A hegyek színes útjain Janek Noémi blogja
Írj nekünk

In memoriam 2019

Széljegyzet egy újabb év történetén

Lassan itt egy újabb év vége, ami azt jelenti, hogy az új vágyak, álmok, célok kitűzése előtt illő módon búcsút kell venni az elmúlt évtől. Egy évvel ezelőtt 2018-ról azt írtam, hogy a futást tekintve baromi sikeres év volt. Most itt állok 2019 búcsújánál és azon gondolkozom, hogyan is tudnám évértékelőbe sűríteni mindazt, amit idén kaphattam? Hogyan tudnám kifejezni tömören azt a rengeteg élményt és tapasztalást, amit 2019-ben megélhettem? Elképesztően jó futóévet zárhatok, hiszen minden előre kitűzött vágyamat maradéktalanul elértem. A célversenyeimet olyan eredménnyel zárhattam, amikről előtte maximum csak álmodozhattam. Ráadásul a megnövelt edzésmennyiséget jól fogadta a testem, ezt az évet is mindenfajta sérüléstől mentesem tölthettem el. Az év utolsó bejegyzéseként következzen a méltó "futó-búcsú" 2019-től.

Tavaly két bejegyzést szántam ennek, idén mivel egész évben írtam már, így az objektív/szubjektív részét nem bontom külön. Fontosnak tartom, hogy a számok puszta ténye mellett megjelenjenek az érzések, benyomások, hiszen ezektől válik megismerhetővé a megélt történet, ezektől lesz kézzelfogható a számok mögött rejlő érzésvilág. Lássuk, mit reméltem 2019 elején, mit vártam ettől az évtől és hogyan sikerült mindezt elérnem. Akit a számok kevésbé érdekelnek, görgessen tovább a szubjektív részhez, ahol a mindezek mögött rejlő érzések olvashatók. 

I. Objektív

1. Szisztematikus edzés 3.0

"Idén folytatom azt az edzésmunkát, amit felépítettem 2017-től kezdődően. Igyekszem elmozdulni a heti minimum 4-5 edzés felé (remélem, hogy a munkaterhek mindezt lehetővé fogják tenni) és a heti kilométerszámot 80-100 km között tartani. A szint gyűjtésére még erőteljesebben fogok koncentrálni, vagyis folytatni azt, amit 2018 nyarától elkezdtem. Az éves futott kilométerszámot minimum 4000 kilométerre tervezem vinni és 120 ezer szintet szeretnék legalább mellé begyűjteni. Jó lenne heti 8-10 óra között tartani a futott időt." (2019.01.02.)

Összes futás: 205 edzés

Összes megtett km: 4350 km

Összes pozitív szintemelkedés: 121.628 m

Látható, hogy a kitűzött távot/szintet sikerült teljesítenem, sőt a táv esetében bőven túlteljesítenem. A szintre vonatkozóan sajnos továbbra is azzal a nehézséggel kellett megküzdenem, hogy többnyire csak hétvégén volt lehetőségem terepen futni, ebből kifolyólag heti két napom maradt jelentősebb szintet pakolni az edzéseimbe. Ez alól a nyár képezett kivételt, ugyanis akkor heti négy alkalommal is tudtam terepen futni, így változatos pályákat mérhettem magamnak. Nagyon örülök annak, hogy nem viselt meg a táv/szint emelése és sérülés sem nehezítette/akadályozta futásaim. Ráadásul terepen azt sem éreztem, hogy ne lenne kedvem kimenni, sőt, azok voltak azok a napok, amikor teljes feltöltődést élhettem meg. 

  • Éves heti edzésszám

Edzésszámot figyelembe véve alig van eltérés tavalyhoz képest (2018: 200 edzés), hiszen idén 205 futásom volt. Egyebek mellett viszont ez lehet az egyik oka, hogy bár relatíve nagy távokat futok, mégis elkerülnek a sérülések. Ahogy látni, a heti négy edzést stabilan hoztam egész évben, fölé és szerencsére alá is csak ritkán mentem. Alá idén már abszolút tudatosan kerültem olyan heteken, amikor egyben nagyobb távot futottam. Ami kifejezetten jó, hogy egyetlen null kilométeres hetem se volt és egyetlen olyanom se, amikor ne jutottam volna ki terepre. 

  • Heti összes futott kilométer
  • Éves összesítés

2. Versenyzés