Édesburgonyás brownie

Édesburgonyás brownie

A brownie az egyik legkedveltebb amerikai édesség, ami egy pár éve hazánkban is méltán foglal helyett a lúdláb és dobostorta mellett a cukrászdákban. Ez a finomság azonban egy gigászi kalóriabomba, ezért a sportos, egészséges étkezést folytatóknak általában le kell mondaniuk róla. Mi azonban megmutatjuk a kompromisszumok nélküli megoldást, ami vegán, glutén- és finomított cukortól mentes, miközben könnyedén felveszi a harcot amerikai társaival. 

Tápérték: 194 kcal, 23,5 g szénhidrát, 4,1 g fehérje, 8,3 g zsír.

A süti önmagában is nagyon finom, de ha valami extra finomságra vágyunk, feldobhatjuk a tetjére készített mandulavajas-kakaós bevonatottal. 

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 2 közepes édesburgonya (kb. 500-600 g meghámozott súly), felkockázva
  • 100 g hajdinaliszt vagy barna rizsliszt (FONTOS! - zabpehelyliszttel is elkészíthető a recept, de csak akkor gluténmentes, amennyiben a zabpehelyliszt garantáltan gluténmentes üzemben készült! Ha ez külön nincs jelölve a terméken, akkor ne kockáztass!)
  • 80 g darált mandula
  • 16-18 db puha pl. iráni datolya (mérettől függ és attól, hogy mennyire szeretnénk édesre)
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 6 evőkanál juharszirup (agave szirup is mehet helyette)
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • csipet só

A bevonathoz:

  • 2 ek kókuszolaj
  • 2 ek mandulavaj (vagy földimogyoróvaj)
  • 1 ek juharszirup
  • 2 ek kakaópor

Elkészítés: Az édesburgonyát pároljuk puhára egy vízzel teli lábas felett kb. 20 perc alatt. Tegyük a robotgépbe és pürésítsük simára a datolyával. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát, a kakaót és a sót. Adjuk hozzá a pürésített édesburgonyát, a juharszirupot és az olvasztott kókuszolajat. Keverjük simára. Sűrű, nem folyós tésztát kell kapnunk.

A kis tepsit (12*20 cm-es méretű) béleljük ki sütőpapírral (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kibélelni) és kanalazzuk bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig. Végezzünk próbát, ha nem ragad semmi a késre, akkor jó.

A bevonat elkészítése: A 2 ek kókuszolajat, 2 ek mandulavajat (vagy földimogyoróvajat), 1 ek juharszirupot és 2 ek kakaóport egy edényben olvasszuk össze, majd egyengessük el a sütemény tetején.

Tipp: Hagyjuk kihűlni a formában (ekkor ragad jól össze) és utána vágjuk kockákra.

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Dobák Tamara
Az első lépés a legnehezebb

Sok olyan nő van, aki egyáltalán nem sportol, majd a gyerekek születése után bekattan valami és futni, mozogni kezd. Tamara története is pont ilyen.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!