Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Máténé Varjú Edit – 2014 SPARTATHLON

Máténé Varjú Edit ultrafutó, sikeres és ahogyan ő fogalmaz: fejben nagyon erős, amivel a gyorsasága hiányát kiválóan tudja kompenzálni. A Spartathlon előtt egy héttel beszéltünk telefonon, hogy miként is hangolódik a nagy kihívásra egy első próbás, "zöldfülű".

 

Edit  Hokában futja a hosszú kilométereket.

 

 
 
2012-ben olyan nehéz körülmények voltak a Spartathlonon, hogy aki akkor ott állt az út szélén szurkolni vagy segíteni, az szinte csak az ultrafutás negatívumaival találkozhatott. Ebben az évben járt kint Edit is a Spartathlonon, Lajkó Csaba (ultrafutó) egyik kísérőjeként. A körülményeket és a szenvedő futókat látva el is döntötte, hogy soha nem indul ezen a versenyen, de még kísérőként sem szeretne részt venni ebben az őrültségben többé. Soha ne mond, hogy soha? Valahogy így történt ez Edittel is.
 
Aki fut, az biztosan hallotta már azt a belső hangot, ami újabb és újabb kihívások felé csábítja az embert. Ez a hang olyan makacs és annyira hangos tud lenni! Kellett egy új kihívás és a korábbi negatív tapasztaltok ellenére valami mégis a Spartathlon felé csábította Editet. A belső gondolatot egy futó barátja, Márkus Öcsi erősítette meg benne, amikor futótársa - még nem ismerve Edit belső gondolatait -  kijelentette, hogy ha Edit indulna a Spartathlonon, szívesen lenne a kísérője. Vannak azok a pillanatok amikor a bizonytalanságot felváltja a bizonyosság, és újra sikerül rátalálni egy ismeretlen, de izgalmas útra. Így történt ez tavaly ősszel Máténé Varjú Edittel. Megszületett az elhatározás, és azóta orral a Spartathlon felé,  Edit heti 100-170 kilométereket fut munka mellett, hisz az Óbudai Egyetemen tanulmányi előadó.

 

Leonidas lába érintésével fejezik be a futó hősök a 246km-es viadalt. (fotó: http://biegizagraniczne.wordpress.com)
"A Spartathlonra nem lehet felkészülni egy év alatt. Úgy vélem, hogy ez egy folyamat" - mondja Edit, aki 2004-ben kezdett el futni. 2006-ban vett részt élete első ultrafutó versenyén, egy 6 órás futáson. "Nagyon sokat dolgoztam az elmúlt évben azon, hogy azt érezhessem: van bennem annyi, hogy benevezhessek." Több éves munka gyümölcse az, hogy jövő pénteken ott lehet majd a rajtban.
"Szerintem több éves ultrafutó tapasztalat, sok megtett hosszú táv és erős fej kell a Spartathlonhoz" - mondja. "A fizikai alapok mellet szükség van a kitartásra és arra, hogy a versenyző bírja a mentális megpróbáltatásokat." Edit tavasz óta Márton Attila segítségével edz,  és továbbra is sok hosszú futásból állnak az heti etapjai.
Nem tudja, hogy mi vár rá a versenyen. Egy biztos, hogy nem fogja elfutni az elejét, mert ez nem rá vall. "A gyorsaságot a fejemmel tudom kompenzálni" - mondja nevetve. Elmondása szerint nincsenek nagy igényei a frissítés terén. A versenyre visz magával sós kiflit, ropit, vajas kenyeret, gélt, sótablettát, ice teát és kólát vizezve,  mert a gyomra sokkal jobban fogadja a natúr, megszokott dolgokat. Hoka cipőben, és kompressziós nadrágban fog futni, felül pedig trikóban, mert ő általában nem fázni szokott, hanem ellenkezőleg, még a hosszú futások során is vetkőzik. Persze nem tudja, hogy mi vár majd rá a hegyekben, természetesen lesz nála hosszú ujjas technikai felső is.
Hétfőn (9.22.)  már indulnak Görögországba. Addig is reggelenként még fut, de napközben a gondolatai a Spartathlon körül járnak, álmodozik a versenyről. A verseny hetében hétfőn és szerdán még fut pár kilométert, aztán pénteken reggel 6-kor jöhet a rajt. Edit igyekezett felhívni telefonon minden olyan tapasztalt spartathlonost, akit csak el tudott érni. Igyekezett összegyűjteni minden információt a versenyről, a helyi logisztikáról a várható körülményekről. Legfőbb célja, hogy sikeresen teljesítse a 246 kilométert. "Engem csak akkor vesznek ki ebből a versenyből, ha fetrengek a földön és elvesztem az eszméletemet, különben nem. Mindent meg fogok tenni azért, hogy végigmenjek."
 
 Edit és a kísérője, Márkus István vagy ahogyan futókörökben ismerik, Márkus Öcsi.
 
Nekünk szurkolóknak csak egy dolgunk van, hogy 2014. szeptember 26-án, reggel 6-tól küldjük az energiát a Spartathlon magyar indulóinak, és egy kicsit még többet a három magyar futónőnek: Máténé Varjú Editnek, Lubics Szilvinek és Nagy Katalinnak!
Hajrá MAGYAROK, hajrá MAGYAR LÁNYOK! HAJRÁ EDIT!Értük szurkolhatsz 2014-ben a Spartathlonon:  Akiknek szurkolhatunk, azaz a magyar csapat 2014-ben: Dobi Zsigmond; Niedermann Péter; Veress Béla; Lubics;Szilvia; Sznopek József; Végh Attila; Járosi Tamás; Vajda Zoltán; Nagy Katalin; Kulcsár András; Frank Tibor; Tóth Attila; Simonyi Balázs; Sipos József; Palásthy István; Deák László Attila; Fazekas Jan; Ispánki Zoltán; Lajkó Csaba; Héjja Péter; Vojnic Zelic Igor; Máténé Varjú Edit; Reményi Remo László; Lőw András; Scheffer István; Csőre Ernő; Noszik János; Török Róbert; Lukács Albert; Szőnyi Ferenc; Bögi Sándor Itt követheted a 2014-es Spartathlont online és közösségben: Spartathlon Magyar Csapat Facebook oldal Spartathlon váltó futás és szurkolói pont a RUNtottában Spartathlon görög jelmezes futás Budapesten - RUNtotta Spartathlon hivatalos szurkolói oldal Spartathlon nem hivatalos, de lelkes nemzetközi szurkolói oldal