Futók karácsonyi bejglije

Futók karácsonyi bejglije

Mákos bejgli

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

Tészta: 

  • 80 g zabpehelyliszt
  • 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g búza finomliszt
  • 4 g instant élesztő por
  • 100 g margarin (megolvasztva)
  • 30 g xilit
  • 1 tojás sárgája
  • 100 g tejföl
  • + 1 tojás a tészta megkenéséhez

Töltelék: 

  • 1,5 dl víz
  • 150 g cukormentes almapüré 
  • 150 g eritrit
  • 250 g darált mák
  • 2 ek agavé szirup (vagy méz)
  • ½ tk fagyasztva szárított reszelt narancshéj
  • ízlés szerint mazsola

Tápérték adatok 1 rúd bejglire (mazsola nélkül):

energia: 1711 kcal, szénhidrát: 120 g, fehérje: 40 g, zsír: 110 g.

Először a tésztát készítsd el, mert jót tesz neki, ha egy kicsit hűtőbenpihen, mielőtt a nyújtásnak nekikezdenél. Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és az instant élesztőt (nem kell külön tejben felfuttatni), majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrd össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapj. Tedd folpackba csomagolva a hűtőbe és hagyd bent kb.1 órát. Amíg a tészta pihen, bőven lesz időd elkészíteni a tölteléket. Ehhez egy lábasban melegítsd össze a vizet az eritrittel, amíg az édesítőszer fel nem oldódik. A tűzről levéve keverd bele a darált mákot, az agavé szirupot, a reszelt narancshéjat és az almapürét. Ha szereted, mazsolát vagy aszalt szilvát is tehetsz a töltelékbe. A tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd kicsit át, majd felezd el és formálj belőle 2 cipót. Az egyik cipót nyújtsd téglalap alakúra. Szerintem a legegyszerűbb sütőpapírt helyezni a munkalapra és azon dolgozni, így nem lesz minden lisztes, és a tészta sem tapad a konyhapultra. A sodrófát lisztezd be, hogy ne ragadjon rá a massza. Mindenképp várd meg, amíg kihűl a töltelék, mielőtt a kinyújtott tésztára kennéd!A töltelék felét kend egészen a tészta széléig. A tészta két hosszabb oldalát egy ujjnyi szélességben hajtsd fel a töltelékre, és nyomkodd le. Szép szorosan tekerd fel a bejglit. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz. Kend meg villával felvert tojással a tetejét és várj kb. fél órát, amíg ez rászárad. Szurkáld meg villával a tésztát, majd légkeveréses sütőben 175 fokon süsd kb. 35 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni,amíg kihűl a sütemény.

 

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Fischer Anna
Anna 61 évesen futotta első maratonját

A futás szellemisége nem csupán fiatalon szippanthat magába. Anna 57 évesen kezdett futni, és 2017-ben maratont futott. A története elképesztő!

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!