Céklafasírt

Céklafasírt

Ha tápláló és laktató ételre vágysz, akkor ez a céklafasírt tuti befutó lesz. Hamburgerbe is teheted húspogácsa helyett, de akár zöldkörettel is kiváló energiaforrás, és közben egészséges fogás lesz az asztalodon.

Tápérték: 188 kcal, 25,6 g szénhidrát, 6,5 g fehérje, 5,5 g zsír.

Ha a zabpehely és a zabpehelyliszt gluténmentes üzemből származik, akkor gluténmentes is a recept.

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 közepes cékla meghámozva, lereszelve
  • ¾ bögre zabpehely (nagy szemű)
  • ½ bögre lecsepegtetett fehérbab konzerv
  • ½ bögre teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
  • ½ hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 ek földimogyoróvaj
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • ½ tk só
  • ¼ tk fekete bors

Elkészítés: Hámozzuk meg és reszeljük le a céklákat, utóbbit robotgéppel is megtehetjük, ha van hozzá ilyen tartozék. Aprítógépben keverjük össze a céklát a többi hozzávalóval, amíg össze nem áll a massza. Nedves kézzel formázzunk 4 fasírtot a masszából. A fasírtokat elkészíthetjük olajon, serpenyőben közepes lángon oldalanként kb. 3-5 percig sütve, vagy 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félidőben megforgatva). A céklafasírtot magvakkal vagy akár zöldfűszerekkel is ízesítheted.

Ha szeretnéd, akkor hamburger zsömlébe, vega hamburgerként is tálalhatod, ha pedig kalóriaszegényebb verzióban szeretnéd fogyasztani, akkor zöldségekkel fogyaszd.  

Tipp: Ha nincs kedved a cékla lereszelésével bajlódni, vágd fel a céklákat 4-4 darabra, és tedd a sütőbe 10 percre. Így megpuhulnak, és a robotgép is könnyebben viszi őket.  

 

Fotó: 123RF

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Mátyásné Szabó Csilla
Én és a testem bármire képesek vagyunk!

Vannak az életben olyan pillanatok, amikor hirtelen minden nagyon kilátástalan, és a bajok csőstül jönnek. Csilla eldöntötte, hogy nem adja fel.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!