Németh Györgyi Blogja
Írj nekünk

Döntöttem: edzővel

Már jó ideje vergődöm azzal, hogy edzővel v. edző nélkül készüljek a "versenyeimre". Tudod versenyek, de nem másokkal, hanem leginkább magammal. Már csak azért is döntést kellett hoznom, mert ebben a kaotikus triatlon, futás, terepfutás katyvaszban, baromi jól lehet szórakozni, csak fejlődni nem lehet olyan hatékonyan.  A folytatáshoz, a jobb futáshoz, a hosszúakhoz terepen, kell egy kis külső segítség. Szeretnék terepen hosszasan kalandozni, de ezt csak úgy tudom megtenni, ha valaki segít, hogy eljuthassak kivételes élményeket adó versenyekre. Momentán úgy gondolom, hogy érdemes ezért meghozni az áldozatot.

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2016/01/versenyek1-e1451812198382.png" link="" cim="Nagy célok - 2016.  I." alcim="Ultra Trail Hungary 55" gomb_felirat="Szentendrén rendezik meg a Salomon UTH 55 és 110-es versenyét. Ebből az 55km nekem már reális lehet. A pozitív szintemelkedés 1800m, ami nem kevés. Ami itt az igazi kihívást adja, az a 9 órás szintidő! No, de ez a terepfutás.  :)"]

Sokszor mondtam azt, hogy az amatőr futás szépsége a szabadság. És ez így is van. Most is magam döntöttem el, hogy akkor ez az év legyen a fejlődés éve. Bármikor kiszállhatok a dologból. Megpróbálom. Most úgy érzem, hogy kell valaki, aki terelget, aki hajt, akit egy kicsit érdekel az, hogy én hogyan haladok - most legalábbis úgy gondolom. Az úszásnál beválni látszik a dolog. Végül 2016-ban a következő lesz a nagyjábóli tervem. Fő fókusz v. nevezzük élvezeti faktornak (csakis a férjem után), továbbra is a futás, azon belül is a terepfutás. Az év első fele mindenképp erről fog szólni. Beneveztem az UTH 55 kilis távjára, amit május 15-én legfeljebb 9 óra alatt kéne teljesíteni. Több olyan túra is létezik, amit idén, ha minden jól megy, akkor futva, azaz a trail verziójában szeretném teljesíteni. Szeretnék futni egy tisztességes félmaratont is. Júniustól jöhet egy kis triatlon, just for fun - féltáv természetesen. Nem biztos, hogy Budapesten. Ősztől ismét terepfutós fókusz. Nagyjából ez az elképzelés. Ezt versenyekre még le kell bontani. Most végre futásban is segítséggel. Kíváncsi leszek, hogy hogyan tudok alkalmazkodni az időrendhez. Kipróbálom, hátha nagyobb rendszert ad az edzéseimhez. Talán ha van cél, van egy kontroll, akkor muszáj(!!) leszek akkor edzeni, amikor itt az idő, és nem akkor, amikor a munka és a család kis lyukat hagy a napban.

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2016/01/versenyek2-e1451812935321.jpg" link="" cim="Nagy célok 2016. II." alcim="Mátrabérc v. Muzsla trail" gomb_felirat="A Mátrabérc teljesítménytúrát már kétszer teljesítettem. Nagyon szeretném egyszer az egészet futva is megcsinálni. Ha 2016-ban nem is az egészet, de a Muzslát mindenképp. "]

Tehát kipróbálom a futást tapasztalt edzővel, mert maraton felett már nincs tapasztalatom abban, hogy hogyan tovább hatékonyan. Nincs időm, energiám kísérletezni magammal.  Nem akarok kamikaze módjára nekirohanni az ilyen komoly fizikai terhelésnek. Azt gondolom, hogy egy külső szemlélő sokkal jobban rá tud majd tapintani azokra a dolgaimra, amiken javítani lehet. Nem más ez nekem, mint egy kis játék önmagammal. 40 felett mire várjak? Most még van arra lehetőségem, hogy megnézzem mire lehetek képes.  Nincs semmi extra cél, csak pár verseny, itt-ott kicsit jobb időt futni. Ennyi! Bár magam is aerobic, TRX és sokféle fitnesz irányzat edzője vagyok, akár még fel is merülhet benned a kérdés, hogy akkor minek egy edző? Olyan emberhez fordultam, aki otthon van a terepfutásban, jó pár amatőr terepfutó edz a kezei alatt, hosszú évek óta edzősködik és nem csak beszél róla. Azokban az edzőkben bízom, akiknek van edzéselméleti tudása, van valós tapasztalata, láthja a saját szakmai határait, és elfogadja, ha a tanítványa nem született futó. Összességében azt mondhatom, hogy azért kezdek most edzővel dolgozni, mert szeretném a futásra szánt időmet maximálisan, és hatékonyan kihasználni. Bár nem szeretem a korlátokat (a férjem mesélhetne, de kifogtam a világ legjobb férjét), képes vagyok a szabályok követésére. Ha olyan (!) ember szabja a menetrendet, akkor tudom tartani a ritmust. Tudod mitől félek a legjobban? Hogy az alvást hogyan fogom megoldani ... . Tovább tervezgetem 2016-ot! Te hogy állsz a tervekkel?

  Jó futást!  

Györgyi