Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

BBU félmaraton – a verseny, amit minden futónak teljesítenie kell egyszer

 "A 2008-as BÉBU óta, mindig tudom, hogy miért kelek fel."
Dr. Lubics Szilvia
A BBU (Bécs-Budapest Ultramaraton) neve minden futónak ismerősen cseng. Ha neked mégsem, akkor itt az ideje, hogy frissítsd ismereteidet a futóversenyek háza táján. 24 évvel ezelőtt a BÉCS-BUDAPEST ULTRAMARATON ("bébu") volt az első olyan ultrafutó verseny, ahol öt nap alatt kellett leküzdeniük az egyéni és csapatban indulóknak a két város közti  352km-es távot. Később bekapcsolták Pozsonyt is az útvonalba, a táv 320km-re csökkent. A jubileumi évet megelőző technikai átállások miatt, idén Győrből indul a verseny. Csak később került fel a palettára a BSI Balaton Szupermaratonja, és az Ultrabalaton is. A BBU-ra visszajárnak az emberek, mert ez egy "olyan" rendezvény. Mondhatni alap, kihagyhatatlan, egyszerűen kell ez a skalp a gyűjteménybe. A verseny szervezői gondoltak a hétköznapi futókra is, ezért a nagy BBU utolsó napján lehetőséget kínálnak bárki számára, hogy egy félmaraton erejéig bekapcsolódjon a legpatinásabb hazai ultrafutóverseny befutó szakaszára! Október 23. munkaszüneti nap, jó lehetőség, hogy beállj a rajtba és a dimbes-dombos aszfalton, majd a János-hegy alatt elfutva bekísérd az ultrásokat a célba! De mit érdemes még tudni erről a versenyről?
 
BBU félmaraton, félterep hangulat.

A PÁLYA SAJÁTOSSÁGAI

A BBU félmaraton rajtját  Budakeszin állítják fel, és a MOM Sportközpontba érkezik a több száz "hullámvasutazó". A BBU félmaraton egyik sajátossága, hogy vagy lejtőn vagy emelkedőn haladhatsz. Hol erdő mellett, hol erdőben, hol pedig Buda központi részein futhatsz majd. Vannak akik azt állítják, hogy a sok lejtő miatt egészen jó félmaratoni időket lehet futni ezen a pályán. Mások szerint az emelkedők és lejtők váltakozásai rendesen próbára teszik az állóképességet. Szóval itt egy izgalmas kihívás megint!
"Kiváló és egyben meghitt a hangulata a BBU félmaratonnak. Nekem különösen kedves ez a verseny. A pálya is unikális: Budakesziről indulunk, a János-hegy oldalában elfutunk a Libegő alatt, aztán jön 4-5 kilométer lefelé az Istenhegyi úton egészen a Déli-pályaudvarig, majd az Alkotáson lehet visszasprintelni a MOM parknál lévő célig." - mondja Bognár Viktor (utunkultraba bloggere)
Az összes szintemelkedés 331m -  bírható egy átlagos edzettségi szinttel is.
 
 
 
 
 

ÉRDEKESSÉGEK

A BBU félmaraton befutó listáit nézegetve, jó pár ismert futó nevével találkoztam. Futott már itt félmaratont többek között Papp Krisztina, Földingné Nagy Judit, Staicu Simona, Wermescher Ildikó, Csomor Erika, Teveli Petra és 2008-ban itt bizonyította be Dr. Lubics Szilvia is, hogy van helye az ultrafutók táborában.
Dr. Lubics Szilvia
 http://bbu.hu/verseny/4-felmaraton
 
"2008-ban futottam le először a Bécs-Budapest maratont, ami az én számomra egy hatalmas dolog volt. Sokan nem hittek bennem. A 2008-as BÉBU óta mindig tudom, hogy miért kelek fel. " - nyilatkozta Szilvi egy korábbi interjúban, itt a blogban.
Papp Krisztina 
.

"Én futottam a BÉBU-n csapatban is, és csak a félmaratoni távon is. Hát nagy a különbség, ha mindennap tolod és a végén azt a félmaratont is oda kell tenni, gyilkos nagyon. A pálya emelkedővel kezdődik, de aztán hosszú lejtőkön lehet lefelé zúzni. Azért indultam el annak idején, mert ezt a versenyt egyszer meg kell csinálni! " - mondja Papp Krisztina, olimpikon futó  

 
Rakonczai Beáta

"A BBU félmaraton nem egy szokványos futóverseny. A pálya első szakasza emelkedőkből áll, aztán indul a lejtmenet, lehet lefelé csattogni.  Én sosem tudtam igazán elengedni magam a lejtőkön. Sokkal szívesebben futok felfelé. " - mesélte a versenyről Rakonczai Bea, olimpikon maratoni futó

Kik gondolták még úgy, hogy ezt a versenyt meg kell csinálni? Félmaratoni távon a legjobb eredményeket a következő futónők érték el (2000-től, a teljesség igénye nélkül):

2013 - Frida Södermark - 1:36:43 2012 - Kiss Zsanett - 1:24:41 2011 - Rozsnyai Lilla 1:32:21 2010 - Staicu Simona - 1:21:19 2009 - Nagy Mónika - 1:16:39 2008 -  Nagy Mónika - 1:18:42 2007 -  Papp Krisztina - 1:21:05 2006 -  Staicu Simona - 1:16:01 2004 -  Papp Krisztina - 1:15:32 2002 -  Rakonczai Beáta -  1:13:38 2000 - Földingné Nagy Judit - 1:13:48

A verseny Kolonics György emlékének is áldoz, sok kajak-kenus sportoló is rajthoz áll évről évre. Maga Koló is többször indult a BBU félmaratonján.
Az idén 24. éves BBU egy kihagyhatatlan futóprogram! Az ultratáv idén Győrből indul, ám jövőre, a 25. jubileum alkalmával Bécs-Budapest Classic Ultramaratont rendeznek a szervezők, Sopron érintésével!

 

Pár fontos információ a 2014-es BBU félmaratontról: Időpontja: 2014. október 23. Rajt: Budakeszi (Knáb János úti Általános Iskola) Knáb János u. 60. Logisztika: Mivel A-ból B-be tart a verseny, a Te elszállításodról gondoskodnak a szervezők. Reggel 7-kor busz indul a Kongresszusi központ parkolójából, ahonnan elvisznek téged a rajtba, Budakeszire. Ott aztán leadhatod a csomagjaidat, amit a befutó után a MOM Sportközpontnál majd felvehetsz. Frissítés: 4-5 kilométerenként és a célban (víz, szőlőcukor, banán, keksz, alma és energia ital) Nevezés: Előnevezésre a www.bbu.hu oldalon van lehetőség. A verseny napján 6:30-8:30 között még nevezhetsz! Nevezhetsz egyénileg, de párosban is! A rajtcsomagban kapsz egy emlékpólót, amit aztán büszkén viselhetsz a hétköznapok futóedzésein.

Én most indulok először ezen a versenyen, de már évek óta készülök rá. Most végre minden összeállt, úgyhogy jövő héten csütörtökön találkozunk a rajtban! Jó futást! Györgyi TOVÁBBI ÉRDEKES TARTALMAK Élménybeszámoló az első hazai Ironman 70.3 triatlon versenyről Te is lehetsz triatlonos, ha nekem sikerült! Versenybeszámoló az első maratonról Pulzusmérés a futásban