Németh Györgyi Blogja
Írj nekünk

Nyugdíjas búcsúztatóra futócipőt

 

Lesták Péterné Ani kicsit csodabogárnak számít a környezetében, hiszen a nyugdíjas években számára az is öröm, hogy immár délelőtt is lebonyolíthatja a futóedzéseit. Azon még kevesen csodálkoztak, hogy mozgásra adta a fejét, de hogy pont a futás? E felett nehezen tért napirendre a hentes és a zöldséges is.

 

Anival a Vácot és Sződligetet összekötő biciklisúton találkoztam. Rutinos mozdulatokkal haladt a úton. Rögtön érdekelni kezdett, hogy ki ez az édesanyámmal egyidősnek tűnő hölgy? Nem bírtam ki és megállítottam, hogy kifaggassam, hogyan csinálja?
 
Lesták Péterné Ani - nyugdíjas futó
Ani megengedted, hogy megosszam a korodat az olvasókkal. Nyáron töltöd az 59-et,  nyugdíjas vagy és futsz. Azt mesélted, hogy utolsó aktív éveidben banki alkalmazottként dolgoztál, soha korábban nem sportoltál. Hogyan jött a futás?
Ani: A mindennapi hajtás mellett úgy éreztem, hogy szükségem van valami feszültségoldó tevékenységre, meg az is zavart, hogy egyre nehezebben bírtam magam. Persze bicikliztem a hétköznapokon, időnként nagyobb túrákat is megtettünk a családdal,  de mégsem volt erőnlétem. Egyszerűen nem éreztem jól magam a bőrömben. Tudtam, hogy csinálnom kell valamit, ha változtatni akarok.  Ebben az időben kezdett a fiam és a barátnője futni. Úgy gondoltam ezt én is megpróbálom.
 
Az első méterek?
Ani: Lejöttem a Hétkápolnához, hogy fussak.  Nyomasztó volt, hogy 10 méternél többet képtelen voltam egyben megtenni.  Először azzal kezdtem,, hogy egy stációt futottam, kettőt gyalogoltam. Egy-két próbálkozás után viszont rájöttem, hogy kell valaki aki segít, akivel együtt csinálom az edzéseket. Ekkor egy kolléganőm tanácsára felkerestem egy személyi edzőt.
 
Milyen edzéseket végeztetek?
Ani: Azt mondtam a személyi edzőnek, hogy ha én a Liget-tavat (kb. 900m)  körbe tudom futni, akkor imába foglalom a nevét. Az a kicsi tó akkor nekem akkora volt, mint egy marathon. 1,5 évig jártam az edzőhöz hetente 2x1 órában. Kardióztunk, ellipsziseztünk, eveztünk és az edzés utolsó negyed órájában kicsit súlyzóztunk. Engem az érdekelt, hogy az állóképességem fejlődjön.
 
Edzőként én is elég sok olyan nővel találkozom aki belelkesedik, jár egy ideig az órákra. Aztán eltelik egy hónap,  és többet soha nem látom viszont a teremben.
Ani: Én egy fura figura vagyok. Ha eldöntök valamit, akkor azt csinálom. Sokan mondták, hogy minek jársz le kondizni, feleslegesen kidobott pénz, vegyél egy-két sporteszközt  és csináld otthon. Én viszont úgy gondolom, hogy otthon ez nem működne. Az otthoni teendők elvonnák a figyelmemet, eszembe jutna, hogy főzni kell, átjönne a szomszéd, szóval nem lenne olyan hatékony az egész edzés.
 
Elég tudatos vagy! Muszáj vagyok megkérdezni, de a nyugdíjból hogyan futja a sportra?
Ani: Ilyen szempontból szerencsém volt, mert még aktív korszakomban, a munkáltatóm egészségpénztári hozzájárulást fizetett. Én már ekkor edzőbérletre költöttem ezt az összeget. Rászoktam az edzésre. Most nyugdíjasként is kigazdálkodjuk a bérletem árát. Az ember ha elmegy vásárolni,  annyi minden felesleges dologra elszórja a pénzét. Nem kávézom, nem dohányzom, nem iszom.  Ezt az összeget én az edzőteremre költöm. Úgy érzem ennyi nekem is jár.
 
Mégis, mennyit edzel?
Ani: Heti kettőt, de ilyen jó időben a heti három futás az biztos. A köztes napokon pedig kerékpározok. Nagyon örülök, mert most már az sem megterhelő, ha Vácról elkerekezek a dunakeszi Decathlonig (kb. 40km oda-vissza), hogy megnézzem milyen akciók vannak.
 
 
Ez igen! Még autóval is nagyjából 20 perc a menetidő.  És milyen segédeszközöket használsz a futáshoz?
Ani: Kaptam én a fiamtól pulzusmérőt, de azt sajnos nem tudom használni, mert van egy speciális szívritmus problémám. Ezért az óra vagy nem jelez vagy rossz értékeket mutat. A stoppert használom, hogy nézzem mennyi idő alatt futom le a tervezett távot.
Amit viszont nagyon fontosnak tartok, az a jó cipő. Nincs is más fontos a futáshoz, csak a jó edzőcipő. Most egy Nike-im van, amit a nyugdíjas búcsúztatómra kaptam, de az Adidast is nagyon szeretem.
 
Komolyan?! Miért nem vázát kértél?
Ani: Még egy vázát? Ennek a pár cipőnek legalább igazán örültem és valóban hasznát veszem. A kollégáim már tudták mit csinálok. Persze a cipőt én vettem meg, de ők adták át a búcsúztatón.
 
Kanyarodjunk vissza egy picit... A betegséged mellett az orvos mit szól ahhoz, hogy futsz?
Ani: Rendszeresen találkozom vele, és azt mondta, hogy amíg jól esik addig fussak. Én ismerem a korlátaimat és azokat tiszteletben is tartom. Tudom, hogy soha sem fogok maratont futni. 9 kilométert futottam már, lehet hogy a 10 km lesz az álomhatár. A korom, a testsúlyom és az alapbetegségem tudatában futok.
 
Említetted a testsúlyt. Odafigyelsz az étkezésre?
Ani: Hát, megpróbálok, de az édesség a gyengém. Ha én megérzem a vanília illatát, akkor el vagyok veszve. Én nem fogyási céllal futok. Erős a testalkatom, mindig is az volt. Viszont kétségtelen,  ha valaki az étkezésre is odafigyel, az biztosan le tud fogyni a futással.
 
Milyen előnyét érzed annak, hogy futsz? Miért lehet ez jó a nőknek?
Ani: Sokkal jobb közérzetet biztosít, levezeti a feszültséget. A futás nagyon ki tudja kapcsolni az ember agyát. Jobb lesz az álllóképesség, ellenállóbb lesz a szervezet. Én például nem is voltam beteg mióta futok. Nem kell horribilis összegeket szánni erre a sportra és jól lehet fogyni tőle.
 
 
Versenyekkel hogy állsz?
Ani: Jaj, a verseny!  A táv nekem erősen behatárolt. 8km-nél többet nem nagyon futok. Viszont most készülök a Coca-Colára, ami 7,5km lesz. Én mindig a rövidebb távokat futom. Indultam a Vivicittán, a Generali futáson régebben, és a Nike-ra meg a Spar-ra szoktam menni. Igyekszem részt venni a helyi versenyeken is, mint a Fut a Vác, a Mikulásfutás. Amikor a lányomat meglátogattuk Melbourne-ben, direkt úgy utaztunk, hogy részt vehessünk a fiamékkal egy futóversenyen. Ők maratont futottak, a lányom 10km-t én meg 5 km-t (39.04'). Jó kis verseny volt! Örültünk egymásnak. Én a gyerekeimre, ők meg rám voltak büszkék. Visszatérve a versenyekre, olyan távra szeretek benevezni amit teljesíteni tudok. Abból meg soha nem csinálok problémát, ha utolsó vagyok. Önmagamért és önmagamhoz képest futok.
 
Hogyan edzel, milyen céljaid vannak most?
 
Ani: Mostanában 8km-t is futok és nem érzem magam fáradtabbnak, mint amikor csak 7km-t teljesítek. Általában menet közben döntöm el, hogy mennyit is futok aznap. A tempóm olyan 7,5 km/h, erre valahogy ráálltam. Most szeretném egy kicsit a gyorsaságomat fejleszteni ezért rövid, tempós részeket is beleteszek az edzésbe, illetve hegymenetben is futok a gépen rövidebb szakaszokat. És persze cél, hogy a Coca-Cola Testébresztőn 1 órán belül fussam a 7,5km-t.
 
A környezeted mit szól ezekhez a tervekhez? Támogatnak?
Ani: A gyerekeim büszkék rám. Nőnapra a fiamtól Vivicitta nevezést kaptam, anyák napjára meg benevezett a Coca-Colára. Nevettük is ezt az ajándékot!  A férjem is kiveszi a részét a családi futásból. Ő a mi kísérőnk és csomaghordónk. Persze neki is jól esik, amikor azt mondják az ismerősök, hogy "láttam az asszonyt ahogy fut, milyen jól bírja". Ezek a szavak jól esnek, de elsősorban önmagamért csinálom.
 
 
Mit mondanál azoknak akik még hezitálnak a futással, a mozgással?
Ani: Próbáljátok meg és meglátjátok milyen jó a futás. Az edzés végén és is lihegek, meg csurog rólam a víz, de ez olyan jó! Fussatok addig, amíg jól esik. Nincs mire várni, a mozgás az élet.
Cipőre fel!
 
Kedves Ani! Köszönöm szépen az interjút. Biztos vagyok benne, hogy sok nőt inspirál az elszántságod és a kitartásod. További sikerekben és egészségben gazdag futó éveket kívánok neked! Időnként biztosan össze fogunk találkozni futás közben, és remélem, hogy a blogon is hallunk majd felőled. Szurkolok, hogy sikerüljön a Coca-Colán a célod!
 
Németh Györgyi További érdekes tartalmak Kezdj el futni! Találd meg a motivációdat!