Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezért jó a pasimmal futni

Inspiráció

Istock | Nem törvényszerű, hogy a párodnak is éppen a futás lesz a szenvedélye, de egy-egy közös futás a kapcsolatotokat is tovább erősíti.

Együtt az életben, együtt a futópályán.

Ha két ember szereti egymást, akkor minél több időt szeretnének együtt tölteni, és minél több élményben szeretnének osztozni. Ha két ember az egymás iránti érzett szeretet és szenvedély mellett a futás iránti rajongásban is passzol, az igazán szuper! De miért is jó, ha a szerelmednek ugyanaz a hobbija, mint neked?

 

Párosan szép

Egy dolgos hétköznap folyamán nehéz összehozni a romantikus időtöltést a munka-utazás-edzés-pihenés-regenerálódás sokszögben. Ha együtt indultok futni, mi is lehetne női szemmel jobb, mint végigcsacsogni a futást. A férfiak azonban nem mind kedvelik, ha a párjuk a fülükbe dumál, miközben edzenek, inkább koncentrálni szeretnének. Vagy a tempótok nem egyezik, esetleg nem azonos edzést végeztek, akkor is meg lehet oldani, hogy külön, de mégis közösen fussatok. Ha például tempós edzést végeztek, nagyon mókás lehet, ha az atlétikapályán együtt tréningeztek, vagy egy adott útszakaszon kisebb részeket oda-vissza futva teszitek meg. Így egymás látóterében maradtok, időnként találkoztok, és tudjátok biztatni egymást. Ha a párod szeret elsuhanni mellőled már a második lépésnél, de te inkább beszélgetnél, kössetek kompromisszumot: a bemelegítést és levezetést együtt végzitek, a köztes időben azonban külön mentek. Jópofa lehet az is, ha a páros gyorsabbik tagja (miért lenne biztos, hogy a férfi fut gyorsabban?) az edzése végén visszafordul, és a lassabb futó elé megy. Ez egy aranyos gesztus, és pont a legnehezebb részben, a táv végén tudtok segíteni egymásnak.

 

Motiváljátok egymást

Őszintén megmondom, nem tudom, hogyan indulnék el futni, ha a férjem hobbija a süteménysütés lenne a futás helyett. Valószínűleg sehogy. Nagyon jó, ha valaki olyannal osztozhatsz a szeretett hobbidban, akit te magad is szeretsz. És persze nem csak a szuper napokon, hanem a nehezeken is, amikor nagyon nem akaródzik elindulni edzeni. Amikor az ágy és a kanapé sokkal jobban húz, mint a futócipőd. Ilyenkor hasznos, ha van valaki, aki segít, motivál, inspirál. Ha megbeszéltétek, hogy együtt mentek, akkor rajta van a jótékony nyomás az emberen, hiszen már csak miatta is el kell indulnod, nem hagyhatod cserben. Ha pedig nem együtt indultok, akkor tudatosul benned, hogy ő is fut, miért húznád itt az időt... (Arról nem is beszélve, hogy ha felidézed, milyen idegesítő, amikor egy férfi nem akar futni indulni, és csak húzza az időt, akkor biztosan gyorsan megrázod magad, és felkapod a futócipőt! A teringettét!)

Ő megért

A párod biztosan nem kérdezi meg, hogy „De mi olyan jó abban, hogy futkorászol?”, vagy „Megnyerted a versenyt?”, és más hasonló közhelyes, értetlenkedő kérdésekkel sem fog gyötörni. Egyszerűen tudja, hogy miért jó ez, miért jó versenyre járni, vagy miért kell még egy újabb futócipőt venni. Megérti, hogy milyen boldog vagy egy verseny után, de azt is, amikor nagyon nehéz volt az edzés. Azt is átérzi, hogy miért indulsz el esőben vagy kánikulában. Megérti, ha nem mennek jól az edzések, vagy sérült vagy, és éppen nem tudsz futni. Természetesen nem feltétele a közös nyelvnek a futás vagy nem futás, de nagyobb eséllyel fogja megérteni egy szintén futó, mint egy "kívülálló", hogy mit jelent számodra ez a fajta mozgás.

 

Külső és „belső” szemmel

Talán a legnagyobb előnye, ha egy futóval élsz együtt, hogy miközben a lehető legjobban ismer, lát téged kívülről is. Nagyon sok futó hajlamos magát túlhajtani, akár egy komoly sérülésig. Persze az edzők egyik feladata is az, hogy sérülésmentesen végigcsináld a felkészülést, de ők nem találkoznak veled nap mint nap, és nem látják, mennyit vállalsz. A párod viszont tudja, hogy mennyit bírsz, és bizony jöhet egy olyan pont, amikor a saját érdekedben rád szól. Ezt mindenképpen vedd jóindulatú figyelmeztetésnek, és ne „beszólásnak”, hiszen ő szeret, és talán tényleg úgy véli, hogy nem fogod bírni a felkészülést. Ahogy a túledzés jeleit láthatja rajtad a párod, úgy futóként azt is képes észrevenni, ha nem teszel eleget a céljaidért. Talán nem fog jól esni, ha a pasid arra hívja fel a figyelmed, hogy a terveid megvalósításához ez az edzésmennyiség kevés, és így nem fog sikerülni. Ekkor te dühből elindulsz futni, és a táv felénél rájössz, hogy csak jót akart neked, és pont erre a motivációra volt szükséged. Bizony kell néha, hogy tutujgatás helyett valaki "kilökjön az ajtón".

Klassz ajándékok várnak (és őt is)

Aki kedvet szeretne csinálni a futáshoz valaki másnak, mindig azzal érvel, hogy a futás olcsó sportág. Persze, csak aztán jönnek a kütyük, a csilivili futócuccok, az új kollekciók... Ha egy futóval jársz, fogja tudni, hogy milyen cipőt hordasz, milyen edzőruhákat veszel, és a táplálékkiegészítőid mennyiségével is tisztában lesz. Persze szuper dolog „csajos” ajándékokat kapni, de nem örülnél jobban egy új csukának? Esetleg egy romantikus vakációnak, amit kifejezetten egy futóverseny köré szervez le a szerelmed? Na ugye, hogy jobb, mint egy csokor virág! Ha egy futóval élsz, az a másik előnye az ajándékozásnak, hogy neked sem kell tipikus férfiaknak való meglepetéseken gondolkodnod. Egy futó mindig örül egy új futócipőnek vagy valami más, a sportággal kapcsolatos kiegészítőnek. Ha szereti az újdonságokat, vásárolj be neki több különböző gélből, isoitalporból, táplálékkiegészítőből, hogy hasznos ajándékot adj.

 

Közös élményekben lesz részetek

Hiszen együtt mehettek majd versenyekre, és együtt lehettek a futópályán is. Persze nagyon sokan szívesen szurkolnak a párjuknak egy-egy versenyen, de ez mégsem olyan, mint együtt készülődni reggel, majd a célban találkozni, megosztani a közös élményeket. Nincs is jobb alapja egy kapcsolatnak, mint amikor a másik rángat ki egy holtpontból, esetleg az ő jelenléte segít továbbmenni a versenyen. Nem beszélve arról, amikor együtt értek a célba!

Őt is az érdekli, ami téged

Hát nem lenne nagyszerű úgy mesélni valakinek a futócipőkről, hogy a másik csillogó szemmel figyel?! Egy futó értékeli ezeket a témákat! Ahogy azt is, amikor előző este a másnapi verseny útvonalát böngészed, sőt, utána talán ugyanolyan lelkesedéssel fogja veled végignézni a célversenyedről készült videót, akárcsak te. Nyugodtan beszélhettek táplálékkiegészítőkről, a férfiakat pedig különösen érdeklik a futókütyük, így saját, házi szakid lesz a témában.