Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Futó és triatlon versenyeim top 10 - 2015

Már hagyománynak számít blogomban, hogy év végén top listába rendezem azokat a versenyeket, melyeken a búcsúzó év során részt vettem. Próbálom átgondolni, hogy mi az amit a legjobban szerettem, mi az, ami kevésbé tetszett. Listázom magamban, hogy mi az amire a legbüszkébb vagyok, ami a legnagyobb örömet adta, mi az amit ismételni kéne 2016-ban!   Az év során 18 versenyen, közösségi futáson vagy túrán vettem részt. Továbbra is hoztam a formám, abszolút nem voltam hűséges egyetlen műfajhoz sem. Aszfaltos futásból, triatlonba szaladtam, triatlonból, terepre, majd bringa versenyre, majd teljesítmény túrára. Igazi amatőr módjára csemegéztem az éves felhozatalból, de azért tologattam a határaimat. Nem durván, csak úgy mint eddig, most egészen 85 kilométerig, 16 órás futásig. Fokozatosság a mottóm, kopp-kopp nem is voltam még sérült az elmúlt 5 év alatt. Íme a 2015-ös top listám:

10. Dunamenti futófesztivál (2015.3.22.)

top10dunamenti2A Dunamenti Futófesztivál a Zöldgömb Egyesület szervezése, ők rendezik az Előzd meg a kisvasutat versenyeket is. Igazi amatőr verseny, sok futótávval, tömegrajttal, időméréssel. A szezon elején jó kis felmérő futás, a váci Dunaparton. Nekem félig-meddig hazai terep. 10 kilométeres távon indultam. Nem futottam valami óriási időt, 5 perces kilométereket toltam (hozzám képest ez jó),  de ez elég volt a női 1. helyezéshez abszolútban és korosztályban is. Mondhatjuk úgy is, hogy ezen a versenyen az átlag futó is labdába rúghat. :)      

9. Vértes terep félmaraton (2015.3.29.)

  vertes Kíváncsi voltam erre a versenyre, nem volt rossz, de mégsem tett rám akkora hatást. Nekem a terepfutás szükséges hozzávalója a lenyűgöző táj.  Élményfutni megyek, nézelődni, és mivel sokat futottunk széles, erdei szolgálati utakon, alig szűkebb ösvényeken, így nem volt olyan magával ragadó a pálya. Állítólag a maratoni táv sokkal szebb részeken megy. Első terep félmaratonnak szerintem nagyon jó kis verseny, mert nem nehéz, nem annyira szintes (428m), kimondottan jól futható. Az időm 2:03:31 lett.

8. Mátrabérc (2015.4.11.)

matrabercA Mátrabérc teljesítmény túrát másodszor teljesítettem 2015-ben. Főleg túrázás, minimál futás jellemezte ezt a megmozdulásomat, kiváló csapatban. Jobbára a sík részeken, és a Muzsla lejtős részein kocorásztunk. Ekkor nem voltam még igazán formában (nem, mintha marha nagy formába tudnék kerülni amúgy ...). Sok nevetéssel, és viszonylag könnyed teljesítéssel 12 óra 10 perc körül tettük meg az utat (55 km 2700 m szint). Sajnos nem írtam róla beszámolót, pedig nagyon élveztem, és tanulságos volt.

7. Salomon City trail (2015.9.19.)

salomon Ha erre a versenyre gondolok, akkor emelkedőket és lejtőket látok. Ez volt az a verseny, amiben szerintem sík részen nem is futottunk. A Gellért-hegyen kavirnyáztunk két körön keresztül. Nem futottunk sokat, mert ha jól emlékszem 9km volt összesen, de állandóan felfelé vagy lefelé. :) Kivoltam, mint a liba. Azt gondoltam, hogy elmegyek futni egy könnyűt, aztán csak úgy lógott a nyelvem. :) Írtam róla beszámolót is, amit a linkre kattintva elolvashatsz.

6. Ultrabalaton (2015.6.1.)

ub Ez az a verseny, ami a társaság miatt jó! Ők aranyozták be ezt a 21 órát, mialatt körbefutottuk a Balatont. Maga a verseny szervezés idén nem igazán tetszett, mert nagyon elhúzták a rajtot, és az este, még javában a főúton ért minket. Balesetveszélyesnek tartom ezt, és kicsit olyan érzésem volt, mintha a szervezőket nagyjából egyáltalán nem érdekelte volna, hogy mi lesz a versenyzőkkel sötétben egy kivilágítatlan főúton. Ettől függetlenül, idén először teljesítettem a Balaton kerülőt 4 fős csapatban. A lányok akikkel futottam, mind kiválóak voltak. Mind kínlódtunk kisebb rosszulléttel, főleg éjfél után, amikor a fáradtság elhatalmasodott rajtunk. Csapatért futni mindig különleges élmény, jövőre csak miattuk, de tényleg csak miattuk, ismét ott leszek.

5. Budapest Ironman 70.3 (2015.8.22.)

ironman Életem harmadik féltávú triatlon versenyét ismét a Budapest Ironmanen csináltam meg. Ez egy gigarendezvény, tele brutál járgányokkal és profi amatőr versenyzőkkel. Sajnos defektet kaptam, így nem sikerült 6 óra alá beérnem, mint 2014-ben. Klassz verseny, de 2016-ban betették július végére. :(  Utálok hőségben versenyezni. Beszámoló készült a versenyről, itt el is olvashatod.

4. Miskolc barátság maraton (2015.10.25.)

maraton Ezen a versenyen Zsozsi barátnőmet kísértem, aki élete első maratonját teljesítette. Egy könnyed, vidám maratont futottunk, szuper körözős pályán. Utálok körözni, de mivel a pálya áthaladt Miskolc belvárosán és számos gyönyörű részén, így egyáltalán nem volt monoton. Ez volt az év nagy missziója, és sikerült! :) Beszámoló készült róla, itt a linken el is olvashatod.

3. Vasi vasember (2015.7.11.)

vasivasember   Még sosem voltam ezen a versenyen korábban. Itt indultam először olimpiai távon, ami 1400 m úszásból, 40km bringából, és 10km futásból áll. Nem is tudom, talán a családias hangulat, a kellemes víz hőmérséklet, a vagyunk is, de mégsincs tömeg érzése miatt lett ez a 3. legkedvesebb versenyem? Szorult a bringám kereke, nem sikerült jót tekernem, mégis tetszett, mert szép tájakon haladt a pálya. Kellemes volt az egész verseny hangulata, sok amatőr triatlonista gyűlt össze, de ott volt például Csomor Erika is!  Ide mindenképp vissza kéne jönni. Tetszett az úszás, mert jól látható volt a pálya. A bringa kellemesen dimbes-dombos részen haladt, és a futás is pont jó volt, sok árnyékos szakasszal megspékelve. 2:45:39 lett az eredményem. Készült róla beszámoló, amit itt el is olvashatsz.

2. Tanúhegyek nyomában (2015.11.28.)

tanuhegyek Hát, ez az évem egyik büszkesége. 40,6km, 1600m szint. Előtte pár héttel a Piros 85-öt és a miskolci maratont teljesítettem.  Egy teljesítménytúráról van szó, a balatoni tanúhegyeken. Azzal a céllal érkeztünk Matyi barátommal, hogy minden sík és lejtős szakaszt, de még a könnyebb emelkedőket is megfutjuk. Nagyon elégedett vagyok, mert sikerült a terv. Minden KO nélkül, gélekkel, energiaszeletekkel, megfelelő folyadék és só pótlással sikerült 6h 55p tejesíteni a távot. Nem volt a végén halál vagy jaj de kivagyok érzés. Egyre jobban mennek ezek a távok és szintek. Itt már botot sem használtam a Gulács kivételével. Beszámoló természetesen készült, melyet itt olvashatsz el.

1. Piros 85 (2015.11.1.)

piros85 Hú, hát a Piros 85 azért lett az első, mert akkor mentem életem eddigi leghosszabb távját futva-túrázva. :). 86,7km, 3200m szint, 16h 50 perc alatt.  Túrázó mezőnyben, óvatos terepkocogóként haladtam. Taktikám a következő volt: tempós séta az emelkedőkön, lejtőn és síkon pedig kocogás. Ebben a majdnem 17 órában volt egy hosszas kajálás Dobogókőn, de ezzel együtt is volt benne munka rendesen. Megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor már van izom és ízületi fájdalmam, mégis futok. Feldobott, hogy képes voltam megtenni ilyen hosszú távot és szintemelkedést, hogy nem okoz gondot 17 órát talpon lenni. Azóta is a terepfutáson kattogok. Ennek a folytatása lett aztán a Tanúhegyek nyomában TT - terepkocogós, ahol szinte végig futottam, ahol csak tudtam. Végre igazolódott, hogy tudok frissíteni ilyen hosszú távon is, és képes vagyok hosszabb pihenők nélkül is lenyomni maraton feletti távokat terepen.  A Piros 85  terepkocogás volt az első nagyobb kimerészkedésem a hosszabb távok felé.  Ultrázni továbbra sem fogok, nem, én nem!  Én élvezni akarom a futást, de időnként fogok hosszabakat is menni. Beszámoló természetesen készült. Nem dimenzionálnám túl ezt a teljesítményt, de az én életemben ez "leg",  legalábbis eddig. :) Tisztában vagyok vele, hogy ez időben nem egy nagy eredmény, de nekem egyelőre az.  Íme itt a részletes beszámolóm. Ami lecsúszott a 2015-ös top listából, az a Palóc triatlon, a tihanyi félmaraton, a mészkőember bringás verseny, a noszvaji tojásvadász futóverseny, a 4 komp futás, a fétis crossfutás és a közösségi futások, de azokat általában nem veszem bele a top 10-be amúgy sem. Ezek a versenyek nem azért maradtak le, mert nem voltak jók, csak a top 10-es versenyekben volt valami plusz, amiért ahhoz érzelmileg jobban kötődtem. A 2016-os céljaimról egy külön bejegyzésben fogok értekezni, mert vannak terveim, de sok a kérdés magamban - mint mindig. Nagyon boldog új évet kívánok Neked! Ha neked is van top listád vagy vannak nagy tanulságaid a 2015-ös évedről, akkor oszd meg velem.   Jó futást! Györgyi