Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

1 alapanyag 3 recept ZÖLDBORSÓ

@bercanstock via Twenty20

Fagyasztott zöldborsót az év bármely szakaszában lehet kapni, és megmutatjuk, hogy nem csak a rizibizibe tudod felhasználni.

A fagyasztott termékektől nem kell félni, mert a modern fagyasztási eljárásoknak köszönhetően semmilyen egészségi kockázattal nem jár a fogyasztásuk. Annak köszönhetően, hogy ezeket a termékeket már a fagyasztással tudják hosszútávon tartósítani, nincs szükség annyi vegyszerre és nem is kell korábban, megérés előtt leszedni a zöldségeket.

Három különböző receptet hoztunk, aminek az alapja a fagyasztott zöldborsó.

Krémes zöldborsóleves friss mentával (4 adag)

 
 
Apolonia via Twenty20

Hozzávalók:

2 és fél bögre zöldborsó (ha fagyasztottat használsz, előtte engedd fel)

2 bögre víz

1 bögre cukkini mosva, darálva vagy reszelve

fél gerezd kis fokhagyma

2 teáskanál frissen facsart lime lé

¼ + 1/8 teáskanál himalájai só

¼ teáskanál feketebors

½ avokádó apróra vágva

1 kis marék friss mentalevél

Elkészítés:

A felolvasztott zöldborsót, a vizet, a cukkinit, fokhagymát, lime levet, sót, borsot tedd egy turmixba vagy aprítóba és addig járasd a gépet, ameddig homogén masszát nem kapsz.

Ha ez megvan, tedd hozzá az avokádót és keverd tovább a géppel.

Ha az avokádó is jól elkeveredett, végül add hozzá a megmosott mentaleveleket és így is keverd simára.

Fogyaszthatod hidegen vagy melegen is ezt a levest. Ha krémesebb állagút, inkább főzelékes verziót szeretnél, csökkentsd a víz mennyiségét, ha pedig hígabbat, akkor adj hozzá plusz vizet. 

 

Tápérték adatok (1 adagra számítva):

Energia: 133kcal, Szénhidrát: 11g, Fehérje: 7,5g, Zsír: 5g

Zöldborsó fasírt

 

 

Hozzávalók:

fél kiló fagyasztott zöldborsó

½ pohár alacsony zsírtartalmú görög joghurt

2 nagy tojás

¼ bögre apróra vágott petrezselyem

1 evőkanál préselt fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva

½ bögre teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál só

½ teáskanál őrölt köménymag

¼ teáskanál feketebors

Olíva olaj a serpenyő kikenéséhez

Elkészítés:

A zöldborsókat öntsd le forrásban lévő vízzel és hagyd állni benne 3 percig, majd cseréld le a vizet, és újabb adag forrásban lévő vizet önts a borsóra és hagyd állni benne még 5 percet. Öltsd le a vizet és tedd az aprítóba a borsót.

A többi hozzávalót is tedd az aprítóba az olíva olaj kivételével és addig járasd a gépet, ameddig egy sima masszát nem kapsz.

Egy serpenyőt hevíts fel és kend ki olíva olajjal. A zöldborsós masszából tegyél egy kanállal a serpenyőbe, majd egyengesd el a kanállal a masszát.

Süsd 4-5 percig mind a két oldalát, ameddig aranybarna nem lesz. Tálalás előtt tegyél a kis fasírtok tetejére egy-egy kanál görög joghurtot.

 

Tápérték adatok (a teljes adagra):

Energia: 1013 kcal, Szénhidrát: 105g, Fehérje: 57g, Zsír: 33g

 

 

Zöldborsó fagyi

 
FN - all rights reserved

Hozzávalók:

2 marék fagyasztott vagy friss zöldborsó

200 milliliter sűrű kókusztej

80 gramm porcukor vagy porszerű édesítő (eritrit esetén 100 g)

2 szál friss mentaág

Elkészítés:

Forralt víz segítségével olvaszd fel a zöldborsót, majd pihentesd 5 percig.

Az aprítóval készítsd belőle egyenletes, homogén pürét.

Egy edényben melegítsd fel a kókusztejet és olvaszd fel benne a cukrot. Keverd hozzá a borsópürét és tedd a fagyasztóba az egész masszát.

Míg a fagyasztóban állni hagyod 2 órán keresztül, 15 percenként keverd át az egészet, hogy a jégkristályokat összetörd és igazán krémes állagú fagyit kapj majd. Ha van fagyigéped, akkor természetesen ezt a procedúrát lespórolhatod. Fontos viszont, hogy a masszát csak akkor tedd a gépbe, ha már teljesen kihült.

 

Tápérték adatok (1 adag, összesen 4 adag – eritrittel vagy más kalóriamentes édesítőszerrel számolva):

Energia: 125kcal, Szénhidrát: 5,4g Fehérje: 3,2g Zsír: 9,6g

 A tápérték adatokat Csanaky Lilla számította ki.