Németh Györgyi Blogja
Írj nekünk

NEW YORK MARATON – Grete Waitz a legnagyobb női maratoni futó R.I.P.

Grete Waitz neve örökre összefonódik a New York Maraton történelmével. Ő volt az egyetlen ember, az egyetlen nő, aki eddig kilencszer szakíthatta át a célszalagot New Yorkban győztesként.  Grete Waitz számos elképesztő eredményt produkált a futás történetében, ám sikereit mindig mérsékelten és higgadtan fogadta. Az őt ismerők egy nagyon szerény és nagylelkű atlétaként emlékeznek vissza a 2011-ben, 57 évesen elhunyt sportolóra. Grete Waitz nagyságát minden amatőr futónőnek ismernie kell. Ki volt Ő?
 
Grete Waitz, sokszoros győztesként. (forrás: New York Road Runners Organization - www. nyrr.org)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grete Waitz 1953. október 1-én született Oslóban,  civil foglalkozását tekintve tanítóként dolgozott. Abban az időben kezdett el futni, amikor a női atlétikát még egyáltalán nem támogatták a sportszervezetek és a politika sem. Tehetsége már fiatal korában megmutatkozott, hisz 17 évesen junior európa rekordot futott 1500 méteren, majd 1975-ben megdöntötte a 3000 méteres világrekordot is, 8:46:06-os eredménnyel. Lendülete fokozódott és nem sokkal később, élete legjobbja ezen a távon 8:31.75 lett (aktuális rekordok 3000m-en itt). A Prágában elért 4:00:55-ös 1500 méterét (1978),  a mai napig nem múlták felül hazájában, azóta is ő a norvég csúcstartó.
 
Grete Waitz győzelme évekig kiszámítható volt a NY. Maratonon.  Az újságírók többször megjegyezték, hogy szokatlanul nyugodt arccal fogadta újabb és újabb győzelmeit.  (forrás: www.dailymail.co.uk)
Amikor 1978-ban először vett részt a New York Maratonon, nem csak megnyerte a versenyt, de a női világrekordot is megdöntötte. A verseny után közvetlenül azt nyilatkozta, hogy többé nem indul maratoni távon. Ezzel szemben 1979-ben ismét ott volt a rajtvonalnál, és újabb öt perccel javította meg saját maratoni eredményét. Kilencszer nyert a NY. Maratonon, ebből három alkalommal futott világrekordot, három egymást követő évben (1978 - 2:32:30, 1979 - 2:27:33, 1980 - 2:25:42 ). Legjobb maratoni idejét Londonban futotta 1984-ben, 02:24:54-es idővel.
Grete Waitz igazi futó volt, sokoldalúságát bizonyítja számos győzelme pályaversenyeken, országúti és terep megmérettetéseken.
Pályafutása során olimpiai győzelmet nem sikerült szereznie, azonban az 1983-as atlétikai világbajnokságon Helsinkiben megnyerte a maratoni távot.
 
 
 
 
 
1992-ben futott utoljára maratont, barátjával Fred Lebow-val akinél akkoriban diagnosztizálták az agydaganatot. Ekkor 5:32:35-el teljesítette a versenyt, barátja lelki társaként.
 
Visszavonulása után edzőként készítette fel a maratonra, az 1991-ben NY. Maraton győztes Liz McColgan-t. Versenyszervezőként és a tömegsportban egészségvédelmi szóvivőként tevékenykedett. 25 éven át volt képviselője a JPMorgan Corporate Challenge elnevezésű programnak (mely vállalati közösségek rekreációs és futóverseny programjait szervezi meg az USA-ban és egyre több országban a világon), és több adományozási programban is részt vett, többek között sérült sportolók javára.
 
1999-ben elnöke lett a NewYork Road Runners alapítványnak, és bár személye önmagában figyelemfelkeltő volt az alapítvány élén a támogatók felé, ő nem csak puszta reklámarc szeretett volna lenni a szervezet élén. Nagyon aktív munkát folytatott a NRRs-nél hossszú éveken keresztül. Gyermek futókat készített fel  versenyekre, rendszeresen szurkolt pártfogoltjainak, és sokukkal rendszeres levelezést folytatott.
 
 
 
Mikor 2005-ben rákot diagnosztizáltak nála, ugyanolyan higgadtan fogadta a hírt mint ahogyan egy világrekordja vagy győzeleme pillanatát megélte. 2007-ben megalapított egy rákellenes mozgalmat (Aktiv mot Kreft), melybe az őt támogató Adidas cég is beszállt támogatóként. A Grete Waitz-ról elnevezett termékek éves forgalmának 5%-át a cég felajánlotta a rákgyógyításban közreműködött kórházak javára. Waitz a rákbetegeket mindig ösztönözte a mozgásra.
 
2011 áprilisában halt meg, majd ezután  a NYRRs a NY Maratont Grete Waitz részére ajánlotta fel. Férje Jack, a Grete által oly sokszor és oly nagyszerűen lefutott maratoni táv teljesítésével tisztelgett szeretett felesége, gyermekei édesanyja és minden idők egyik legnagyobb maratoni futónője előtt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOVÁBBI ÉRDEKES TARTALMAK:
 
 
 
 
Források: