Tiszta levegőt (a futáshoz is)! | Futásról Nőknek
Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Tiszta levegőt (a futáshoz is)!

Eddig még nem írtam erről, de személy szerint a környezetvédelemben az egyik szívügyem a levegő kérdése. Alapítója vagyok a Tiszta Levegőt Gödön civil szerveződésnek, ahol a fő projektünk a levegő minőségének helyi védelme. Nem tudom, hogy ahol te élsz milyen a helyzet, de felénk, itt a Dunakanyar “kapujában” sokszor aggasztó a levegő helyzete. Ősztől télig gyakorlatilag képtelenség a településen belül futni. Persze nem csak a futás miatt érdekel a levegő kérdése, de azt gondolom, hogy a környezetvédelem és a szabadtéri sportolás nagyon szoros kapcsolatban áll. Ha a levegőre gondolok, elsősorban a gyerekek és saját egészségünk védelme jut az eszembe, de kanyarodjunk vissza a futáshoz. Azt tudjuk, hogy milyen fontos a jó futócipő, de mit ér az edzés, ha a levegő amiben futunk, amiben élünk szennyezett? Mit lehet tenni?

Nem vagyok naiv, nyilván nem létezik a kristálytiszta levegő, de civil emberként is annyi mindent tehetünk azért, hogy a saját levegőnket a lehetőségekhez mérten a legkevésbé terheljük. Engedd meg, hogy a saját élethelyzetemből merítsek példákat, bár biztosan sokan találkoztatok már ezekkel a problémákkal.

Mikor kiköltöztünk Gödre, a Dunakanyar “kapujába”, mindezt azzal a szándékkal tettük, hogy a gyerekek és mi is egészségesebb, kellemesebb környezetben éljünk. A férjemmel vidékiek vagyunk, éltünk Budapesten, de visszavágytunk a nyugisabb környezetbe. Gödön kezdtem el újra futni, hisz a kapuból kilépve már indulhatott is az edzés. Ám sokként ért a tapasztalat, amikor az ősz beköszönttével sűrű füstfelhőbe öltözött a dunaparti kisváros. Bár országos szinten már tiltott a kerti zöldhulladék égetése, és sok településen megoldott a levelek elszállítása, nálunk még mindig megy a nedves lomb égetése, elárasztva a város levegőjét súlyosan káros anyagokkal.

 

A másik nagy problémát, az ősztől tavaszig tartó illegális szemétégetés képezi. Pet palackok, háztartási szemét, pozdorja kerül a kályhákba. A gödi utcákon érezhető a szemétégetésből fakadó fullasztó, maró vagy hol édeskés szag. Bizonyos házak kéményéből dől a fekete, barna vagy sűrű fehér füst, kicsiket és nagyokat köhögésre ingerelve, nem beszélve arról, hogy hosszú távon milyen súlyos betegségek okozója lehet a levegő rossz minősége. Nem tudom, hogy hallottad-e már, de a kisméretű szállópor koncentráció legfőbb kibocsájtója a lakosság. Nem az autók, nem az ipar, hanem azok a háztartások, ahol nedves fával, lignittel, barnaszénnel, vagy szeméttel fűtenek.  

 

A helyzet miatt így nagyon ritkán futok a városon belül ősztől tavaszig.

Olyan a levegő minősége mint egy mélygarázsban

2015-ben a megszerveztem, hogy a Levegő Munkacsoport eljöjjön Gödre, és megmérje a levegő minőségét egy olyan napon, amikor nincs zöldhulladék égetés, és egy olyan napon, amikor égetni lehetett. Az eredmény szerint a levegő olyan minőségű volt a zöldhulladék égetési napon, mint egy mélygarázsban. Ez az eredmény mélyen megdöbbentett, a Duna mellett, a csodás zöldövezeti utcákban járva.

Miért nem törődnek még mindig sokan a levegő minőségével?

Tapasztalataim szerint sokan megörökölték azt a szokást, hogy ősszel a levelet el kell égetni. “Megszoktam, így csináltuk mindig” – hangzik a gyakori válasz. Sokan nem ismerik a zöldhulladék kezelés egyéb lehetőségeit: a  komposztálást,  nem teszik zsákba a leveleket, nem veszik a fáradtságot, hogy elvigyék a zöldhulladékot a leadóba. Idén megszervezzük a zöldtaxi szolgáltatást is itt Gödön. Segítünk az elszállításban azoknak a családoknak, akiknek nincs autójuk és nehézséget okoz a zöldhulladék leadása.

 

Az elmúlt időszak alatt az is világossá vált, hogy bár az emberek egyesével is nagyon sokat tehetnek a jobb levegőért, nyilván sokkal könnyebb a megoldás, ha az önkormányzat partner az edukációba, a zölhdulladék szállítás infrastruktúrájának kialakításban, és az ellenőrzési rendszer működtetésében. Mi még gyúrjuk az önkormányzatot ezekben az ügyekben. 

Az is világos, hogy sokan nem tudják, hogy a lomb vagy szemétégetés során, milyen mértékben károsítják saját maguk és a környezetük egészségét. A lomb égetésével úgy tűnik, mintha felszívódna a “szemét(?)”, pedig nem történik más, mint hogy a levegőbe lövik a szemetet.  Ezért nagyon fontos az információk eljuttatása az emberekhez. A témával kapcsolatos anyagokat írunk a helyi lapba, kapcsolatot tartunk a Levegő Munkdacsoporttal, olvassuk és használjuk a  www.futsokosan.hu kormányzati oldal anyagait, ahol sok hasznos info van erről a témáról, amit érdemes továbbosztani.

Persze azt is látjuk, hogy sok esetben a szociálisan rászorulók égetnek szemetet vagy lignintet – hozzáteszem, hogy nem csak ők..! Mindként megoldás súlyosan környezetszennyező, a szemét égetése pedig törvénybe ütköző tett. Ugyanakkor foglalkozni kell azzal, hogy a rászorulók téli tüzelője is meg legyen oldva. Erre van egy remek megoldás, ami megint szervezés kérdése, és itt a Dunakanyarban, a környező települések hasonló szervezeteivel összefogva, akár mi is létre tudnánk hozni egy olyan üzemet vagy szerveződést, ahol alternatív tüzelőanyagot lehetne előállítani a szociálisan rászorulóknak. Ebben a videóban biobrikettet gyártanak közmunkában:

 

Hú, tudom, hogy ez most egy nagyon másfajta poszt, mint amiket megszokhattál tőlem, de ez egy fontos projekt az életemben, és valahol összefügg a sportolással is.

Itthon is van mozgolódás a témában, de a levegő kérdése nagyon függ attól, hogy mennyire hatékony egy adott település önkormányzata, hogy mennyire erős a civil szféra. Ajánlom a támához a  Fűts okosan kampány! anyagait, melyet a www.futsokosan.hu oldalon tudsz elérni. Ezen az oldalon vannak klassz tájékoztató videók arról, hogy lakossági szinten mit tehet az ember a levegő minőségének megőrzéséért.

Én anyaként, futóként és a lakhelyemet szerető emberként nagyon fontosnak érzem, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk. Örülök, hogy sikerül megszólítanunk a csapattal az embereket, hogy vannak akik a mi hatásunkra változtattak a régi szokásaikon.

Mindezt azért írta le, mert futóként talán még inkább átérzed a környezetvédelem, azon belül is a levegő védelmének fontosságát. Amikor terepen futok és az erdő közepén szemetet találok, elhozom magammal, és az első kukába kidobom. Tudom nem vagyok ezzel egyedül, sok futótársamtól láttam már ilyen bejegyzést a FB-on.

Tartsuk tisztán az erdőt, a városainkat, falvainkat, legyél te is környezetszerető és védő futó!

 

Jó futást!

 

Györgyi