Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Az edzésnaplózásról kezdőknek

Zsófi megint küldött egy jó kis írást, - most az edzésnaplózásról. Hogy mi is ez, miért is jó egy amatőr futónőnek az edzések szorgalmas jegyzetelése? Ezt nézzük most át. Ha gyűjtögető, archiváló típus vagy, akkor nem is esik majd nehezedre ez a folyamat. Én csak azt tudom megőrizni ami  elektronikusan regisztrálódik és nem kell hozzá kézi beavatkozás. Ebből máris kiderült, hogy óra párti vagyok - máskülönben minden elvész. Ha konkrét céljaid vannak a futással, mindenképp ajánlott, hogy naplózd az edzéseidet. Lehet, hogy az elején bonyolultnak tűnik, de kezdd el, és rá fogsz érezni.  Jöjjenek tehát a kezdőknek szóló tippek Zsófitól. 

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2015/04/futasrol_noknek_vincze_zsofi_99.jpg" link="http://runbabyrun.blog.hu" cim="A bejegyzést írta:" alcim="Vincze Zsófi, wannabeultrarunner" gomb_felirat="runbabyrun.blog.hu"]

2013-tól szorgosan naplózom a futásaimat. Fél évvel azután, hogy elhatároztam - komolyan veszem a futást. Számos futóalkalmazást használtam már és mindegyiket másért szerettem, más volt a felülete, különböző adatokat mutatott. Nem mindig lehetett az edzéseimet egyikből a másikba átvinni, és főleg összehasonlítani. Ezért találtam ki, hogy legyen egy olyan hely, ahová az alkalmazásoktól függetlenül jegyzetelhetem ki azokat az információkat, amik számomra a legszükségesebbek. Kezdetben egy sima excel táblázatra gondoltam, de nem szerettem, mert mi van ha bekrepál a gépem és odavész minden? Vannak akik a mai napig kockás papírra írogatnak - dehát így nagyon nehéz a statisztikák készítése. Aztán megismerkedtem az edzésonline.hu oldallal, ahol igazából bármilyen edzésforma adatait rögzíteni lehet egy profil regisztrálása után - kézileg. Elsőre bonyolultnak tűnt, hogy mennyi minden adatot lehet bevinni egy-egy edzés alkalmával, de aggodalomra semmi ok, semmit sem kötelező kitölteni a minimumon kívül. Aztán csatlakoztam a Stravához (edzés rögzítő applikáció) is, mert az edzésonline mellett ott is gyűjtöm a kilométereimet,  a közösség miatt. Ha idegenkedsz a kézi rögzítéstől, akkor számos futóapplikáció közül választhatsz. Megkeresed a GPS jelet a telefonodon, elindítod az appot és máris elkezdődik az edzés regisztrálása. Legnépszerűbb alkalmazások: Strava, SportsTracker, Runkeeper, Endomondo, Runtastic.

MIÉRT JÓ?

1. Először is megtanulsz nagyban gondolkodni. 

Elkezded a futásaidat heti lefutott kilométerben számolni. Azelőtt csak az számított, mit tettem le az asztalra aznap. Mióta naplózóm, nézem a heti és a a havi kilométereimet is. Bármi történjék - mondjuk egy sérülés - visszanézem az előző hét adatait,  utólag sokat okul belőle az ember.

2. Statisztikákat lehet készíteni,

az adott hónapra, évre. Megtudhatod, hogy mikor futottál a legtöbbet, melyik hónapban a leggyorsabbakat, illetve mennyi időt töltöttél el egyáltalán sportolással.

3. Konkrét edzésterveket is be lehet írni,

így táblázatszerűen, átláthatóan lehet tervezni, amit persze bármikor módosíthatsz ha szükséges.

4. Követheted a pulzodat 

(ha van pulzusmérő pántod. Applikációnként eltérő, hogy melyik milyen pánttal kompatibilis, ezt érdemes ellenőrizni.) Az elején csak távot és időt mértem, de most már az átlagpulzusomat is írom, amiből szintén tanulok, és ezáltal nyomon követhetem a fejlődésemet. Nálam egyébként mindig ugyanaz a terv. Hogy hány kilit szeretnék összehozni egy évben, ezt nem kezelem szigorúan, de már most látom, hogy össze kell kapnom magam, nehogy lemaradjak. Persze mióta mást is sportolok a futás mellett, azokat is szorgalmasan jegyzetelem, amik a naplóban más színnel jelennek meg. Így ránézésre meg tudom különböztetni, hogy ez futás, spinning vagy épp gerincedzés. A legtöbb applikácóban van lehetőség a különféle edzések rögzítésére. Ikonokkal és az elnevezés alapján tudod használni. Magyar nyelvű edzéskezelő rendszerek közül még mindig az edzésonline kézi vezérlésű naplója a legjobb. A naplózást tehát mindenkinek javaslom, és nem lehet elég korán kezdeni. Ha pedig szeretnéd a későbbiekben egy edző segítségét kérni, egy olyan anyagot tudsz már a kezdetekkor elé rakni, ami egy jó kiindulópont. Ha a magad edzője vagy mint én, akkor pedig pont ezért ajánlom. Jó futást! Zsófi