Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Itt nincs szükség térképre, csak futni kell!

Terepfutás

123RF rawpixel | Lezárt pályán, aszfalton futni? Sima ügy, ahol még térképre sincs szükség, csak menni kell - mondta Barbara a tavalyi Aldi Női Futógáláról.

Egészen 2018 májusáig „csak” a tájékozódási futást űztem...

tájfutás részemről inkább volt tájékozódás mint futás: a nagyrészt erdei versenyeken változó távokon és terepviszonyokon keresztül próbáltam meg nem eltévedni, és az adott pályát belátható időn belül (max 1-1,5 óra) és lehetőleg nem a leghosszabb útvonalon (3-4-6 km), főleg sétálva teljesíteni.

A 2018-as Aldi Női Futógálán való részvétel csak egy kósza ötlet volt azon a szombaton. A férjem a Népliget melletti futóboltban dolgozik, és mivel tovább tartottak nyitva az esemény miatt, gondoltam, azon a szép napsütéses, kánikulai tavaszi napon megnézem, hogy miről is szól egy sima futóverseny, ahol még térképre sincs szükség, csak menni kell. Fizikai felkészültségem ezt a döntésemet abszolút nem indokolta, sőt... De az ego hatalma is közrejátszott abban, hogy cipőt ragadva beneveztem a 2,5 kilis távra, gondolván: ha az erdőben, hegyen-völgyön elbírok a 4-6 kilométerrel, akkor a Népliget aszfaltja csak nem állhat az utamba. Max lesétálom. Hát nem így lett. Végigfutottam, majd' meghaltam, de fura mód élveztem mind a 23 percét.

Vitt magával a flow és az adrenalin

Elképesztő volt megtapasztalni a tömeg erejét, a tömegrajt drukkját és hangulatát, ami végig megmaradt a 2,5 kilin. Egyedül indulva 500 méternél megálltam volna, de itt vitt magával a rengeteg ember, a flow és az adrenalin. Szinte végig mosolyogtam, még akkor is, amikor a levegő már csak elvétve találta meg a tüdőmet. A dobosok, a takarító néninek öltözött srácok, a szurkolók minden méteren löktek rajtam egyet. Mikor észrevettem, hogy nem vagyok utolsó, sőt, meg is előzök embereket, az eszméletlen érzés volt. A cél, na meg az ajándékcsomag már csak hab volt a tortán. Megcsináltam! Még napokig a verseny hatása alatt voltam, annyira feldobott, hogy a határaimon túl jártam, és nyertem. Futottam önmagamért, és nyertem.

 

Barbara a tájékozódási futással próbálkozott kezdetben, majd egy véletlen folytán aszfaltra keveredett.

Idén szintet lépek

Mit köszönhetek a futásnak? Fizikailag jobb állóképességet, laposabb hasat és formásabb combokat. Mentálisan tényleg kikapcsol, vagy korszakalkotó gondolataim támadnak közben, utána pedig még sokáig élvezem a legális dopping, azaz a hormonok hatását és a „de jó, hogy ezt is megcsináltam”-érzést. Rendszeresen futok azóta is, egyelőre a kisebb távok és azok magabiztos teljesítése a cél. A 2019-es Aldi Női Futógálán szintet lépek, és az 5 km-t lövöm be. Plusz a barátnőmet is rábeszéltem, hogy ez egy jó kezdet lehet a mentális úton – a gyermekeivel fog a családi futáson részt venni. Természetesen ott fogok szurkolni neki, hiszen hiába magányos sport valahol a futás, mégis van közösség- és kapcsolatépítő ereje, ezáltal pedig az egyéni fejlődés is garantált.