Németh Györgyi Blogja
Írj nekünk

Ő is fut – Kiss Virág

Mindig öröm, amikor egy olyan embert mutathatok be, aki közel áll hozzám mint futó, mint ember. Mondom ezt úgy, hogy még egyszer sem találkoztam vele személyesen. Másfél éve kezdett el futni, és szinte az első kilométerektől kapcsolatban vagyunk a Mindent a futásról nőknek oldalon keresztül. Mindig tetszettek a futással kapcsolatos megjegyzései, ahogyan a futásról gondolkodik. Nem túl hosszú, ám annál tartalmasabb futómúlttal a háta mögött,  ma már az ultrafutás felé kacsintgat, amikor nem a konyhában vagy a családja körül tüsténkedik: Kiss Virág. 

Boldogság az első maraton után. Boldogság az első maraton után.[/caption]

Név: Kiss Virág
Életkor: 38
Családi állapot: házas
Gyermekei:  Dorka 10 éves, Bence 4 éves
Foglalkozása: jelenleg családi bioboltjukat vezeti, végzettsége szerint magyar szakos középiskolai tanár és mentálhigiénés szakember

[blog_extra_related kep="/wp-content/uploads/2015/02/A-futásban-az-is-csodálatos-hogy-mind-e1438408601767.png" link="" gomb_felirat=""]

   

Miért kezdtél futni?

1,5 éve kezdtem el futni. Akkoriban nehéz családi események történtek velünk, ami mentálisan és fizikálisan is nehéz feladatok elé állított. Át kellett vennünk a családi biobolt irányítását is, és az azzal járó feladatok nagyon távol álltak az akkori személyiségemtől. Úgy éreztem, hogy muszáj valamivel elterelni a gondolataimat és feltöltődnöm, hogy megálljam a helyem az új helyzetben. A 15kg súlyfelesleg is arra sarkallt, hogy mozdulnom kell. Kimentem az udvarunkra, - mi egy kis tanyán lakunk - és elkezdtem a ház körül futni 80 méteres köröket. Ez kezdetben 10 perces nagyon lassú futást jelentett. Megdöbbentem, hogy mennyire nem ment. Aztán igyekeztem kétnaponta futni, és igen hosszú idő volt, mire eljutottam életem első 5 kilométeréig. Majd a munkahelyemre vezető 6km-es bicikliúton kezdtem futni, szinte minden reggel. Aztán jött a terv, hogy lefutom egy éven belül a félmaratont, de fél éven belül megcsináltam. Utána újabb egy évre rá, terveztem egy maratont, ami fél év múlva beteljesült.

Mennyit futsz mostanában?

Változó. Verseny előtt kicsit többet, ilyenkor 90-100km között. 4-5 rövidebbet hétköznap és egy hosszút 25-30km között a hétvégén. Ezek kiegészülnek a közös futásokkal a szatymazi és sándorfalvi futótársakkal.

Hogyan szereted a futást?

Nem tartom maga kiemelkedő futónak. Egyszerűen csak szeretek futni, és igazi örömet a nagyobb távok jelentenek a számomra. Elszánt vagyok és céltudatos, de nem érdekelnek a versenyeken a helyezések. Kitűzök egy célt, és ezt igyekszem teljes erőbedobással teljesíteni. Úgy gondolom, hogy ezeket a hosszabb távokat szinte bármelyik futótársam tudná teljesíteni, ha helyén kezeli a monotonitást és a magányt. Én ezeket jót tűröm, a magányt pedig kifejezetten szeretem.

Hogyan tudod összeegyezteteni a munka-család-futás hármast? 

Ha nem készülök versenyre, nem okoz gondot. Most viszont épp a Balaton Szupermaratonra ( BSZM - 4 nap alatt fogja Virág körbefutni a Balcsit) edzem, ami mindnyájunkra terhet ró. Segítségem nincs, csak a férjemre számíthatok, így előfordul olyan hétvége, amikor nélkülem ebédelnek. A férjem kiveszi a részét a házimunkából, eljön értem autóval, ha messzire futok és nem tudok hazajutni. A hétköznapokat próbálom úgy intézni, hogy délután mindig legyen 1-1,5 óra a futásra, de van, hogy hajnalban indulok.

Mi motivál a futásban?

A futás az egyetlen lehetőség, hogy magányban legyek. Sokat gondolkodó, sokszor tépelődő ember vagyok. Nekem a futás elmélyülés önmagamban, a gondolataimban. Egy belső önismereti út. Levegővégel. A futás lehetőség: kívül és belül is kitágítja a világot. Olyan helyekre juthatok el, ahová talán soha. Olyan sok szeretnivaló, lelkes emberrel találkozhatom, akiket soha nem ismerhettem volna meg, ha nem kezdek el futni. A futás rengeteg kapcsolódást és szeretetet is ad. Nekem a futás olyan mint a másik nagy szerelmem: a könyvek és az irodalom Ugyanazokat a húrokat pengetik meg bennem. Hihetetlen, mennyire ugyanazt tudják mélységükben adni.

Az első maraton.

Miért kezdtél versenyezni?

A versenyek lehetőségek arra, hogy céljaim legyenek. Egy új terepen, felfokozott hangulatban tehetem próbára maga. Megtöri a hétköznapi futások megszokott útvonalát, és egyúttal visszajelzések is magamról, a képességeimről és arról, merre induljak tovább.

Mit szól a család a futás őrülethez?

Az első félmaratonom után úgy gondolták, hogy ezzel le is zárult a futóbolondság nálam. A maratoni tervemet nehezen fogadták el, hiszen akkor még a saját fejem után futottam ész nélkül. Aztán a Spar Maraton előtti hetekben már besimult a futás az életünkbe. A gyerekeim aggódnak, ha pár nap futás kimarad: "Ma nem futsz? Beteg vagy, anya? - kérdezik ilyenkor.

A férjed hogyan áll a futáshoz?

A férjem futáshoz való viszonyát egy szóval tudnák kifejezni: aggódás. Elfogadja, de nehezen viseli a hosszabb futásaimat. A BSZM-et még most is emészti. A HTMV után (Híd túl messze van - 60km) eljött értem Makóra és láttam rajta, hogy nagyon megviselte ez a verseny őt lelkileg. Ettől függetleenül támogat, de sok vívódás van benne, tudom.

A sport mennyire volt a része az életednek korábban?

[caption id="attachment_5050" align="alignleft" width="500"]Élesben, versenyen anyával. Élesben, versenyen anyával.[/caption] 36 éves koromig, egyáltalán nem volt része a sport az életemnek.

A gyermekeidet hogyan próbálod a sportos életmódra nevelni?

[caption id="attachment_5049" align="alignleft" width="500"]Virág a gyermekeivel. Virág a gyermekeivel.[/caption] A gyerekeimnek be akarom bizonyítani, hogy soha nincs késő bármibe belekezdeni. A lányom olyan, mint én voltam 10 évesen: az olvasáson, művészeteken kívüli világ nem foglalkoztatja. Elkísér versenyekre, de nincs benne késztetés a sportok iránt. Ezt tiszteletben tartjuk. A fiam imád futni. 4-5km-es távokat gond nélkül lefutott már 3 évesen. Minden versenyen futni akar velem. Elszánt és makacs. Jó futó lesz. :)

Mire vagy a legbüszkébb a futásban?

Akaraterőt, kitartást és határozottságot kaptam a futástól. Arra vagyok büszke, hogy az életemben adódó nehézségeket is jobban kezelem, mióta futok. Új emberré váltam.

Mi a leghosszabb táv amit már teljesítettél?

A leghosszabb táv a Híd túl messze van teljesítménytúra túra-futásom volt, 60km.

Van dédelgetett álmod a futásban?

Nincsenek messzeségbe nyúló vágyaim. Szeretném ha fel tudnék készülni egy 100km-es távra fizikailag és mentálisan is, mondjuk egy éven belül. Ez nagy vágyam. Aztán tovább, ha fentről is kapok hozzá támogatást.

Miért ajánlod nőknek a futást?

Azért, mert határozott körvonalat ad nekünk nőknek: a testünknek és a személyiségünknek. Rugalmasan épülhet be az életünkbe, és hihetetlen boldogságot adhat.

Szeretnék még megemlíteni két számomra nagyon fontos embert, akik folyamatosan támogatnak, és segítséget adnak akkor is, amikor hisztis vagyok vagy tele vagyok szorongással vagy csak beszélgetésre van szükségem: Az egyikük Nagy Melinda Nóra, aki Sándorfalva futónagykövete. Egy csodálatos ember, aki szuper csapatot szervezett, mindig lelkes motivátor. A másik pedig Kisházi László edző, ultrafutó, aki a csapatunkat készíti fel az UltraBalatonra és nagy segítséget nyújt szakmailag és emberileg is a BSZM felkészülésemben is. Virág! Nagyon sok sikert kívánok a terveidhez, még több boldog kilométert. Remélem, hogy állandóan kapcsolatban maradunk és láthatunk majd befutó képeken mosolyogni, olvashatjuk majd versenybeszámolóidat évek múlva is! Jó futást! Györgyi