Németh Györgyi Blogja
Írj nekünk

Kérdezd meg a gyermeked

Anyák napja van. Átgörgettem a blogot, és megtaláltam ezt a bejegyzést, amiben pár éve megkérdeztem a fiaimat, hogy mit gondolnak arról, hogy anya fut. Egy amerikai női futóblog (shutupandrun.net) inspirálta ezt a bejegyzést.  Szóval két évvel ezelőtt,  a kiskamasz fiaimnak (Konrád 13, Csanád 10) feltettem pár kérdést, hogy mit gondolnak az én futkosásaimról. Elöljáróban annyit, hogy a szülői példa van, hogy hidegen hagyja a kölyköket, azt viszont érzik, hogy hogy futás után egy kiegyensúlyozottabb anya ér haza... . :) Íme az interjúnk. Előre is elnézést, de úgy idézem a dolgokat, ahogyan mondták. Így néha nekem mondták a válaszokat, néha egymásnak.

Mit eszik/iszik anya, mielőtt futni megy?

Konrád: Semmit. Csanád: Izotóniás italt. Konrád: De azt utána iszik, nem? Az igazság: Néha bekapok egy müzlit vagy ilyen apróságot, de leginkább semmit.  Indulás előtt iszom egy kis vizet vagy izoitalt. Reggelizés alap, anélkül sosem indulok futni. Szóval egészen jó megfigyelések.

Mennyit fut anya egy nap?

Konrád: Változó, de legalább 10 kilométert. Csanád: 10-14km-t, de 10km alatt is szokott néha futni, főleg amikor fáradt. Az igazság: Teljesen így van. Azért hosszúkat is szoktam futni, bár most a triatlonos időszakban 20-nál többet nem igazán. Hosszúkat inkább ősszel, télen és tavasszal megyek.

Melyik anya kedvenc versenye?

Csani: Triatlon Konrád: Az Ironman és a Vasi Vasember. Az igazság: Tény, hogy a triatlon nagyon magával ragadott az utóbbi időben. Bár ez 38 fokban teljesen érthető.

Anya miért fut szerinted?

Konrád: Hogy egy picit megnyugtassa magát, kikapcsolódjon, - ez a te szórakozásod. Csanád: Szerintem azért mert neki is kell valami hobbi, az íráson kívül. Az igazság: Így van!

Anya volt már sérült a futás miatt?

Konrád: Szerintem nem. Csanád: De igen, egyszer meghúzódott a vádlija. Az igazság: Apróbb sérüléseim voltak. Valóban a vádlim nagy problémám, erős és borzasztó sokat kell nyújtani.

Szeretsz anyukáddal versenyekre járni?

Konrád: Nem, mert anyut csak egyszer látom, amikor befut. Csanád: Nem! Az igazság: Ezért járok többnyire egyedül vagy a futó - és triatlonos társaimmal.

.............................................................................

AJÁNLOM

Anyák napja alkalmából, Máté Krisztina édesanyákat kérdezett az anya - gyermek kapcsolatról. Az interjúban szereplő hölgyek őszintén mesélnek arról, hogy ők hogyan élik meg az anyaság szépségeit, és nehézségeit.

.............................................................................

Anyukád akarja, hogy te is fussál?

Konrád: Igen, engem egy pict jobban akar mint Csanit. Csanád: Igen. Engem nem kér annyiszor, elkezdek olvani és nem szól többet. Az igazság: Próbálkozom, de nem tudok hatni rájuk...

Mit szólsz ahhoz, hogy anyukád fut?

Konrád: Ez hülye kérdés. Mit szólsz ahhoz, hogy vagyok? Mindig futsz. Csanád: Nekem mindegy, fusson. Azért az menő, hogy sokan olvassák a blogját. Az igazság: Nem futok mindennap. Mindennap edzem, hetente 3-5 alkalommal futok, attól függően milyen szezon van. Késő ősztől-kora tavaszig több a futás, kevesebb a bringa, az úszás heti 2-3 alkalom. Tavasztól átállok teljesen triatlonos időbeosztásra.

Mi a jó abban, hogy anya fut?

Konrád: Ha hazajön, sokkal nyugodtabb addig még.... Csani: Az anya nem duci. Az igazság: Ez mind, de leginkább a mentális része miatt csinálom. És addig sem kell a konyhában lennem...(ez is hozzátartozik a dologhoz) :))). Nem mondták, de addig még nem vagyok otthon, nyugodtan tudnak "gépezni".

Mit gondolsz,  amikor felnőtt leszel fogsz futni?

Konrád: Én inkább mást fogok sportolni, mert a futás nekem unalmas. Csanád: Én is fogok sportolni, de nem futni. Mindig mondod, hogy milyen szép tájakon futottatok, de nekem olyan kell, amit élvezek csinálni, mint a kosár. Abban van miért futni, ott a labda! Az igazság: Ezek a fiúk nem szeretik a monotonitást, sokkal játékosabbak, minthogy fussanak vagy bármilyen hasonló struktúrájú sportot űzzenek. Konrád vitorlázik, vízilabdázik, Csanád pedig kosarazik. Ez van! Vajon mit mondanak a te gyerekeid? Jó futást, Györgyi