Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Ő is fut! – Krizsa Károlyné, Marcsi

Írta: Kecskés Tímea

Marcsi, olyan a Mindent a futásról nőknek közösségében, mint a villám. Hozza a kishírt, mikor, kivel és mennyit futott, – de azt sosem mulasztja el, hogy jó futást kívánjon az oldal többi olvasójának. Már régóta kíváncsiak voltunk rá. Ki ő, mit jelent számára a futás, egyáltalán hogyan kezdte, mitől lett a futás ilyen rendszeres program az életében. Végre itt az alkalom, hogy közelebbről is megismerjük Marcsit, a futónőt, aki rendszeres edzéseivel igazi példaképként szolgálhat minden elfoglalt, dolgozó, gyereket nevelő nőnek.
 
NÉVJEGY
NÉV: Krizsa Károlyné, Mikó Mária
ÉLETKOR: 38 éves
CSALÁDI ÁLLAPOTA: férjezett
GYEREKEK SZÁMA: 1 fiú, Krisztián 16 éves
FOGLALKOZÁSA:  A Magyar Postánál, színes lap és napilap feldolgozásával foglalkozik.
 
Hogy állsz a sporttal? Mióta futsz, miért kezdted el?
Imádok sportolni, az évek alatt életem fontos részévé vált a futás. Öt évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm biztatására kezdtem el, és azóta sem bántam meg. Akkoriban szerettem volna öt-hat kilótól megszabadulni, és ő kérdezte: miért nem kezdek el futni? Láttam az arcán, hogy milyen örömmel meséli el a sikereit, hiszen akkor ő már megélte a félmaraton és a maraton élményeit is. A lelkesedése rám is átragadt, és igaza lehetett, mert én is sokkal jobban érzem magam azóta, hogy futok. Kiegyensúlyozottabb lettem tőle. Eleinte hobbiszinten, a helyi focipályán róttam a köröket. Öt körrel indítottam, nagyon nehezen ment, de nem adtam fel: mindig mentem újra és újra, emelve a körök számát. Ez ugyan rendszeres izomlázzal, lábgörccsel járt, de kitartottam. Amikor eljutottam húsz körig – ami hat kilométert jelent – azt mondtam, hogy én soha nem fogok lefutni tíz kilométert... és tessék! Meg tudom csinálni! Végül az elmúlt két évben szinte megszállottja lettem a rendszeres futásnak.
 
Mennyit futsz hetente?
Hetente 30-60 kilométer közötti távot teszek meg, 4-5 alkalomra elosztva, ahogy az időm engedi. Szoktam még tornázni DVD-re fél-egy órát, de bevallom, bár jólesik a torna is, még sincs olyan nagy kitartásom, akaraterőm hozzá, mint a futáshoz. Mindezt éjszakai műszak mellett igyekszem összehozni, a legtöbbször szerencsére sikerül.
 
Mit jelent számodra a futás?
A futás számomra teljes feltöltődést jelent, testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt.
 
Mit szól a környezeted, a családod ahhoz, hogy rendszeresen futócipőt húzol és mész, csinálod?
A családom szerencsére száz százalékban mellettem áll, támogatnak és büszkék rám. A környezetemben lévő emberek is biztatnak, sokan mondják, hogy irigylik a kitartásomat."Mindezt éjszakai műszak mellett igyekszem összehozni, a legtöbbször szerencsére sikerül."
 
Mire vagy a legbüszkébb az eddigi futásaidban?
A kitartásomra, az akaraterőmre és a fejlődésemre vagyok a legbüszkébb, ahogy a focipályától eljutottam a tíz, majd a húsz kilométeres távokig.
 
Mi volt az eddigi leghosszabb táv, amit teljesítettél?
Nagyjából a félmaratoni táv, 21 és fél kilométer. Ezt saját magam megmérettetésére teljesítettem, kíváncsi voltam, hogy meg tudom-e csinálni. Megkértem a sógornőmet, hogy kísérjen el, mert nem voltam biztos benne, hogy menni fog. Ő biztosította a frissítést: kerékpárral jött velem, hozta nekem a vizet. Kókáról futottam Tóalmásra és vissza, így jött ki a 21.5 km. Ez az útvonal jó kis emelkedőkkel van tele, és én 1:58 alatt lefutottam! Nagyon boldog voltam ettől, és hogy sikerült, megcsináltam! Nem is gondoltam volna, hiszen ezt megelőzően tíz kilométernél többet nem futottam egyben.
 
Szoktál járni versenyekre?
Nem szoktam versenyekre járni, hogy igazából miért, azt nem is tudom..., de tervben van legalább egy félmaraton, azután majd jöhet a többi!
 
Miért ajánlod nőknek a futást?
Mindenkinek ajánlom, mert szerintem a legjobb alakformáló, ráadásul kiegyensúlyozottá és felszabadultan boldoggá tesz. Teljes kikapcsolódást és testi-lelki feltöltődést ad!
 
Mit jelent Neked a Mindent a futásról nőknek futóközösség? A blog Facebook oldalán mindig megosztod a napi – nem is kevés – futásodat, és sosem marad el a jókívánság a bejelentkezésed végéről. Szerintem ez sokakat inspirál, de vajon Te mit kapsz a többiektől?
Amikor rátaláltam erre a futóközösségre, nagyon boldog voltam! Nap mint nap olvasom a futótársaim bejegyzéseit, ami örömmel tölt el, és erőt ad, hogy mások is csinálják. Jólesik, amikor dicsérő szavakat írnak a posztjaim alá, szóval nagyon köszönöm Györgyinek, hogy létrehozta ezt az oldalt!