Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zöldfűszeres, tahinis quinoával töltött sült gomba

Egy újabb laktóz és gluténmentes, vegán fogást készíthetsz el receptünk alapján.

A quinoanak magas az ásványi anyag tartalma, főleg: mangán, réz, magnézium, vas található benne. Szuper alapanyag futóknak, de vegánok és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Maga a töltelék, a zöldfűszeres tahinis quinoa csak magában fogyasztva is kiváló köret, azóta már elkészítettem újra, annyira ízlett nekünk. El tudom képzelni, hogy nyári szezonban gomba helyett (gömb)cukkinibe töltsük vagy ahogy említettem bármilyen étel mellé kiváló köret, de csak úgy magában fogysztva is nagyon finom.

A főtt quinoa össze lett keverve friss aprított bazsalikommal, petrezselyemmel, fenyőmaggal, tahinivel, tamarival (gluténmentes szójaszósz) és citromlével. Aki nem szereti a tahinit, az lecserélheti például mandulavajra, a fenyőmagot meg dióra.

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ

15 perc

FŐZÉSI IDŐ

30 perc

TELJES ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

45 perc

Gyors, különleges, finom ebéd vagy vacsora

Konyha: vegán, gluténmentes

Adag/mennyiség: 4-6 főre

HOZZÁVALÓK

10-12 db közepes-nagy csiperke gomba (tölteni való)

1 és ½ bögre quinoa

50 g fenyőmag

2 evőkanál tahini

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1-2 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz)

1 teáskanál szárított kakukkfű

1 teáskanál pirospaprika

½ teáskanál Himalaya só

½ csokor bazsalikom, aprítva

½ csokor petrezselyem, aprítva

kevés olívaolaj

 

ELKÉSZÍTÉS

A gombákat tisztítsuk meg, törjük ki a törzseket, aprítsuk fel, a kalapokat tegyük egy olívaolajjal kikent tepsire.

A sütőt melegítsük elő 180C fokra.

A quinoát tegyük fel dupla mennyiségű (3 bögre) vízben főni a sóval, a tamarival, a kakukkfűvel és a pirospaprikával. Főzzük puhára kb. 10 perc alatt, majd tegyük félre kicsit hűlni.

Közben egy tálban keverjük össze a tahinit a citromlével, a fenyőmaggal, az aprított bazsalikommal és petrezselyemmel. Ezt keverjük hozzá a főtt quinoához. Kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük még tamarival, tahinivel és/vagy citromlével.

A tepsiben lévő gomba kalapokba kanalazzunk az ízesített quinoából, amíg tele nem lesznek (ha marad ki töltelék, azt gyorsan együk meg, mert annyira finom   ). A felaprított gomba törzseket pedig szórjuk csak simán a tepsibe a gombák mellé. Locsoljuk meg az egészet egy kevés extra szűz olívaolajjal.

Süssük az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a gomba kalapok megpuhulnak, a töltelék pedig kicsit megbarnul és ropogóssá válik.

Tápérték adatok:

1 adagra (ha a teljes mennyiséget 6 adagnak vesszük):

energia: 274kcal, szénhidrát: 25g, fehérje: 10g, zsír: 14g

 

A tápérték számítást Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember végezte

 

JEGYZETEK

A recepthez használt bögre 250 ml-es.

Tahini helyett használhatunk mandulavajat, vagy kesudióvajat.

Fenyőmag helyett használhatunk diót, aprítva.

Tamari helyett használhatunk hagyományos szójaszószt, de akkor nem lesz az étel gluténmentes!

 

Köszönjük a szuper receptet Zizinek, akit a következő csatornákon érhetsz el: 

Blog, Instagram, Facebook, Vegán főzőkurzus Zizinél