Futás nélkül is rohanok

Futás nélkül is rohanok

Bovier Gyuri valóban pörög. Munkából edzésre rohan, nyelvet tanul, barátokkal találkozik, bár kerekesszékben él, mióta 17 éves korában egy autóbalesetben a gerince megsérült. Nyughatatlan, állandóan mozogni vágyó természet. A baleset előtt kézilabdázott, a gimis osztály egyik vezéregyénisége volt, mikor egyik napról a másikra megtörtént a baj. Hogyan lehet új életet kezdeni egy komoly baleset után, hogyan lehet elkezdeni ismét sportolni? - erről beszélgettem vele.

Mi történt veled 14 éve?

Utasként ültem egy autóban, a haverokkal mentünk valahová. Senki nem ivott, nem diszkóbaleset történt. Egyszerűen rutintalan volt a sofőr, becsapódtunk egy árokba, pont azon az oldalon ahol ültem. A hátam közepe táján a csigolyáim darabokra törtek, és az egyik törött rész sértette a gerincvelőmet, ami a két lábam bénulását okozta. 

Baleseti kezelések várható költségei magánklinikákon

gyógytorna: 7500 - 12 000 Ft/alkalom

röntgen vizsgálta, testtájanként:  7000 Ft

rögzítő eszközök: 6-30 000 Ft

mentőszállítás: 10 000 Ft

traumatológia, azonnali vizsgálat: 20-25 000 Ft

kórházi tartózkodás: 30 - 40 000Ft/nap

törések miatti műtétek: 200 000 - 360 000 ft

lakás átalakítás, maradandó egészségkárosodás esetén: több százezer, akár millió ft

otthoni segítségnyújtás: több tízezer ft hetente

(Forrás. NN Biztosító.  https://www.nn.hu/eletbiztositas/baleseti-felepules)

Hogyan lehet lelkileg kimászni egy ilyen helyzetből, egyáltalán el lehet fogadni ezt a helyzetet?

Én azt szoktam mondani, hogy egyszer fent, egyszer pedig még feljebb. :) Az életem soha nem lesz olyan, mint a baleset előtt. Szokták is kérdezni, hogy megszoktam-e már ezt a helyzetet. Ezt megszokni nem lehet, és nem is akarom, de meg lehet tanulni vele élni, és meg is kell tanulni. Ez döntés kérdése. Nem mondom, hogy időnként nincs rossz kedvem, de ma már két kezem elég, hogy meg tudjam számolni, hányszor uralkodik el rajtam a rosszkedv egy évben emiatt. Még a rehab alatt eldöntöttem, hogy nem engedem meg magamnak, hogy 3 óránál hosszabb ideig depizzek, és ezt az időt egyre rövidebbre veszem. Az élet rövid, és tényleg az, bármit tennék, nem tudok változtatni az állapotomon. Megtanultam átprogramozni az agyam, és amikor rossz a kedvem, akkor is megpróbálok mosolyogni, és a jókedv automatikusan visszatér. 

Hogyan változtatta meg a te életedet és a családodét a baleseted?


A baleset előtt éltem a hétköznapi gimisek életét, tanultam, buliztam, kézilabdáztam, aztán egyszer csak ott feküdtem egy kórházban. Többször műtöttek, lebénult a lábam, és a felépülés sok fájdalommal járt. Nem csak fizikálisan és lelkileg, de anyagilag is megviselte a családomat a balesetem. Nekem az volt a szerencsém, hogy a szüleimnek volt félretett pénze. Apám kamionsofőr, és a baleset után egy hónapos szabit vett ki. Minden nap jöttek látogatni, pedig a kórház 100km-re volt az otthonunktól. Az ő utazásuk, a kórházi kezelésem pénzbe került, hisz egy idő után saját pénzből kellett megvenni a gyógyszert, a különböző segédeszközöket, és a sok apróságot. Hogy hazajussak, szükség volt a házunk átalakítására. Vennünk kellett egy kerekesszéket, liftet kellett csináltatni a házba, hogy egyáltalán bejussak, és egy új fürdőt is kellett építeni, amit használni tudok. Ha valakinek nincs félretett pénze, esetleg ő a családfenntartó és egy ilyen baleset éri, azzal nem is tudom, hogy mi lesz, hisz nem tud hazamenni, míg az épületet át nem alakítják. Esetleg költöznie kell. Egyik napról a másikra ilyen helyzetbe kerülni, az nagyon nehéz.

Az NN Baleseti felépülési biztosítása (Promóció)

A Baleseti felépülés biztosítás kialakításánál az NN Biztosító abból indult ki, hogy egy baleset után mire van a leginkább szükségük az embereknek, és mi aggasztja őket a legjobban. Ez a biztosítás olyan átfogó megoldást kínál, amely segítséget nyújthat abban, hogy ilyen esetekben Ön minél hamarabb visszatérhessen a mindennapokhoz. A pénzügyi szolgáltatáson túl kézzelfogható segítséget is nyújt baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon (például gyógytorna megszervezése, 7/24 orvosi call-center) keresztül. Így Ön anyagi biztonságban tudhatja saját magát és a szeretteit, és minden energiájával a felgyógyulásra tud koncentrálni.
További információk:

http://nn baleseti felépülési biztosítás

 

 

Neked volt biztosításod?

Nem volt, de ma már azt mondom, hogy nagyon jó ha van. A szüleim összes pénze elment az én balesetemre. A kezdeti időkben nagyon sok a kiadás, és ha valakinek van egy jól összerakott balesetbiztosítása, akkor gyorsan pénzhez juthat, amire a baleset után időben nagy szükség van. Amikor valaki ilyen helyzetbe kerül, általában nem tudja, hogy milyen lehetőségei vannak. Én sem tudtam, és a baleset után 4 évvel, végül egy jó ügyvéd segítségével kaptam annyi kártérítést, amiből aztán önállósodni tudtam. Szerintem nagyon fontos, hogy akit baleset ért, minél hamarabb vissza tudjon térni egy viszonylag normális élethez. Egy gyógytornász, egy telefonon állandóan elérhető orvos, sokat segíthet.

Mikor merült fel benned, hogy újra sportolni kéne?

Az a típusú gyerek voltam, akinek már a jelzőcsengő megszólalásakor elkezdett járni a lába. Nagyon hiányzott a mozgás, de ez volt a legkisebb problémám akkoriban. Néhány hónapos fekvés után annak is örültem, ha nem ájultam el az üléstől. Amikor először állítógépbe tettek, azt mondták, hogy 5 perc után el fogok ájulni. Ömlött rólam a víz, szenvedtem, de azt mondtam magamnak, ha megtörnek, én akkor sem fogok feküdni. Szerintem ez a mentalitás a sportból jön. Végül 20 percig álltam a gépben. Még a főorvos is lejött megnézni, mert ilyet még nem látott. Miután nagyjából rendeződtek körülöttem a dolgok, elkezdtem nézelődni, hogy mit is lehetne sportolni.

A kerekesszékes tenisz válogatott tagja vagy. Gondolom jó pár sport nem jöhet szóba a te helyzetedben, hogyan jött a tenisz?

Ebben a helyzetben amiben vagyok, az életem úgy általában, és így a sportolás is drága. Elkezdtem nézelődni a neten, hogy mivel próbálkozhatnék. Kipróbáltam a kosarazást, de valami olyasmit szerettem volna, amit járó emberekkel is lehet közösen csinálni. Szerencsére könnyen kötök ismeretségeket, és így keveredtem a tenisz irányába is. Tetszett ez a mozgás, mert komplex és intenzív. Labdajáték, amihez már volt kötődésem, csak az egyik kezemmel ütök (mint Federer :) ), közben a másik kezemmel irányítom a sportszéket. De a tenisz sem olcsó, mert a normál költségek mellett, kell hozzá egy nagyjából 1 millió forintos speciális szék, egy sportszék, mely abban különbözik az utcai aktív kerekesszéktől, hogy stabilabb, döntöttek a kerekei, melyek elősegítik a gyors fordulást és mozgást. Ezért is mondom, hogy drágább így az élet, a sportolás is. Az igaz, hogy az én cipőim nem kopnak olyan gyorsan. :)

Hetente egyszer kondi edzésre jár. Balra: Bovier Gyuri, jobbra edzője, Ágh Csaba.

A tenisz mellett sportolsz még valamit? Vannak céljaid a sportban?

Amikor elkezdtem foglalkozni a tenisszel, felmerült bennem, hogy komolyabban kéne csinálni, de ehhez mindannap kéne edzeni, én pedig dolgozom. Így is feszesek a napjaim. Reggel van, hogy angollal kezdek munka előtt, aztán 5-ig dolgozom, utána pedig 7-től 10-11-ig edzem. Mire hazaérek, fürdök, éjfél van mire lefekszem. Munka mellett bejutottam a magyar kerekesszékes tenisz válogatottba, kijutottam világkupára. Nekem a tenisz egy nagyon aktív hobbi mozgás, ami igénybe vesz, de többet nem tudok rászánni sem időben, sem anyagilag. Aztán hetente egyszer járok kondizni, ahol nagyon komolyan eddzük a hát és törzsizmaimat, hogy minél stabilabb tudjak lenni a székben. Tetszene a handbike is, de az megint székvásárlás kérdése. , Ha lenne egy ilyen székem, tudnék a bringás kollégákkal menni vagy akár futóverseny handbike számában indulni. A kajakozást is szívesen megpróbálnám. Ugrottam már ejtőernyővel kétszer is, és a Budapest-Bamako Rallyt is végigvezettem már. Én olyan vagyok, aki nem tud nyugton lenni egy napnál tovább. Van bennem egy törekvés arra, hogy a jobb dolgok felé haladjak. 

Gyuri Facebook oldaláról.:

Gyuri legjobb eredményei a kerekesszékes teniszben:

BNP Paribas World Team Cup (csapat-világkupa selejtező, Törökország): 3. Hely

BNP Paribas World Team Cup (csapat-világkupa döntő, Tokyo): 10. Hely

Karvina Open (Csehország) second draw: 2. Hely

Sion Indoor (Svájc) consolation draw: 2. Hely

Return Cup (Magyarország) consolation draw: 2. és 3. Hely

Győr Cup (Magyarország): 2. hely

Országos Bajnokság (Magyarország): 2. és 3. Hely (egyéniben és párosban is)

"Ha ez a feladat, hát ez a feladat..." - Bovier György

Ha ez a feladat, hát ez a feladat ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A borítóképet fotózta: Baka Szabolcs)

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Menczel Enikő
Így lettem félmaratonista

Az első félmaraton teljesítése fantasztikus érzés. A verseny utáni fáradtság elillan, és marad az önbizalom, motiváció, és energia. Ilyen ez a beszámoló is.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!

Mi állítja meg a futót?

Blog

Futóként időnként visszaveszünk a ritmusból, hisz a szervezetünknek szüksége van a regenerációra