Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Futni vagy nem futni? Ez itt a kérdés

@goodeatsdietitian via Twenty20 | A járvány miatt mindenkit megkérnek, hogy maradjon otthon - futni vagy nem futni..?

#stayathome

Napról napra változik a helyzet a koronavírus miatt. 1 hete még nem volt kérdés, hogy mehetünk-e futni vagy sem. Hivatalosan most sem tiltja senki sem, hogy szabadtéren fussunk, de egyre több futó dönt úgy, hogy egyelőre otthon marad, és nem jár ki még futni sem. Ugyanakkor tele volt a Duna-part futókkal ma délután - március 17., kedd, 17 óra körül. Igen, én is kint voltam, de vegyes érzésekkel. Helyes ez, felelőtlen vagyok vagy még nem olyan a helyzet, hogy ne lehetne futni? - ezek a kérdések jártak a fejemben.

Zsozsival többnyire egy nagy öleléssel köszöntjük egymást mikor találkozunk egy közös futásra, most ez elmaradt. Már ettől más volt az egész, nem olyan mint "szokott". Volt bennem némi lelkiismeretfurdalás, hiszen mégiscsak #stayathome, de szabadtéren, ahol nincsenek tömegek, csak lehet még mozogni, legalábbis a dolgok pillanatnyi állása szerint.

Most mindenki görbéket néz, újságcikkeket olvas (csak mértékkel,  én személy szerint a virologia pécs FB oldalt követem a témában és persze a hivatalos híreket), és sokan "szakértenek". Szakért az is, akinek egyáltalán nem kompetenciája, hogy a témában megszólaljon. Persze bizonyára ez minden ilyen helyzetnek a velejárója. 

Micsoda leckét kap az emberiség! Milyen nehéz lehetett egy ilyen helyzetet átvészelni pár évszázaddal ezelőtt. Most mindenünk megvan. Van internet, étel, ital, víz, fűtés ... . Gondolkodjunk csak el egy kicsit, amikor azon dorgáljuk magunkat, hogy 7 vagy 8 perces ezrekkel megy a futás, de említhetném a kockás has kérdését is. Milyen bagatell dolgok ezek ahhoz képest, ami most történik.

De visszatérve a futáshoz. Egyelőre azon gondolkodom, hogy átteszem a futásokat kora reggelre vagy elmegyek olyan helyre futni, ahol alig jár ember vagy egyszerűen itthon maradok és TRX-ezek a kertben, taposógépezek, crossozok a lakásban. Ha lenne egy futópadom, akkor nem volna ekkora dilemma, a futni vagy nem futni kérdés. Persze ebből is látszik, hogy milyen jó dolgunk van, hiszen egy ilyen helyzetben is a futópad a legnagyobb problémám. Komolyan szégyellem magam.

Ti mit csináltok? Otthon vagytok? Kimentek futni? Átmenetileg másfajta edzést csináltok, vagy a helyzetre való tekintettel most a futás a legkevésbé sem jár a gondolataitokban?