazítsd fel az izmokat, rázd le a karokat és lábakat, majd indulhatsz is, hogy teljesítsd a napi kitűzött célt. Mióta rászánom a 10-15 percet a bemelegítésre, sokkal könnyedebben megy a futás. Egyszerűen elfogadtam, hogy ennyi idő kell a testemnek, hogy felvegye a ritmust. Nagyon sok jó oldal foglalkozik még az ideális bemelegítéssel futás előtt. Összegyűjtöttem neked pár ilyen linket ahol tovább tájékozódhatsz, ha ez nem volt elég. Jó futást! Györgyi Felhasznált irodalom, linkajánló http://www.futas.net/cikkek/edzestervek/bemelegites-jelentosege-edzes-elott.php http://www.edzestervezes.hu/edzestervek-cel-szerint-bemelegites.html Danny Dreyer. ChiFutás.Lunarimpex Kiadó. Budapest. 2010. Milyen a jó bemelegítés az edzésonline szerint? Milyen a jó bemelegítés a futanet szerint?