Karácsonyi habcsók gluténmentes, vegán stílusban

Karácsonyi habcsók gluténmentes, vegán stílusban

Nem kell feltétlen több kilóval nehezebben kilábalni az ünnepekből. Nekünk futóknak is járnak a finomságok, de egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebb hozzávalókból is elkészíthetjük kedvenc karácsonyi sütinket. Ezt a habcsók receptet többször teszteltem, miután megalkottam, süssétek bátran ti is!

Habcsók (gluténmentes, vegán)

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a csicseriborsó konzerv leve tökéletesen helyettesítheti a tojásfehérjét bizonyos süteményekben. Amikor először „aquafaba” receptet láttam, eszem ágában nem volt ilyen bizarr ötlettel kísérletezni, aztán pár hónappal később humuszt akartam csinálni, és győzött a kíváncsiság, úgyhogy a leszűrt léből habcsókot készítettem az alábbi recept alapján. Szkeptikusoknak is érdemes kipróbálni.☺

Hozzávalók kb. 20 habcsókhoz:

  • 2 db 400 g-os csicseriborsó konzerv leve 
  • 1-2 ek negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő (Ez egy steviát, eritritet és szukralózt tartalmazó édesítőszer. Természetesen más édesítőszert is használhatsz, de úgy az alkalmazott mennyiséget igazítanod kell annak édesítőerejéhez.)
  • 50 g kókuszvirágcukor(Ettől barnák lesznek a habcsókok, viszont finom, karamellszerű ízt kapnak. Ha hófehér habcsókokat szeretnél, inkább por állagú xilitet használj. Zöld habcsókokat készíthetsz matcha tea por, rózsaszínűeket pedig céklapor hozzáadásával kb. 1 kávéskanálnyi mennyiségben.)

Tápérték adatok 1 habcsókra:

energia: 10 kcal, szénhidrát: 2,5 g, fehérje: 0,03 g, zsír: 0,02 g.

A csicseriborsó konzerv levét szűrd le, öntsd a gépi habverő keverőtáljába és kezd el magas fokozaton felverni. Fokozatosan add hozzá az édesítőszert és a kókuszvirág cukrot, majd állítsd maximumra a habverőt és várj türelmesen kb. 5-7 percet, amíg a hab jó kemény lesz. Habzsákkal formázz karikákat vagy kis csúcsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.Süsd őket légkeveréses üzemmódban 150 fokon kb. 10-15 percig, majd tedd le a hőmérsékletet 120 fokra és süsd további 15 percig. Egy vékony tű beleszúrásával ellenőrizheted, hogy elkészültek-e. Ha a massza nem tapad a tűre, leállíthatod a sütőt. Ne ijedj meg, ha melegen még ragacsos a habcsók felülete, majd hűlés közben szépen kiszárad.

 

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Menczel Enikő
Így lettem félmaratonista

Az első félmaraton teljesítése fantasztikus érzés. A verseny utáni fáradtság elillan, és marad az önbizalom, motiváció, és energia. Ilyen ez a beszámoló is.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!